BREAKING NEWS

Fatmir Mediu zbulon nëse është thirrur nga ambasada e SHBA pas shpalljes non grata të Berishës: U vendos të kishim një qëndrim të përbashkët

Fatmir Mediu zbulon nëse është thirrur nga ambasada e SHBA pas
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha nxjerr prapaskenat “bombë: Basha do të futej në burg nëse nuk i bindej këtij ultimatumi! Ja pse për disa kohë nuk mund të shkonte dot në SHBA

Sali Berisha nxjerr prapaskenat “bombë: Basha do të futej
x
BREAKING NEWS

E papritur! Blendi Fevziu nervozohet keq në mes të emisionit me regjinë: Më çmendët

E papritur! Blendi Fevziu nervozohet keq në mes të emisionit me
x
BREAKING NEWS

Rama bën reagimin e papritur: Do të jetë e pabesueshme, do ta dëgjoni shumë shpejt...

Rama bën reagimin e papritur: Do të jetë e pabesueshme, do ta
x
BREAKING NEWS

Çfarë do të bëni nëse qytetarët nuk janë dakord për ‘Ballkanin e Hapur”? Ja çfarë thotë kryeministri Rama: Politika nuk është spektakël si Big Brother që të zihen njerëzit për brava

Çfarë do të bëni nëse qytetarët nuk janë
x
BREAKING NEWS

Pse nuk krijoni një parti të re? Përgjigjet Sali Berisha

Pse nuk krijoni një parti të re? Përgjigjet Sali Berisha
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha paralajmëron zhvillime të reja, zbulon se çfarë do të ndodhë të dielën

Sali Berisha paralajmëron zhvillime të reja, zbulon se
x
BREAKING NEWS

Çfarë ndodh nëse Sali Berisha merr Partinë Demokratike? Escobar: Biden dhe Blinken kanë qenë të qartë

Çfarë ndodh nëse Sali Berisha merr Partinë Demokratike?
x

Opinion / Editorial

Dhjetëfish shpërblim për ish të përndjekurit politikë!

Dhjetëfish shpërblim për ish të përndjekurit

Për dëmshpërblimin e ish të përndjekurve politikë në Projektbuxhetin 2022 janë menduar 1 (një) miliardë lekë. Detyrimi i mbetur (sipas Ministrisë së Financave) prej 32 miliardë lekësh kërkon 32 vite të tjera! Kjo është fyerje për ta dhe turp për qeveritarët dhe ne të tjerët. Detyrimi ndaj tyre është kushtetues, ligjor dhe moral! Ish-të përndjekurit përfaqësojnë shtresën më të vuajtur, të denigruar dhe të martirizuar të shoqërisë sonë. Janë njerëz fisnikë, të pastër me ideale, pa asnjë ndjenjë revanshi dhe hakmarrjeje, pavarësisht padrejtësive të rënda dhe të paimagjinueshme që u janë bërë. Këta njerëz, kjo shtresë e shtypur meriton vëmendjen e plotë dhe kompensimin e drejtë dhe të shpejtë për vuajtjen që kanë hequr. Për të gjithë ish të përndjekurit politikë e të dënuarit e regjimit komunist duhej të ishte përgatitur dhe në zbatim Strategjia Kombëtare e Integrimit të Plotë Moral, Politik, Shoqëror e Financiar të tyre, e cila nuk është bërë. Duhej të ishte kryer përmirësimi ligjor, që efektet për dëmshpërblim financiar të ish të dënuarve dhe të përndjekurve politikë të shtriheshin që nga muaji gusht 1943 (i njohur si prishja e Marrëveshjes së Mukjes), kohë kur filloi vëllavrasja në Shqipëri. Duhej të ishte ngritur baza e të dhënave elektronike dhe një regjistër kompjuterik për të gjithë ish të dënuarit e të përndjekurit politikë, i bërë publik dhe në përditësim të vazhdueshëm, ku do të mundësohej në kohë reale informacioni i organeve shtetërore. Duhej të ishin hartuar prognoza të vlefshme për përmbushjen e detyrimeve financiare të Buxhetit të Shtetit. Asgjë nga këto nuk është bërë. Në tetë vjet kjo shtresë ka njohur vetëm indiferencë dhe injorim të plotë nga shteti! Ministria e Financave duhej të ishte ngarkuar në qeveri që të kërkonte, gjente dhe shtonte çdo vit ndjeshëm fonde për dëmshpërblimin e ish të dënuarve dhe të përndjekurve politikë. Për ta mjafton që një aks rrugor PPP të shtyhet në kohë 3-4 vjet dhe e gjithë shuma prej 30 miliardë lekë do të ishte gjetur! Nuk jemi kurrë vonë për të kryer këto përmirësime ligjore dhe mundësuar fondet e duhura, për t’i dhënë shtresës më të përvuajtur të shoqërisë sonë vëmendjen që meriton. Por duhet vepruar tani! Ministria e Financave dhe Ekonomisë duhet të dhjetëfishojë fondin për ish-të përndjekurit politikë në buxhetin e vitit 2022, me qëllim që të zgjidhet në vijim të këtyre tre viteve kalvari i tyre. Kemi më së paku 13 vite që mezi kemi shlyer vetëm një të tretën e detyrimit që shteti dhe shoqëria i ka shtresës fisnike të ish-të përndjekurve dhe të dënuarve politikë!