BREAKING NEWS

GJKKO merr vendimin për drejtorin e Kadastrës, u arrestua pas hetimit prej 9 muajsh nga SPAK në bashkëpunim me Policinë

GJKKO merr vendimin për drejtorin e Kadastrës, u arrestua pas hetimit
x

Opinion / Editorial

Gjeopolitikë  në  kohë  pandemie dhe lufta  për vaksinim ndaj covid 19

Gjeopolitikë  në  kohë  pandemie dhe lufta

Pandemia covid 19 përvec vuajtjeve dhe krizës së  sistemeve shëndetësore  krijoi dhe aleanca e “armiq” të  rinj në  arenën ndërkombëtare. Aleancat e vjetra solide dhe ato të  krijuara rishtazi e gjetën vetën në  këtë  errësirë  totale dhe vetëm shkenctarët-mjeket  ishin në  gjendje të  ruanin gjakftohtësinë .

Gara për të  gjetur vaksinën e duhur kishte filluar që  pa u përhapur pandemia dhe vazhdon të  konkurrojë  vendet në  mbarë  botën dhe kompanitë  e institutet e kërkimit shkencor.

Padyshim që  Rajoni i Ballkanit nuk mund të  mos përfshihej në  skemat e influencave gjeopolitike dhe vaksina  nuk mund të  mos përdorej si  mjeti kryesor për të  rritur forcën ndë rkombë tare  sidomos në  raste emergjence si tani.

Miqtë  duken në  raste nevoje dhe termeti i 26 Nëntorit por edhe situata emergjente post covid  listuan shtetet që  i erdhë n në  ndihmë  shqiptarë ve dhe ata që  ofruan  ide, kritikuan, sygjeruan por asnjë herë  nuk dhanë  ndihmë n e vë rtetë .

Duke si dejavu por edhe vaksina po përdoret për të  njëjtin që llim, ku vetë m pak  ditë më parë, ambasada ruse në Tiranë, realizoi një përpjekje nëpërmjet një postimi në faqen e saj zyrtare online, për të “joshur” Tiranën zyrtare, për të ofruar  vaksinës ruse “Sputnik V”.  Edhe më  skeptikët u habitën dhe filluan të  besonin se ndihma ishte reale, e prekshme dhe se do ti jepte fund krizë s dhe vuajteve të  sëmurë  nga covid 19.  

Postimet e ambasadës ruse në Tiranë për ofertën e vaksinës Sputnik V  dhe reagimet e kreut të qeverisë shqiptare krijuan jo pak hamulli tek  komuniteti  shqiptar e jo vetëm dhe të  gjithë  u interesuan se si që ndronte e vë rteta.

Ndërkohë që në media u hodhën ide, replika e kundër replika mbi këtë cështje, nga burime afër ambasadës  dalin detaje të reja mbi infektimet edhe të  dy zyrtarë të tjerë  të lartë të ambasadës ruse në Tiranë. Infektuarit e  radhës  me covid 19 -  Sekretari i Dytë Alexey Krivosheev dhe Shefi i Zyrës Konsullore Boris Markov, sekretar i Trete,  të cilët  janë nën kujdes intensiv mjekësor.

Edhe pse u mbajt  i fshehur si lajm ambasada ruse nuk e mbylli as përkohësisht sherbimet në  sportelet e saj dhe asnjë  njoftim ne media nuk u bë  për këtë  fakt.  Marrëveshjet ndë rmjet shteteve dhe konventat në  fushën diplomatike nuk parashikojnë   shkelje të rregullave mbi covid 19 dhe  mesa  duket karantinimi nuk  është zgjidhje.

Edhe më herët në muajin prill zyrtari i lartë rus Shugurov theu karantinën dhe ofendote punonjesin e doganes, lajm i cili u bë viral në platformat shqiptare online . Akoma me  e çuditshme  fakti që Vaksina sputnik V që do jepet si ofërtë për shtiptarët  nuk përdoret nga vetë rusët edhe kur janë të sëmurë.

Në web site e ambasadës ruse www .albania.mid.ru/ dhe zyrës konsullore nuk ka asnjë njoftim për reduktim apo mbyllje edhe të përkohshme të zyrave.

Dyzimi në  qëndrime i diplomacisë  së  Kremlinit në  Tiranë  nuk jep garanci ku nga njëra anë  i ofrohet  “ndihmë ”, zgjidhje” edhe pse thjesht në  facebook nga ana tjetër kryhen veprime që  bien në  kundërshtim më  ofertën e parë .

Familjarët tanë  të  sëmurë  kanë  qëndruar të  karantinuar për ditë  me radhe madje duke mos patur mundë si as tu jepnin lamtumirën e fundit të  dashurve të  tyre, atëherë  përse personat me imunitet sillen ndryshe???

Shkelje të rregullave të covid 19 kanë pasoja jo vetëm për familjarët e tyre por në vecanti për popullin shqiptar ku infektimet dhe vdekjet vazhdojnë edhe sot.

Që sot 11 Janar 2021 vendi ynë  filloi  vaksinimin e  shtresave në rrezik gjë e cila  do të ulë numrin e të infektuarve dhe të rikthejë normalitetin e familjeve shqiptare.

Cdo kush prej nesh  shqiptare e të huaj duhet të respektojë rregullat e covid 19 si e vetmja zgjdhje për të ruajtur familjarët tanë e të dashurit nga ky virus vdekjeprurës.

Vaksina dhe covid 19 duke se do të  ndikojnë  për vite me radhë  në  gjeopolitikën e vendeve të  Rajoni dhe ku padyshim Ballkani Përë ndimor dhe Shqipëria  nuk do të  bëjnë  përjashtim.

Efektë t ekonomiko-sociale do të  kenë  shtrirje afatgjatë  sipas ekspertë ve por një  gjë  është  e sigurtë  miqtë  e vërtetë  duken në  kohë  krize.