BREAKING NEWS

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në Shqipëri

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në
x
BREAKING NEWS

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë Demokratike

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë
x
BREAKING NEWS

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të misioneve në Shqipëri, në ato vite kryeministër ishte Ilir Meta, priten të zbardhen emrat e ministrave dhe magjistratëve shqiptarë

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të
x
BREAKING NEWS

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/ Erion Braçe thirrje urgjente të gjithë shqiptarëve: Mos keni frikë! Çohuni!

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/  Erion
x
BREAKING NEWS

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave anti-Covid në Gjermani, mijëra njerëz zbarkojnë në rrugë, një burrë pësoi atak kardiak teksa u arrestua nga policia (DETAJET)

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave
x
BREAKING NEWS

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda hotelit në Velipojë, pas 2 vajzave ndërron jetë edhe nëna. Ja si paraqitet gjendja e djalit të vetëm të familjes që ka mbijetuar

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda
x
BREAKING NEWS

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në mes të rrugës, njoftohen me urgjencë forcat xheniere

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në
x
BREAKING NEWS

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një tjetër lëvizje

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një
x

Opinion / Editorial

KLSH: Ndal abuzimeve me tokat shtetërore në bregdet!

KLSH: Ndal abuzimeve me tokat shtetërore në bregdet!

Kontrolli i Lartë i Shtetit kryen auditime sipas planit vjetor të miratuar nga Kryetari Bujar Leskaj. Ky plan përgatitet mbi bazën e një analize të hollësishme të riskut. Zyrat e Regjistrimit të Pasurive të Patundshme (ZVRPP) dhe zyrat rajonale të ALUIZNI-t kanë qenë gjithnjë struktura me risk të lartë për audittuesit, për sa i përket akteve korruptive dhe parregullsive në zbatimin e ligjit. Për këtë arsye, KLSH ka zhvilluar në periudhën 2012-2019 mbi 54 auditime në këto zyra. Audituesit kanë gjetur regjistrime pasurish me ndryshime të zërave kadastralë. Janë dhënë abuzivisht si toka bujqësore me ligjin 7501 “Për Tokën” të vitit 1991 ranishte, zallishte, shkurre, shkëmb, terren lagunor, të cilat nuk kanë figuruar në kadastër dhe nuk përfshiheshin në fondin e tokave bujqësore. Ndërkohë që toka bujqësore dhe vetëm ajo është objekt i ligjit 7501. Komisionet e kthimit të pronave u kanë dhënë privatëve abuzivisht toka pyll, kullotë, terren shkëmbor që futen në fondin pyjor dhe janë pronë e Shtetit. I kanë “kthyer” me ligjin 7698 “Për kthimin dhe kompensimin e pronave” të vitit 1993 dhe tjetërsuar në tokë truall. KLSH ka zbuluar po ashtu regjistrime në bashkëpronësi të paligjshme të pasurive bujqësore pranë bregdetit dhe regjistrime të pronave me mbivendosje, si dhe ritme tejet të ngadalta të regjistrimit të pronave në bregdet të ushtrisë, që kanë sjellë uzurpimin e tyre. Për këtë vit (periudha nëntëmujore janar-shtator 2019), institucioni ka përfunduar auditimet në ish-ZVRPP Lezhë dhe Kavajë dhe aktualisht është duke audituar në ish-drejtorinë rajonale të ALUIZNI Vlorë. Aty audituesit kanë trajtuar në mënyrë profesionale paligjshmëritë e mashtrimeve në Jalë. Ndër gjetjet më të rëndësishme është tjetërsimi i tokave nëpërmjet një zinxhiri korruptiv të ish-komunave dhe Bashkisë, zyrave të administrimit të tokave dhe zyrave të kadastrave në Këshillat e qarqeve, si dhe regjistrime po me veprime korruptive në ish-ZVRPP, sot Drejtoria Rajonale e Agjencisë Shtetërore të Kadastrës. KLSH ka evidentuar papërgjegjshmërinë e ish kryetarëve të komunave dhe bashkisë, si dhe të komisioneve të ndarjes së tokës. Audituesit nuk kanë parë asnjë vendim korrespondues nga këto komisione mbi bazën e Ligjit 7698 të Kthimit dhe Kompensimit të Tokave. Ndaj dhe risku i falsifikimeve ka qenë i lartë. Aktet e Marrjes së Tokës në Pronësi (AMTP-të) janë dhënë me gabime, pa firmosje, pa kufizime reale të tokës. Ato më shumë kanë krijuar drama sociale, deri marrje jetësh njeriu. Nuk janë zbatuar normat për frymë të familjes rurale në dhënien e tokës sipas Ligjit 7501. KLSH ka rekomanduar kthimin në tokë Shtet të këtyre sipërfaqeve në bregdet. Po ashtu, probleme me falsifikime dhe abuzime me pronësinë mbi tokën audituesit kanë zbuluar edhe në Voskopojë. KLSH ka qenë i pari institucion që ka denoncuar abuzimet me pronat në bregdet, që në kallëzimet penale në Prokurori në vitin 2013, me skandalet e pronave në Sarandë, Lezhë, Shëngjin, Velipojë, Kavajë, etj. Është puna denoncuese dhe kontrolluese e institucionit të auditimit më të lartë publik që solli më 9 dhjetor 2015 Vendimin e Këshillit të Ministrave me nr. 994 “Për procedurën e Regjistrimit të Akteve të Marrjes së Tokës në Pronësi”, që në praktikë është një rivlerësim i AMTP-ve të mëparshme dhe stopim i hapësirave për të abuzuar me këto akte.  Materiali denoncues i KLSH është i plotë në Prokurori. Dosjet janë të dokumentuara. Prokuroria me ekspertët e saj i mbyll dosjet e KLSH dhe në asnjë rast nga prokuroria nuk është kërkuar ballafaqim me ekspertë dhe me auditues të KLSH. Vetëm për 9 mujorin janar-shtator 2019, KLSH ka rekomanduar për masa disiplinore 150 punonjës të ish- ZVRPP-ve dhe ish-drejtorive të ALUIZNI-t. Ka dhënë 576 rekomandime, ku 80 % e tyre janë masa kufizimi për të parandaluar mashtrimin me pronat e regjistruara në kundërshtim me ligjin. Ka kallëzuar në Prokurori 10 institucione dhe 30 punonjës, ndërsa për 4 institucione është dërguar i gjithë materiali në Prokurori. Pavarësisht se rekomandimet e KLSH janë zbatuar në masën 74% që është shifër e kënaqshme, audituesit shprehen se gjyqet i kanë ndjekur, por në pjesën më të madhe të rasteve janë thirrur si palë e tretë, pasi Prokuroria ka mbyllur dosjet e kallëzimeve penale të institucionit. KLSH ka provuar në të gjitha auditimet e tij t’i thotë një “Ndal!” të fortë abuzimit me tokat Shtet sidomos në bregdet, por nevojitet një punë në ekip mes institucioneve ligjzbatuese të Shtetit, sidomos Drejtorisë së Parandalimit të Krimit Ekonomik në Policinë e Shtetit, Prokurorisë, Avokatit të Shtetit dhe KLSH.    

Nga Fatos Çoçoli