BREAKING NEWS

“Më tha shtyhu pas dhe nxori armën...”/ Efektivi zbulon se çfarë ndodhi mes Ludian Zaimit dhe Çaush Saliasit para vrasjes

“Më tha shtyhu pas dhe nxori armën...”/ Efektivi zbulon se
x
BREAKING NEWS

Kryeministri Rama i jep postin e rëndësishëm ish-deputetes Vasilika Hysi

Kryeministri Rama i jep postin e rëndësishëm ish-deputetes
x
BREAKING NEWS

Kryeministri Rama bën ndryshime të rëndësishme në qeveri

Kryeministri Rama bën ndryshime të rëndësishme në
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron arrestimin e gjyqtarit të njohur, ja çfarë e ka fundosur

Spartak Ngjela paralajmëron arrestimin e gjyqtarit të njohur, ja
x
BREAKING NEWS

Zgjedhjet për kreun e PD-së/ Komisioni hap kutitë e votimit, sa vota morën Berisha dhe Elezi

Zgjedhjet për kreun e PD-së/ Komisioni hap kutitë e votimit, sa
x
BREAKING NEWS

Covid-19 në Shqipëri/ Vjen lajmi i mirë nga Infektivi, boshatiset spitali

Covid-19 në Shqipëri/ Vjen lajmi i mirë nga Infektivi, boshatiset
x
BREAKING NEWS

I mituri plagoset me armë zjarri, niset me helikopter drejt Tiranës

I mituri plagoset me armë zjarri, niset me helikopter drejt Tiranës
x
BREAKING NEWS

“Është e dhimbshme që të hapësh ekranin dhe pas 30 vitesh të shohësh...”/ Deklarata e fortë e Robert Papës: Edi Rama nuk do të e jap këtë të drejtë nëse vërteton që...

“Është e dhimbshme që të hapësh ekranin dhe pas
x

Opinion / Editorial

Krijimet brilante arkeologjike të grave të matriakatit,produkt dhe simbol i faltores mëmë, tempulli më i lashtë mbi tokë

Krijimet brilante arkeologjike të grave të matriakatit,produkt dhe

Nga Sami Dake

Kamniku është historia më e parë në planet me qytetërim mbrekullues në ngjizje të njerëzimit. Sllavët ndryshuan të gjithëemërtimet dhe bënë të vështirëemrin e lashtëtë vendbanimit të rrallëqë fatmirësisht e provon Lisi i Mirë i Shenjtë i qofsha falë.

Akademitë prestigjoze amerikane dhe evropiane kërkojnë të zbulojnë ku ndodhet qyteti i lashtë Dodonëi shquar për Faltoren më tëvjetër, më të parë, tempull më i lashtë mbi Dhe. Zoti ma kish taksur mua të studioja për pesë dekadaçdo skutë të fshatit tim dhe mbi thëniet e historianëve të lashtë të zbuloja emrin e vendbanimit të lashtë me fltoren mëmë në majë tëShkëmbit të Larmëqëka lindur fenë dhe shpërndarë bestytnitë fetare në agimet e njerëzimit.

Feja dhe Dodona janë histori universale. Feja ka lindur me njerëzimin si mitologji dhe në qytetërimin neolitiku bë ideologji fetare ku çdo bashkësi kish kultin e saj të perëndisë. Perëndinëe perëndive që e kanë lënë të shkruar historianët e lashtë pa mbarim ështëDODONA prej të cilës ka marëemrin vendbanimi mëi shenjtëmbi Dhe.

Qyteti Dodonëi shquar për faltoren më të vjetër, më tëparë  tempull më i lashtë mbi Dhe me emër sllav Kamnikështë shpërbërënë mesin e shek. të IXX duke rojtur identitetin e shenjtë të vendbanimit të lashtë. Ambrozi i shenjtë i paraardhësve tanë solli të plota rrite e simbole pagane qëu masakruan më 1967 nga luftae paskrupull ndaj fesë dhe istitucioneve fetare.

            Njerëzimi ka kaluar dy epoka të mëdha. Matriakati është periudha më e madhe ku rolin parësor në familje e shoqëri e luanin gratëderi nga fundi i mijëvjeçarit të dytë p.Krqëfilloi gërshetimi i mardhënieve Patriakale. Objektet arkeologjike të Kamnikut janë duart dhe talenti artistik i grave të Matriakatit qëbënëhistorinë më tëmadhe e mëlashtë mbi Dhe. Lavdia e historisë tonë buron prej tyredhe e pa lançuar me fuqinëe rëndësinë që përfaqëson.

            Paraardhësit tanë mjeshtra të rrallë e artistë poçarë ishindhe të shenjtë e hyjnorë. Ata kanë kompozuar e prodhuar objekte të rralla, të pa përsëritëshme dhe të vlerësuara nga arkeologë vendas e të huaj si dukuri të rralla dhe të shkëlqyera të artit dekorativ neolitik në Europë. Terakoteja e famëshme shquhet për bukurinë, modelimin, rregullsinë e përmasave duke riprodhuar figura njerëzoresi simbol kulti i Nënës së Madhe qëështë gjetur në Kamnik.

            Figurat mahnitëse në mënyrë të skematizuar janë karakteristike për funksionin e kultit, qëllimin magjik dhe paraqitja e gruas në figurat e shumta prej balte qëdëshmon pozitën e nderuar të saj në shoqëri. Prodhimi i qeramikës në komplekse furrash të pa zbuluara gjetkë ish kthyer në art me elemente të tregëtisë e bestytnisë. Vegla punestralli,oksidanti qelq vullkanik, i sjellë nga 500 km vijë ajrore provojnë se përpunonin matrialet më prestigjoze të kohës.

Zbulimet arkeologjike flasin për njëbotëshumëngjyrëshe neolitike me struktura sociale komunitare dhe organizuese. “Rast i veçantë dhe përjashtimor që ka fortifikimin më të vjetër në Shqipëri në një pozicion të lartë malor që dominon mbi tëgjithë zonën” (Gj Karaickaj)

Kamniku është rast i rrallë unikal në Europë që prodhimi piqej në komplekse furrash me ngjyrim para pjekjes. Krijimet, dizenjot, motivet dhe ngjyrat shkëlqejnë si të jenë bërë sot e të konkurueshme me kohën moderne të cilat shprehin qartë bestytni fetare para 7000 vjet p.Kr.

Provat arkeologjike dhe simbolet mitologjike dëshmojnë për bestytni fetare në ngjizje të njerëzimit.Orakulli i Lisit tëMirë të Shenjtëi trasferuar në Dodonëështëhistori konkrete e përmbushjes shpirtërore, simbol i jetës e kyç Dodonëdhe nga më të përmëndurit për kohën. Orakulli me pëllumbat që mbaheshin të shenjtëvizitohej nga rajoni dhe mbretër e komandantë ushtrie që ndikonte në punët e brendëshme të shteteve.

Poetë e historianë të lashtë deri në ata antikë kanë lënë të shkruar që bestytnitë fetare janë shpërndarë nga faltorja iliro-epiriote e Dodonës, më e vjetra, më e para, tempull më i lashtë mbi Dhe ku kanë origjinën hyjnitë e para. Tempulli mëmë Dodonë nuk ka qënë zbuluar deri më sot dhe thëniet e lashta u janë përshtatur orakujve bijë Dodonë. Faltorja mëmë është historia më e lashtë e njerëzimit e ndërtuar nga gratë vendase, nga arkadhët, tirenjtë, pellazgët.

Dodonën e kanë lënë të shkruar e vulosur vetë historianët e lashtë grekë pamvarësisht se ne jemi treguar inferior ndaj kontributit të paraardhësve tanë në qytetërimin e popujve i cili ka kaluar sa në një komb te tjetri. “Dodona ishte qëndër pellazgjike para henelitike, shumë më e vjetër se gjuha, perënditë dhe mitologjia greke, si e tillë ajo u njoh në krejt botën e lashtë dhe këtë realitet ekzistues e kanë pranuar vetë autorët më të moçëm helen”. (P.Aravantioit)

Dodona është histori universale e njerëzimit ku ka lindur feja, bestytnitë fetare dhe qytetërimi kur rolin parësor në shoqëri e familje e luanin gratë. Dodona si vendbanim është shumë e kërkuar dhe debatuar në qarqet akademike por e palançuar publikisht me rëndësinë historike që përfaqëson. Negativisht ka ndikuar shkatërrimi i fesë dhe besimit shpirtëror tek ne.

Enciklopedia “Kamniku Neolitik DODONA” ështëstudim historikmbi 500 faqe i cili do të pasohetme studime të tjera dhe gërmime arkeologjike në të gjithë fshatine rreth tij. Publikimi i të vërtetës Kamnik kërkon nga mëndjet e ndritura lobingje të mëdha dhe istitucionet prestigjoze të këmbëngulin që të futet e mbrohet nga UNESKO për të mos e lënë në mëshirë të fatit.

Analizën historike për vendbanimin lashtë e mbështet te Lisi i Mië i Shenjtë për të cilin kanë shkruar Hesiodi (shek. VIII-VII p.e.re), Straboni (shek I) dhe provat arkeologjike me gjurmë e toponime që kanë mbritur në Kamnik të vlerësuara në kohën reale. Lisi është shumë i përmëndur në mitologji si simboli kyç Dodonë dhe provë e padiskutueshme.

Enciklopedia ka shumë hipoteza, mesazhe e mendime por me pasnjë mëdyshje provon qytetin Dodonë në Kamnik duke bërë më devotshmëri historinë e Perëndisë të Perëndive më të lashtë mbi Dhe e shumë kohë më parë se profeti Noah. Zeusi, Jezu Krishti e Profeti Muhamed.

“Nuk ka asgjë të fshehtë që nuk do të zbulohet, as fshehtësi që nuk do të dihet e nuk do të dalë në dritë.” (Jezu Krishti, UNGJILLI, fq 77). “Pastërtia shpirtërore është burim besimi…Këtë e kuptojnë vetëm ata që janë të zotët e mëndjes.” (Profeti Muhamed, KURAN, fq 81).

Debati që këmbëngul të hap është multidisiplinar, pa fund e i madh sa vetë Zoti ynë që na shikon e na rregullon të gjithëve. Enciklopedia nuk është libër fetar por referuar historisë sëfesëdal nënjë zbulim historik. Bestytnitë fetarekanë lindur me njerëzimin dhe janë historia jonë. Akademikë e teologëmund të sjellin më të plotë për publikun historinë e perëndisë Dodonë. Ngjarja e madhe kërkon kurajo, punë të madhe dhe lobingje të mëdha me kontributin e gjithëve.

Studimet multidisiplinare do të saktësojnëdhe thënien e historianëve të lashtë “pas perebejve-elejtë-enkelejtë vinë enianët”.Ku? Në Bogdanas, lagje fshatienjë myftar, Markollarë, Treskë, Has, Gradishtë apo Gjolle të Novoselës. AtarrethojnëKamnikun me kala,i provuar prej ngizjes së njerëzimite jashtë çdo vemëndjeje i pa vlerësuar. Zbulimi iqytetit Dodonëdo të jetë mirë për të gjithëne Shqipërinë. Vendbanime të lashta ka shumë por Dodona është e vetme me dy tëveçanta të njerëzimit dhe qendër universale e tij.

“Dihet se Gadishulli i Ballkanit në krye të herës është banuar prej trakëve, maqedonëve dhe ilirëve-popuj barbarë,pra jo grekë. (E Durham, Br.Ballkanit, fq 7).Historikisht mitologjia dhe qytetërimi i lashtë grek zë fill rreth shekullit XIV-XIII p. Krishtit kur popullsi të ardhura nga lindja zunë vend në Greqi. Feja ka lindur mijra vite më parë në vendbanimin e lashtë Dodonë

Sllavët nuk e ndryshuandot identitetin e Dodonës me ndërrimin e emritKamnik.Gjurmët e shtrira nga Shkëmbi në Osnat dhe Lumi i Langaricës në rrëzë të Goricës përputhen me gojëdhënat dhe kujtimet e stërgjyshërve tanë. Historia jonë nuk fillon në vitin 580 me sllavët por në epokat e gurit para Krishtit. Studioni e loboni për historinë universale të njerëzimit, Dodonën Pellazgjike-Ilire me dy të veçanta të njerëzimit.

Falënderoj të gjithë lexuesit për konsideratat dhe vlerësimet.Enciklopedia hedh dritë mbi ngjarje të mëdha e shumë të lashta të njerëzimit, për perëndinë Dodonë të të gjithë Perëndive, zbulon qytetin e lashtë Dodonë i shquar për dëshmimtarin kyç të Lisit të Mirë të Shenjtë dhe faltoren mëmë, tempull më i lashtë mbi Dhe,ngjarje të veçanta lapidare në Planet.Duke shpresuar të shprehen dhe të tjerë uroj të trashëgoni në mijra breza origjinën, gjuhën, zakonet dhe trashëgiminë kulturore shqiptare që buron nga lashtësia me e thellë e kombit tonë etnik.