BREAKING NEWS

Amerikanët të vendosur për pensionimin e Berishës, kujt i është bllokuar viza rrezikon të mbetet jashtë listave, shtohet presioni ndaj Bashës

Amerikanët të vendosur për pensionimin e Berishës, kujt i
x

Opinion / Editorial

Lufta e superfuqive për të dominuar botën nëpëmjet vaksinës të koronavirusit

Lufta e superfuqive për të dominuar botën nëpëmjet

Gara për vaksinën e koronavirusit vazhdon tw jetw  ethshme  dhe po përgatitet të hyjw nw etapwn mw intensive me rastin e shtrëngimit të kohës për fillimin e testeve te pacientët e shëndetshëm, të nisura nga laboratorët hVivo në Londër, nga ato të Kaiser Research në Seattle në Shtetet e Bashkuara dhe Akademinë Ushtarake të Shkencave Mjekësore, tw cilwt qëllimin kryesor kanw  për të rekrutuar vullnetarë, në Kinë.

 

Marshimi për të kërkuar një vaksinë në Covid-19 është në zhvillim të plotë dhe përfshin kompani dhe qendra kërkimore në të gjithë botën. Rritja eksponenciale e njohurive në lidhje me pandeminë dhe lehtësinë relative me të cilën, falë njohurive të vendosura të mekanizmave thelbësorë biokimikë, prototipet e vaksinave kanë çuar në prototipet e virusit kanë përfaqësuar shenja inkurajuese për fillimin e punës në terren. Një pyetje tjetër, natyrisht, do të jetë për të verifikuar zbatueshmërinë e vaksinave funksionuese te njerëzit, dhe është për çështjen që parashikimet në kohën e nevojshme për të marrë një përplasje vaksine plotësisht funksionale, duke filluar nga gjashtë deri në tetë muaj të propozuar nga virologja Ilaria Capua deri në 12 / 18 të hipotezuara nga Richard Hatchett, drejtor menaxhues i Koalicionit për Inovacione të Gatishmërisë Epidemike (Cepi).

 

Për të zgjidhur këtë problem, do të duhet të dyfishohet një pengesë tjetër jo sekondare: ajo e rivalitetit të mundshëm politik që është i destinuar të ndizet rreth kontrollit strategjik të vaksinës nga fuqia e parë që do të jetë në gjendje ta marrë atë. "Kina, Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Rusia, madje Italia dhe Izraeli janë angazhuar në këtë garë të re për mbrojtjen e antivirusit. Dhe kur vaksina e parë është e gatshme, në fillim do të jetë në sasi të kufizuar dhe mund të monopolizohet nga kjo ose ajo fuqi ", vëren Corriere della Sera.

Solidariteti në lidhje me koronavirusin ka vazhduar në mënyrë të shkëputur, si dhe bashkëpunimi për masat që do të miratohen në një mënyrë të përbashkët brenda dhe jashtë Perëndimit. Në përgjigje të ngjitjes shëndetësore si dhe në përgjigje të asaj ekonomike. "Vetëm shikoni në kërkimin e furishëm për maska që janë lëshuar në të gjithë botën. Dhe maskat janë të thjeshta për t’u prodhuar, aq të parëndësishme deri para disa javësh që prodhimi u kishte mbetur vendeve me kosto të ulët të punës, si Kina, Vietnami, Turqia ”. Organizata Botërore e Shëndetit, e cila wshtw në gjendje të shpërndajë njohuritë themelore për një diagnozë efektive të Covid-19 në botë në vendet që as nuk mund ta përballojnë atë, nuk po ushtron fuqinë e nevojshme të koordinimit të vaksinës për ta parandaluar atë. Pwr tw vthwnw tw vwrtetwn  ligji i më të fortit mbizotëron. Sigurisht, Gjeneva paralajmëroi me vendosmëri për nevojën për të pasur një vaksinë të arritshme për publikun e gjerë. Por, edhe falë nevojës për të mos qenë në gjendje ta shtrijw tepër strukturën e saj.

Masa e papritur me të cilën Donald Trump do të ishte përpjekur të përvetësonte për Shtetet e Bashkuara, ekskluzivisht, patentën e vaksinave të zhvilluar nga CureVac nw Gjermani, duke vendosur deri në një miliard dollarë në pjatë për të qenë në gjendje ta industrializonte atë me përparësi për SHBA, dëshmon se sa ndezur konkurrenca pwr kwtw produkt. Dhe sa shpesh të njëjtët vendimmarrës politikë i largohen nevojës për aleanca ndërkombëtare për kërkimin e përshpejtuar të vaksinave funksionuese. CureVac në të vërtetë ka përfituar më shumë se 8 milion dollarë në fonde nga Cepi , në qendër të të cilit është themeli i një gjeniu tw financave amerikane si Bill Gates. Shfrytëzimi i kujdesit shëndetësor si një levë gjeopolitike për të fituar një pozitë të fortë në kontekstin e një pandemie globale është një shpatë me dy tehe, që rrezikon të vonojë përgjigjen ndaj epidemisë. Dhe këta udhëheqës në të gjithë botën nuk mund ta nënvlerësojnë atë.