BREAKING NEWS

Futet sherri brenda çetës anti-amerikane, Berisha “shkarkon” Bardhin nga kreu i grupit dhe e cilëson thjeshtë deputet, ish-sekretari i Përgjithshëm i PD injoron Kuvendin e Rithemelimit

Futet sherri brenda çetës anti-amerikane, Berisha
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron lajme tronditëse nga SPAK për Sali Berishën: Ja çfarë fshihet pas kaosit që shkaktoi ish-kryeministri në Kuvend

Spartak Ngjela paralajmëron lajme tronditëse nga SPAK për Sali
x
BREAKING NEWS

Ja kaseta ku është incizuar Sali Berisha që ka sjellë të gjitha vrasjet në Tropojë, si SPAK do e “varrosë” përfundimisht ish-kryeministrin me hetimet në dosjen e “Haklajve”, Romeo Kara nxjerr detajet e forta

Ja kaseta ku është incizuar Sali Berisha që ka sjellë
x
BREAKING NEWS

Meloni hap fabrikë në Serbi dhe sjell afrikanë në Shqipëri, kryeministrja italiane tallet me Edi Ramën dhe përkëdhel presidentin Vuçiç

Meloni hap fabrikë në Serbi dhe sjell afrikanë në
x
BREAKING NEWS

SPAK në “oborrin” e Ramës, ja si prokurorët po hetojnë dosjen e plotë të “McGonigal” në bashkëpunim me FBI, nga letër-porositë dhe informacionet me inteligjencën amerikane, deri tek marrja në pyetje në fshehtësi të plotë në Nju Jork...

SPAK në “oborrin” e Ramës, ja si prokurorët po
x
BREAKING NEWS

Ja kush janë dy gratë e fuqishme në PS që mund të marrin frenat e qeverisë pas largimit të Edi Ramës, çfarë pritet të ndodhë më 8 dhjetor, socialistët në ankth

Ja kush janë dy gratë e fuqishme në PS që mund të
x
BREAKING NEWS

SPAK para provës së zjarrit”, Sali Berisha injoron drejtësinë dhe vazhdon të mos zbatojë vendimin e gjykatës, pritet refuzimi i tretë ndaj agjentëve të BKH

SPAK para provës së zjarrit”, Sali Berisha injoron
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta shumë shpejt arrestohet, prokurorët kanë kopsitur dosjen “CEZ-DIA”, ja çfarë po ndodh brenda SPAK, Romeo Kara nxjerr prapaskenat e bujshme

Ilir Meta shumë shpejt arrestohet, prokurorët kanë kopsitur
x

Opinion / Editorial

Minoritetet në Shqipëri, e drejtë apo presion nga fqinjët?

Minoritetet në Shqipëri, e drejtë apo presion nga fqinjët?

Shqipëria megjithëse vend i vogël ka bërë një nga Kushtetutat më demokratike ën Ballkan dhe në Europë duke patur parasysh shtetet fqinjë disa nga të cilat nuk e kanë nënshkruar akoma edhe sot e kësaj dite ligjin për të drejtat dhe liritë e njeriut të OKB. Dy nga nenet më tolerante të Kushtetues tonë me të cilën Shqipëria mund tët eklipsojë edhe BE janë:

Neni 18.2. Askush nuk mund të diskriminohet padrejtësisht për shkaqe të tilla si gjinia, raca, feja, etnia, gjuha, bindjet politike, fetare a filozofike, gjendja ekonomike, arsimore, sociale ose përkatësia prindërore.

Neni 24.1. Liria e ndërgjegjes dhe e fesë është e garantuar.

2. Secili është i lirë të zgjedhë ose të ndryshojë fenë ose bindjet, si dhe t’i shfaqë

ato individualisht ose kolektivisht, në publik ose në jetën private, nëpërmjet kultit,

arsimimit, praktikave ose kryerjes së riteve.

3. Askush nuk mund të detyrohet ose të ndalohet të marrë pjesë në një bashkësi

fetare ose në praktikat e saj, si dhe të bëjë publike bindjet ose besimin e tij.

Të gjitha këto politika shqiptare dhe populli shqiptar mund të krenohet. Sidoqoftë pas fitores së Demokracisë Perëndimore në vendin tonë kanë ndodhur shumë ngjarje dhe histori si emigrimet, lëvizjet e popullatës brenda vendit, shkatërrimi i detyruar i të gjitha objekteve industrial mesa duket të indutuara nga jashtë për ta bërë Shqipërinë një vend importues dhe han pa porta, po ndodh dhe një fenomen tjetër : krijimi i minoriteteve brenda vendit, e cila është një risi dhe shteti shqiptar në zbatim të Kushtetutës së Shqipërisë pikërisht në zbatim të këtyre neneve, Qeveria ka propozuar në mbledhjen e fundit projektligjin "Për Mbrojtjen e Pakicave Kombëtare", duke i bërë një shtesë minoriteteve që Shqipëria njeh zyrtarisht si pakica kombëtare. Kështu sipas ligjit, pakicat kombëtare në Republikën e Shqipërisë janë pakicat greke, maqedonase, vllahe/arumune, rome, egjiptiane, malazeze, boshnjake, serbe. Ajo që bie në sy është se 3 prej minoriteteve që do të njihen si pakica kombëtare janë me popullsi sllave ku përfshihen pakicat (maqedonase, malazeze serbe). Ndryshimi është se me ligjin e vjetër minoriteti Grek, minoriteti maqedonas dhe ai serbo-malazez njiheshin si minoritete etnike kombëtare, ndërsa vllahët dhe romët si minoritete etno-gjuhësore, ndërsa boshnjakë dhe egjiptianët si komunitete (Shqipëria zyrtarisht me 8 pakica kombëtare, 3 prej tyre sllave | ResPublica).

Do të ishte shumë mirë nëse krijimi i minoriteteve do të vinte si pasojë e rritjes së ndërgjegjes qytetare për të gjetur etninë e tyre, se sa do të vinte si një presion fshehtë i krijimit të këtyre minoriteteve vetëm me fjalën e këtyre qytetarëve të interesuar. Faktet tregojnë se krijimi disa minoriteteve dhe `fryrja e tyre ka ardhur më tepër si një interes për të marrë pasaporta nga vende të BE apo për të marrë nënshtetësi, apo dhe para për të favorizuar grupe politike jashtë vendit, por shkaku kryesor është varfëria. Njihet koha e Piramidave kur të gjithë u bënë shqiptarë pikërisht sepse paraja e madhe erdhi përkohësisht në Shqipëri.

Mendoj se krijimi i disa minoriteteve është një formë presioni dhe nga shtetet e interesuara, dhe nga ndonjë shtet tjetër zmadhimi artificial i minoriteteve do ti shërbente për ti treguar BE se Shqipëria është një shtet heterogjen pa të ardhme, i cili ka nevojë për tu drejtuar dhe/ose për tu inkuadruar nën një shtet tjetër pjesë e saj, ose të ricoptohet et sipas minoriteteve, bauar në të drejtën e vullnetit të shumicës së popullatës për tu bërë i pavarur.

Mendoj se presioni për te krijuar minoritete artificiale ne Shqipëri është pjese e stratagemave te politikave te fqinjëve kryesisht greke bullgare e rumune duke abuzuar me ligjin për te drejtat e liritë e njerëzve.

BE ka pranuar idetë e këtyre 3 shtete: Greqi, Bullgari, Rumani që në Censusin tonë të vendoset etnia, feja. Pse? Duan të copëtojnë Shqipërinë e ta mbajnë të dobët, sepse nuk ja dolën dot duke e quajtur myslimane qe te mos pranohej ne BE përfaqësues `minoritetesh` të reja po bëjnë vazhdimisht presion mediatik dhe në platforma të ndryshme p.sh., për vllehët:

Së pari nuk ka vllehe mysliman ose janë larguar në Turqi.

Se dyti. ideja për të të fryre vllehët ne Shqipëri dhe në Kosovë mendoj se është ideja djallëzore greke- serbe për ti treguar BE se shqiptaret nuk janë shqiptare por popullsi heterogjene, e për pasoje, duhet rindarë edhe njëherë Shqipëria me Kosovën që ta marre greku e serbi.

Ekzistonin dy stratagema të Europës për të ndarë Shqipërinë:

 Ka që nga 1878- 1912 kur u copëtua Shqipëria e deri me 1990 qe shqiptaret te mos futen ne BE sepse jane myslimanë e turq.

 Pas 2013 e deri më sot stratagema greko- serbo- bullgaro-rumune duke parë se shqiptarët po forcohen si shtete, po ndërhyjnë duke abuzuar me ligjin e te drejtave dhe lirive të njeriut duke detyruar politikën shqiptare të pranojë pseudo- minoritete si bullgarë, serb, boshnjak egjiptian malazez, turk, vlleh, dhe grek.

 Përse po e nxisin këtë? Për të përçarë shqiptarët të cilët edhe ashtu janë me disa fe, e disa ateistë, por duke pare se bashke ekzistenca fetare është e forte- politikat fqinje kanë ndryshuar strategji, i kanë hyre pikës së dobët të shqiptarëve të varfër: dëshirën për tu pasuruar shpejt dhe pa punuar: po japin pasaporta , pensione, para për te krijuar minoritete ku mbizotëron pseudo- grekeria. Kjo politike e fqinjëve ka sukses deri tani dhe shteti shqiptar duhet pa tjetër te reagoje. Ky problem ka ndodhur edhe në fenë orthodokse që kur u ndryshua një diçka fare e vogël; jo kisha orthodokse autoqefale shqiptare sipas klerikë patriote shqiptarë me Fan Nolin në krye- në kishën orthodokse autoqefale të Shqipërisë. Këtu fle djallëzia greke: duke u shprehur se në Shqipëri nuk ka vetëm shqiptarë madje janë në minoritet???!!! Aspekti i dytë i djallëzisë është se ortodoksia nuk njeh kombësi, pra për Shqipërinë ky religjion nuk ka kombësi e për pasojë nuk është shqiptare kisha???!!! Kështu duke përçarë shqiptarët orthodhoksë, harrojnë se të gjitha kishat kanë emër janë greke, serbe, rumune, bullgare e për pasojë janë edhe shqiptare dhe jo të Shqipërisë. Pra dy djallëzitë e politikës greke për Shqipërinë për të bërë presion në Censusin e ardhshëm sidomos për numrin e esimtrëve dhe për automatikisht numrin e minoritarëve!!! Prandaj është e domosdoshme që ortodoksia shqiptare të ndërtohet mbi Nolin dhe klerikët patriotë, sepse çdo shtet ka shenjtorët dhe martirët e tij , por Shqipëria nuk ka dhe kjo është një turp. Shqipëria i raportoi minoritetet kombëtare sipas censuseve 44,570 vetë më 1960, 54,687 vetë më 1979 dhe 64,816 vetë në vitin 1989. Në censusin mbi popullsinë dhe banesat të zhvilluar në vitin 2011, minoritetet rezultojnë me 52.700 individë në Shqipëri, ose 1.9% të numrit të popullsisë në vend (Shqipëria zyrtarisht me 8 pakica kombëtare, 3 prej tyre sllave | ResPublica). Sipas të dhënave të nxjerra nga ky census mbi popullsinë banuese, sipas përkatësisë etnike dhe kulturore, rezulton:

Minoriteti Grek 24.243 (individë)

Minoriteti Maqedonas 5.512

Minoriteti Malazez 366

Minoriteti Arumun (Vllah) 8.266

Minoriteti Rom 8.301

Minoritete pa Census

Minoriteti bullgar ?

Minoriteti egjiptian 14.000 Minoriteti serb (serbo&malazes) 30.000

Atëhere del pyetja; përse vendet e BE kur bëjnë Censusin nuk e kanë kombësinë por vetë shtetësinë dhe religjionin (disa nga to)? Përse Shqipëria duhet të vendosë në Census `etninë` në një kohë kur duke përfituar (për mua abuzuar) nga Ligji i të drejtave dhe lirive të njeriut, politikat e shteteve fqinjë mund tu thonë minoritarëve të tyre dhe atyre që kanë nevojë për pasaporta, pensione, para etj, që të shprehen si e `ndjejnë vehten` si shqiptarë apo ndryshe……. Të shënosh se `si e ndjen vehten` në Census është një absurditet, sepse ngjan me një surealitet qesharak, për shkak se aty do të shkruhet interesi dhe jo realja, do të shkruhet dëshira dhe jo fakti, do të shkruhet ndikimi i blerjes së personit dhe jo i dinjitetit dhe respektit ndaj këtij personi. Kjo do ta deformojë Censusin e ardhshëm dhe Shqipëria do të ketë pasoja nga këto kritere që edhe në qofshin opsionale kanë për të dëmtuar shtetin shqiptar. Gjithmonë shtetet e vogla dashje pa dashje bien pre e dëshirave djallëzore të shteteve më të mëdha, dhe aq më keq kur këto shtete kanë interesa politiko-ekonomike ndaj vendeve të vogla si Shqipëria. Shpresojmë që shteti shqiptar dhe populli shqiptar nëse është patriot të mos bjerë pre e kulaçit të fqinjit pavarësisht varfërisë ose jo.