BREAKING NEWS

“Kush e furnizon Monikën?”, Frrok Çupi plas ‘bombën’ për Ilir Metën dhe ngre alarmin për atë që pritet të ndodhë pas 24 korrikut: Hetimet kanë ardhur në dorën e...

“Kush e furnizon Monikën?”, Frrok Çupi plas
x
BREAKING NEWS

Ben Andoni paralajmëron ‘tërmet’ në Partinë Demokratike, tregon a do ketë bashkim PD-LSI: Do hanë kokat e tyre e më pas radhën e ka...

Ben Andoni paralajmëron ‘tërmet’ në Partinë
x
BREAKING NEWS

“Kanë marrë mesazhe nga SHBA”/ Ben Andoni plas deklaratën e fortë, zbulon për çfarë i është dhënë garanci Metës dhe Kryemadhit

“Kanë marrë mesazhe nga SHBA”/ Ben Andoni plas
x
BREAKING NEWS

Analisti i njohur plas 'bombën', tregon çfarë e pret LSI-në: Meta nuk do ketë kohë për...

Analisti i njohur plas 'bombën', tregon çfarë e pret
x
BREAKING NEWS

“Meta-Kryemadhi po luajnë lojën”, Fatos Klosi del me deklaratën e fortë dhe paralajmëron zhvillimet e reja: Nuk janë kaq të qetë sa duken!

“Meta-Kryemadhi po luajnë lojën”, Fatos Klosi del me
x
BREAKING NEWS

Rreziku i një katastrofe bërthamore dhe kriza më e madhe në histori që do të përjetojë Evropa, ja dy planet e frikshme që po përgatit Putin, Zelensky alarmon botën

Rreziku i një katastrofe bërthamore dhe kriza më e madhe në
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: Balluku pjesë e oligarkisë politike të Ramës, rruga Kardhiq-Delvinë aferë e pastër korruptive

Spartak Braho: Balluku pjesë e oligarkisë politike të Ramës,
x
BREAKING NEWS

Sa do të kapërcejnë temperaturat? Njihuni me parashikimin e motit për datën 6 korrik 2022

Sa do të kapërcejnë temperaturat? Njihuni me parashikimin e motit
x

Opinion / Editorial

Parimet që kërkon elektorati për një qeveri lokale dhe efikase

Parimet që kërkon elektorati për një qeveri lokale dhe

Institucionet e qeverisjes janë vetëm një nga aktorët në qeverisje. Aktorë të tjerë përfshijnë grupe qytetarësh, organizata të shoqërisë civile, media, biznese, institute kërkimore, sindikata, shoqata të ndryshme, parti politike, udhëheqës fetarë. Siç shihet secili prej nesh është pjesë e qeverisjes. Të jesh aktiv dhe të kuptosh rolin tënd siguron atë që e quajmë qeverisje e mirë. Që bashkia të ketë zhvillim të përbashkët e vendime sa me të mira, sipas elektoratit, janë një mori parimesh që duhet ndjekur:Zgjedhjet lokale duhet të jenë të lira dhe të drejta, sipas standardeve ndërkombëtare dhe legjislacionit kombëtar, pa ndonjë mashtrim. Qytetarët janë në qendër të veprimtarisë publike dhe duhet të jenë të përfshirë në mënyra të përcaktuara qartë në jetën publike në nivel lokal. Pjesëmarrja nga burrat dhe gratë, moshuarit dhe të rinjtë është një kërkesë kryesore e qeverisjes së mirë. Gjithkush që dëshiron të kontribuojë në marrjen e vendimeve, duhet të jetë në gjendje ta bëjë këtë, nëpërmjet mënyrave të drejtpërdrejta, duke qenë në të vërtetë pjesë e procesit të vendimmarrjes ose përmes dhënies së mendimeve përfaqësuesve të tyre ose rekomandimeve për institucionet e tjera të qeverisjes vendore. Qeveria lokale duhet të zbatojë objektivat e premtuara dhe të bëjë përdorimin më të mirë të mundshëm të kapacitetit njerëzor, burimeve dhe kohës në dispozicion për të siguruar rezultatet më të mira të mundshme për komunitetin, ndërsa i gjithë procesi duhet vlerësuar në intervale të rregullta përmes sistemeve të menaxhimit të performancës. Qeveria lokale duhet të përpiqet gjithmonë t'i shërbejë nevojave të të gjithë komunitetit, ndërsa shërbimet publike duhet ofruar në kohë, përderisa kërkesave dhe ankesave duhet përgjigjur sa më shpejt që të jetë e mundur. Të gjithë vendimmarrësit individ apo kolektiv, marrin përgjegjësinë për veprimet e tyre. Përgjegjësia e tyre zbatohet me masa efektive kundër keqadministrimit dhe kundër veprimeve të organeve të qeverisjes lokale që shkelin të drejtat. Kur ka qeverisje të mirë ligji zbatohet, autoritetet lokale respektojnë vendimet gjyqësore dhe juridike, ndërsa rregullat miratohen në përputhje me procedurat e parashikuara me ligj. Gjithmonë interesi publik qëndron përpara interesit individual. Zyrtarët publikë janë të pajisur me aftësi profesionale, ndërsa kur nevojitet për t’i përmirësuar ato, i forcon ato ashtu që të sigurojë rezultate më të mira që priten. Në një bashki ku ka qeverisje të mirë gjithmonë ka motivim për të përmirësuar performancën. Planet vjetore të buxhetit zhvillohen në konsultim me publikun. Procedurat e prokurimit bëhen me maturi, duke vlerësuar nevojat, kërkesat dhe të ardhurat. Shërbimet publike duhet të jenë të përballueshme dhe tarifat për to nuk duhet të tejkalojnë koston e shërbimit të ofruar. Shpenzimet duhet të llogariten dhe vlerësohen si duhet. Brenda sferës së ndikimit të institucioneve lokale, të drejtat e njeriut respektohen, mbrohen dhe zbatohen, ndërsa luftohet diskriminimi për çfarëdo arsye. Zyrtarët publikë respektojnë të drejtat dhe liritë e të gjithëve, pavarësisht dallimeve të tyre. Diversiteti kulturor trajtohet si një pasuri dhe qeveria lokale bën përpjekje për t'u identifikuar me të. Zonat e pazhvilluara integrohen vazhdimisht. Aty ku ka qeverisje të mirë ka qasje në të gjitha dokumentet publike, vetëm në rast se ato janë të klasifikuara bëhet përjashtim, mirëpo arsyet janë gjithmonë të përcaktuara me ligj. Informacionet mbi vendimet, zbatimin e politikave dhe rezultatet e aktiviteteve të 61 bashkive, vihet në dispozicion të publikut në mënyrë të tillë që të mundësojë që qytetari të ndjekë dhe të kontribuojë në mënyrë efektive në punën e institucioneve lokale. Krijohet një klimë e favorshme për të arritur rezultate sa më të mira, ndërsa idetë e reja janë të mirëpritura për tu vendosur në realitet. Gjithmonë kërkohen teknologji dhe zgjidhje të reja dhe efikase. Vendimet merren me qëllim të kërkimit të përmirësimeve afatgjata, ndërsa nevojat e gjeneratave të ardhshme merren parasysh në politikat aktuale. Kostot, problemet dhe tensionet e vendimeve të sotshme nuk duhet të jenë barrë që transferohet tek gjeneratat e ardhshme.