BREAKING NEWS

E rëndë/ Po bënte not, ndërron jetë papritur 53-vjeçari! Policia jep detajet nga ngjarja. Dyshohet se…

E rëndë/ Po bënte not, ndërron jetë papritur
x
BREAKING NEWS

Falsifikimi i rezultatit në zgjedhje, Policia del me njoftim zyrtar

Falsifikimi i rezultatit në zgjedhje, Policia del me njoftim zyrtar
x
BREAKING NEWS

“Jemi përballë eventit të madh”, Spartak Ngjela bën parashikimin e bujshëm për Shqipërinë: Varet nga Rama dhe...

“Jemi përballë eventit të madh”, Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

“Thika pas kurrizit”, Braçe tregon arsyet pse u largua nga qeveria e përplasjet me Ramën: S'kishte vend për dy

“Thika pas kurrizit”, Braçe tregon arsyet pse u largua nga
x
BREAKING NEWS

Gazetari i njohur italian paralajmëron planin e frikshëm të Kinës që po alarmon NATO: Pas Putinit, ja “tërmeti” që do të shkaktojë Xi Jinping 

Gazetari i njohur italian paralajmëron planin e frikshëm të
x
BREAKING NEWS

Çfarë pritet të ndodhë? Spartak Ngjela lëshon paralajmërimin ‘bombë’

Çfarë pritet të ndodhë? Spartak Ngjela lëshon
x
BREAKING NEWS

Sporti shqiptar në zi, ndahet nga jeta ish-volejbollisti i Kombëtares (EMRI)

Sporti shqiptar në zi, ndahet nga jeta ish-volejbollisti i Kombëtares
x
BREAKING NEWS

Shpërthimi në hotelin e drejtorit të FSDKSH/ Reagon menjëherë policia dhe zbardh detajet zyrtare: Lënda plasëse ishte vendosur në …

Shpërthimi në hotelin e drejtorit të FSDKSH/ Reagon
x

Opinion / Editorial

Virtyti i të besuarit  dhe lufta kundër korrupsionit

Virtyti i të besuarit  dhe lufta kundër korrupsionit

Karta për Sigurinë Europiane  përfaqëson dokumentin e parë të OSBE-së që e referon qartë dhe hapur korrupsionin si kërcënim për stabilitetin dhe me ndikim të rëndë në çështje të sigurisë, ato ekonomike dhe njerëzore. Karta paraqet më tej programin e punës të OSBE-së për të kontribuar në luftën ndërkombëtare kundër korrupsionit, konkretisht duke promovuar përdorim më të mirë të instrumenteve ekzistuese ndërkombëtare mbi antikorrupsionin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar nga njëra anë, dhe sundimin e ligjit në bashkëpunim me OJF-të e angazhuara për të luftuar praktikat korruptive në anën tjetër. Në praktikë, Strategjia bën thirrje që korrupsioni të trajtohet nëpërmjet transparencës dhe llogaridhënies. Kjo nënkupton akses efektiv në informacion publik, media të lirë dhe pluraliste, dhe pjesëmarrje aktive të shoqërisë civile. Më tej, duhet forcuar administrimi i burimeve publike, përfshirë procedurat e prokurimit publik, të cilat janë në veçanti të hapura ndaj rrezikut të korrupsionit. Deklarata për Forcimin e Mirëqeverisjes dhe Luftën kundër Korrupsionit, Pastrimit të Parave dhe Financimit të Terrorizmit . Deklarata e Dublinit komunikon mbështetje të fortë dhe të gjerë për një qasje gjithëpërfshirëse për sigurimin e qeverisjes së mirë dhe transparencës dhe luftimin e korrupsionit, pastrimit të parave, dhe financimit të terrorizmit në rajonin e OSBE-së. Ajo njeh rolet e shumë aktorëve të tillë si qeveritë, shoqëria civile, dhe sektori privat dhe “pjesëmarrjen e plotë dhe të barabartë të grave dhe burrave” në zhvillimin e politikave dhe veprimtarive për qeverisjen e mirë. Ajo thekson detyrën për Sekretariatin e OSBE-së, në veçanti të OCEEA-së, për të mbështetur Shtetet pjesëmarrëse të interesuara për t’u bashkuar dhe për të zbatuar plotësisht Konventën e Kombeve të Bashkuara kundër Korrupsionit. Më tej, ajo forcon mandatin e OSBE-së për të mbështetur shtetet pjesëmarrëse në zbatimin e instrumenteve përkatëse rajonale dhe ndërkombëtare për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit dhe Rekomandimet e Task- Forcës e Veprimit Financiar.  Ndaj, Organizata ka miratuar masa të shumëfishta për trajtimin e problemit. Si pjesë e kësaj strategjie antikorrupsion, OSBE-ja i ka vendosur angazhimet dhe veprimtaritë antikorrupsion në një kontekst më të gjerë dhe i ka inkurajuar Shtetet pjesëmarrëse të ratifikojnë dhe zbatojnë instrumentet antikorrupsion që janë ekzistuese në nivel ndërkombëtar. Për se sipër,Qeveria shqiptare në aspektin politik,  është  kurse në aspektin e brendshëm brengat kryesore janë papunësia dhe korrupsioni. Lufta kundër korrupsionit do të jetë argumenti kryesor para Komunitetit Ndërkombëtar se sa janë shqiptarët të gatshëm të krijojnë shtet, të vetëdijesohen, t’u bashkohen shteteve të qytetëruara të Evropës, të krijojnë institucione.