BREAKING NEWS

Ministria e Shëndetësisë publikon shifrat, ja sa raste të reja me koronavirus janë shënuar 24 orët e fundit

Ministria e Shëndetësisë publikon shifrat, ja sa raste të
x

Politike

Hyrja në zgjedhje pa koalicione, ish kreu i KQZ tregon kush humb dhe kush fiton

Hyrja në zgjedhje pa koalicione, ish kreu i KQZ tregon kush humb dhe kush

Në zgjedhjet e ardhshme parlamentare forcat politike do të garojnë pa koalicione parazgjedhore.

Në vlerësimin e ish kreut të KQZ, Kristaq Kume forcat e mëdha përfitojnë, ndërsa votat e partive të vogla zerohen nëse ato nuk kalojnë pragun e duhur për shpërndarjen e mandateve.

“Është njësoj sikur nuk ke garuar fare, nuk ke marrë pjese në zgjedhje, por ki parasysh faktin se pragu kombëtar që duhet të kalojë subjekti zgjedhor afekton partitë politike, të cilat detyrohen të mos garojnë në koalicion në rastin kur pragu natyral, pra pragu në njësinë zgjedhore përkatëse është afër këtij pragu kombëtar.Kështu përshembull nëse pragu për të marrë një deputet në një njësi zgjedhore është 3 % dhe pragu kombëtar vendoset më shumë sesa 3% subjekti zgjedhor i merr votat për të marrë një mandat, por nuk futet në llogaritje për ndarjen e mandateve për sa kohe nuk ka realizuar 3 % në nivel vendi.”, thotë Kristaq Kume.

 

Më të lexuarat