BREAKING NEWS

“Epoka e Presidentit po vdes, janë dekompozuar...”, Frrok Çupi lëshon ‘bombën’ e radhës, paralajmëron fundin e Ilir Metës

“Epoka e Presidentit po vdes, janë dekompozuar...”, Frrok
x

Politike

"Kanë nëshkruar 38 deputetë", opozita e kryesuar nga Rudina Hajdari kërkesë të papritur Kuvendit (Dokumenti)

"Kanë nëshkruar 38 deputetë", opozita e kryesuar nga

Opozita e re e kryesuar nga Rudina Hajdari i ka bërë një kërkesë Kuvendit për të ulur në tryezë të gjitha partitë politike për reformimin e sistemit zgjedhor. Nëpërmjet kërkese synohet që ndryshimi i sistemit zgjedhor të bëhet brenda korrikut dhe jo në nëntor, siç u miratua sot në planin e punës të Komisioni i Reformës Zgjedhore.

 
"Shumë të shqetësuar për problemet e rënda që sistemi zgjedhor në tërësinë e tij mbart.  Mospërfaqësimi i vërtetë i popullit në organet e zgjedhura,
përqëndrimi i pushtetit në një rreth të ngushtë personash,  shit-blerja e votës, parti-zimi i procesit zgjedhor (administrimi politik/partiak i zgjedhjeve), barazia reale e votës qytetare, keq-përdorimi i burimeve shtetërore janë ndër problemet më themelore që duhet të adresohen përmes reformës elektorale.
 
Defiçencat e sistemit zgjedhor janë drejtëpërdrejtë defiçenca për "Demokracinë e Shtetin e së Drejtës". Eventualisht këto janë pasoja tepër të dëmshme për qytetarët Shqiptarë, organizimin institucional e shoqëror në tërësi.
 
Nëse Shqipëria vuan nga largimi i popullsisë, mosbesimi i publikut në institucionet publike/shtetërore, gjendja statike e zhvillimit ekonomik...etj, kjo është përveç të tjerash edhe si shkak i problemeve të sistemit zgjedhor aktual.
 
Grupi Parlamentar Demokrat ka ndër objektivat e tij kryesore: "reformimin e sistemit zgjedhor në Shqipëri" me synim forcimin e demokracisë, evropianizimin e procesit elektoral (në tërësinë e tij) rritjen e besimit publik në organet e zgjedhura, rritjen e pjesëmarrjes qytetare në procesin e zgjedhjes së përfaqësuesve e të demokracisë aktive.
 
Në këtë drejtim 38 deputetë të opozitës nënshkruan një kërkesë ndaj Kuvendit të Shqipërisë dhe mazhorancës për të mbledhur një tryezë me forcat e ndryshme politike dhe shoqërinë civile për të hapur një diskutim të gjerë publik për reformimin e sistemit zgjedhor.
 
Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian prej kohësh kanë vendosur standardet e "mirëqeverisjes dhe qeverisjes së hapur" për të cilat Shqipëria e ka të pamundur të mos kalojë këto procese reformuese në rrugën e evropës, por Demokracia fillon tek vota dhe përfaqësimi, prandaj është detyrë e të gjithëve që në rrugë institucionale të japim kontributin tonë për këtë reformë tepër të rëndësishme", shkruan Hajdari.