BREAKING NEWS

Shënohen 124 raste të reja me koronavirus në Shqipëri në 24 orët e fundit

Shënohen 124 raste të reja me koronavirus në Shqipëri
x

Politike

KE publikon raportin për Shqipërinë, Brukseli kërkon hetime ndaj pushtetarëve dhe luftë ndaj pastrimit të parave, ja detajet

KE publikon raportin për Shqipërinë, Brukseli kërkon hetime

Komisioni Europian ka miratuar dje raportin e zgjerimit për Shqipërinë. Brukseli ka kërkuar që drejtësia shqiptare të nisë hetimet ndaj pushtetarëve të korruptuar dhe të luftojë pastrimin e parave. KE ka vlerësuar pozitivisht punën e bërë me reformën në drejtësi. Raporti thekson se reforma në drejtësi është gjithëpërfshirëse dhe synon të luftojë korrupsionin. Po ashtu raporti thekson se vetingu ka funksionuar madje edhe në kushtet e vështira që krijoi koronavirusi. Më tej KE nënvizon sa i takon reformës në drejtësi së rezultatet e saj janë thelbësore dhe po rikthejnë besimin e publikut tek gjyqësori. “Shqipëria po ndjek një reformë të plotë dhe gjithëpërfshirëse të drejtësisë, e cila synon forcimin e përpjekjeve të përgjithshme për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar. Kjo reformë gjithashtu përfshin rivlerësimin e përkohshëm të të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve (vetingu), i cili ka përparuar në mënyrë të qëndrueshme, duke prodhuar rezultate të prekshme. Verifikimi ka vazhduar përkundër ndikimit të pandemisë COVID-19. Edhe pse seancat dëgjimore u pezulluan përkohësisht për shkak të mbylljes së aktiviteteve hetimore për dosjet e verifikimit kanë vazhduar përmes shkëmbimeve të larta. Seancat dëgjimore të verifikimit filluan më 3 qershor 2020. Në përgjithësi, 64% e dosjeve të vetingut të përpunuara deri më tani kanë rezultuar me shkarkime ose dorëheqje vullnetare nga ana e vlerësuesit. Procesi i verifikimit dhe rezultatet e tij mbeten thelbësore për të rikthyer besimin e publikut në gjyqësor dhe organet përmbarimore të shtetit”, thuhet në raportin e KE. Të forcohet lufta kundër korrupsionit Raporti kërkon që Shqipëria të përmirësojë efektivitetin e hetimeve dhe përpjekjet për forcim të ligjit për të luftuar nivelin e lartë të korrupsionit dhe krimit të organizuar. “Përmirësimi i efektivitetit të përpjekjeve të ndjekjes penale dhe zbatimit të ligjit për të luftuar korrupsionin e lartë dhe krimin e organizuar. Përmirësimi i regjistrave të rasteve në lidhje me pastrimin e parave kundër terrorizmit, financimin dhe shfrytëzimin e plotë të mbështetjes së dhënë nga Komisioni për të forcuar kapacitetet për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit”, thuhet në raportin e Komisionit Europian për Shqipërinë. Raporti i jep një rëndësi të veçantë krimit në vendin tonë. “Grupet e krimit të organizuar që flasin shqip janë veçanërisht aktivë në një gamë të gjerë veprimtarish kriminale në BE, megjithëse ato nuk mund të lidhen me Shqipërinë ose me vetëm shtetasit shqiptarë", thuhet në raportin e KE. Më tej raporti ka komentuar edhe nismën e qeverisë anti-KÇK. Raporti nënvizon se ky akt normativ ka forcuar luftën kundër korrupsionit. “Në janar të vitit 2020, qeveria shqiptare miratoi një paketë legjislative për të prezantuar masat parandaluese për të forcuar luftën kundër korrupsionit, krimit të organizuar dhe terrorizmit, duke u përqendruar në veçanti në sekuestrimin dhe konfiskimin e pasurive kriminale”, theksohet në raportin e KE. Përmes një postimi në rrjetet sociale, ambasadori i Bashkimit Europian në Tiranë, Luigi Soreca njoftoi se raporti konkludoi se Shqipëria vazhdon të përmbushë kërkesat, ndërsa i kërkon vendit që të fokusohet në fusha të caktuara të sigurisë dhe migrimit ku nevojiten më shumë hapa.