BREAKING NEWS

Koalicion me Ramën në 2021? Ilir Meta jep përgjigjen e prerë, surprizon me deklaratën për Kryemadhin: Jam mërzitur! Do ju tregoj mesazhet e Monikës e Vasilit

Koalicion me Ramën në 2021? Ilir Meta jep përgjigjen e
x

Politike

Komisioni i Medias rrëzon me 12 vota Metën për ligjin e Akademisë së Shkencave, ja argumentet që japin deputetët e mazhorancës

Komisioni i Medias rrëzon me 12 vota Metën për ligjin e

Komisioni për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik rrëzoi ditën e djeshme me shumicë votash dekretin e presidentit Ilir Meta mbi rishikimin e ligjit mbi Akademinë e Shkencave. Pasi u hodh në votim, dekreti i Metës për ligjin mbi Akademinë e Shkencave u rrëzua me 12 vota kundër dhe vetëm 1 votë pro dekretit. Ashtu si në komisionet për të rrëzuar dekretet e tjera të Metës, edhe në Komisionin e Medies ka pasur debate mes anëtarëve të komisionit dhe përfaqësuesve të Presidencës. Kreu i shtetit e kthehu ligjin mbi Akademinë e Shkencave në datën 9 gusht duke dhënë 4 arsye kryesore sipas tij. Arsyeja e parë sipas Presidencës ishte se ligji bie ndesh me parashikimet e Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë, cenon autonominë e institucioneve të arsimit të lartë, cenon kompetencat e Presidentit të Republikës dhe nuk është në harmoni me kuadrin ligjor ekzistues në Republikën e Shqipërisë. Zëvendës kryetari i Akademisë së Shkencave, Vasil Tole u shpreh se aprovimi i këtij ligji ka kaluar përmes një pune të madhe, duke shtuar se nuk do të ketë asnjë monopol përballëkëtij institucioni. “Mendimet tona si institucion për çdo pikë të kontestuar i kemi dërguar edhe pranë Kuvendit edhe presidentit. Për ne të gjitha çështjet qëdiskutohen nuk janë të reja. Është bërë punë e madhe për të arritur aprovimin e këtij ligji, pasi çështjet s’janë vetëm të diskutuara, por u është dhënë përgjigje në kohën e duhur. Për tëhequr merakun e dikujt qëmendon se do të këtë monopol përballë institucioneve të tjera, po ju rendis disa fjalë: akademia këshillon, propozon, etj, i vetmi rast që është pranimi i anëtarëve të saj”, tha ai. Ndërsa deputeti socialist, njëherësh edhe relatori i projektligjit “Për Akademinë e Shkencave”, Ismet Beqiraj u shpreh se fryma negative kundër Akademisë së Shkencave ka gjetur vend edhe në Presidencë. “Është bërë krim shkencor me ligjin në fuqi, siç u bë me tre institutet e naftës. Kush do ta bëjë ekspertizën dhe monitorimin e kompanive publike dhe atyre private. Për të mos u ndalur tek institutet e tjera në të gjithë Shqipërinë. Më vjen keq që kjo frymë negativiteti ka gjetur vend edhe në Presidencë”, u shpreh Ismet Beqiraj.