BREAKING NEWS

CNN trondit demokratët në SHBA: Ja zgjidhjet ligjore dhe kushtetuese që Trump të qëndrojë në detyrë

CNN trondit demokratët në SHBA: Ja zgjidhjet  ligjore dhe kushtetuese
x

Politike

Kreu i delegacionit të PE përshëndet paktin Shqipëri-Greqi për të shkuar në Hagë, e cilëson të rëndësishëm për integrimin

Kreu i delegacionit të PE përshëndet paktin Shqipëri-Greqi

Kryetari i Delegacionit të Parlamentit Europian për Shqipërinë, Manolis Kefalogiannis e ka vlerësuar vizitën e ministrit të Jashtëm grek Nikos Dendias në Tiranë, si një zhvillim pozitiv për Shqipërinë. Sipas tij, kjo vizitë tregon një hap drejt fqinjësisë së mirë, pasi kjo është një ndër kushtet thelbësore për integrimin e Shqipërisë në BE. Në postimin e tij, ai thekson se është kusht respektimi i të drejtave të pakicave në vendin tonë. Gjithashtu Kefalogiannis shprehet se kusht për integrimin në BE janë gjithashtu funksionimi i Gjykatës Kushtetuese të vendit dhe përfundimi i reformës zgjedhore. “Një nga kushtet thelbësore për integrimin e Shqipërisë në familjen europiane është respektimi i marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë. Një hap i rëndësishëm në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë midis Greqisë dhe Shqipërisë është përcaktimi i Zonës Ekonomike Ekskluzive midis dy vendeve në marrëveshjen e arritur në vitin 2008. Dhe sigurisht që është një zhvillim shumë pozitiv sot që të dy vendet të vazhdojnë së bashku në Ndërkombëtare Drejtësia, Gjykata Ndërkombëtare e Hagës. Vendi fqinj ka ende një rrugë të gjatë për të bërë për t’u bashkuar me Bashkimin Europian. Respekt i plotë për të drejtat e pakicave dhe natyrisht Minoriteti Kombëtar Grek”, tha ai. Por duket se grekët vijojnë me avazin e vjetër. Kefalogiannis kërkon dhe rishikimin e kolibrave shkollorë, pasi sipas tij kanë referuar ku preken territoret greke. “Mundësia e vetëvendosjes kombëtare dhe fetare në regjistrimin e ardhshëm. Gëzimi i pronës private të homogjenitetit grek që është i lidhur pazgjidhshmërisht me mundësinë e qëndrimit ose lidhjes së saj me të në rast se ajo jeton jashtë Shqipërisë. Eliminimi i referencave dhe hartave gjeografike që u referohen pjesëve të Territorit Grek si territore shqiptare nga librat shkollorë të Shqipërisë. Këto janë disa nga hapat që vendi fqinj duhet të ndërmarrë”, tha ai.