BREAKING NEWS

“Faktet janë kokëforta”/ Epidemiologu Alimehmeti publikon studimin: Vdekshmëria e koronavirusit është krahasuar me vdekshmërinë që sjell një aksident automobilistik. Lajmi i mirë është që…

“Faktet janë kokëforta”/ Epidemiologu Alimehmeti publikon
x

Politike

Mungesa e burimeve financiare, Kuvendi rrëzon nismën e deputetit Roshi për dëmshpërblimin e ish-të dënuarve politikë

Mungesa e burimeve financiare, Kuvendi rrëzon nismën e deputetit Roshi

Komisioni për Ekonominë dhe Financat rrëzoi nismën e propozuar nga deputeti i opozitës parlamentare, Artur Roshi, për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin “Për dëmshpërblimin e ish-të dënuarve politikë të regjimit komunist”. Nismëtari i projektligjit, deputeti Roshi u shpreh dje në mbledhjen e komisionit se projektligji synon të mos prekë dëmshpërblimet bazike të mbijetesës, që ka përfituar ish i dënuari dhe ish i përndjekuri politik nga ligje të tjera të mëparshme dhe gjithaq synon që familjarët e viktimave, të pushkatuar pa gjyq, të pushkatuar apo ekzekutuar me dënim politik të padrejtë të përfitojnë dëmshpërblimin financiar në masën e 25 viteve kompensim dënimi me burgim, me dënimin maksimal pas faljes së jetës. Por nga ana tjetër, relatorja e projektligjit, deputetja socialiste, Blerina Gjylameti përcolli rezervën e Këshillit të Ministrave dhe mangësitë e vërejtura nga komisionet për dhënie mendimi, që e kanë votuar kundër këtë projektligj në parim. Gjylameti i konsideroi shteruese argumentet kundra të dhëna nga Ministria e Financave dhe e Ekonomisë, ndërsa shtoi se mungesa e burimeve financiare për zbatimin e këtij ligji e bën atë të pazbatueshëm dhe sipas saj, ky projektligj nuk duhej votuar. Komisioni, me shumicë votash, votoi kundër nismës ligjore të Roshit. Ndërkohë edhe Komisioni i Ligjeve rrëzoi nismën e propozuar nga deputeti i opozitës parlamentare, Artur Roshi, për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin “Për dëmshpërblimin e ish-të dënuarve politikë të regjimit komunist”. Deputeti i Partisë Socialiste, Adnor Shameti gjatë relatimit të tij sqaroi se për shkak të efekteve financiare të konsiderueshme që parashikohen të sjellë ky amendim ligjor, i është kërkuar mendim Këshillit të Ministrave. Qeveria, shtoi zoti Shameti në përgjigje, ka sqaruar se nisma nuk ka një llogaritje të efektit financiar mbi numrin e përfituesve, çka e bën të pamundur shprehjen për përballimin e kostos financiare të kësaj iniciative nga buxheti i shtetit, në një kohë kur tavanet buxhetore për tre vitet e ardhshme janë të miratuara dhe nuk mund të ndryshojnë. Ndërkaq, pas pyetjeve dhe diskutimeve, komisioni rrëzoi në parim projektligjin “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 9831, datë 12.11.2007, “Për dëmshpërblimin e ish të dënuarve politikë të regjimit komunist”, të ndryshuar”.

Më të lexuarat