BREAKING NEWS

Here is the new file that endangers Edi Rama, the relationship with the Chinese Patric HO who opened an exhibition and the Ducka-McGonigal negotiations with the businessman hit by the USA

Here is the new file that endangers Edi Rama, the relationship with the Chinese
x
BREAKING NEWS

SP "Senators" come out against Edi Rama for betraying Kosovo and playing games with the Serbs, the movement against Albin Kurti is suspicious, they ask for support for the Kosovar Prime Minister

SP "Senators" come out against Edi Rama for betraying Kosovo and
x
BREAKING NEWS

Here are the behind the scenes that Edi Rama is playing with the Serbian districts to introduce KFOR in the North of Kosovo and to take the Kosovar state out of the game, a scenario for changing territories

Here are the behind the scenes that Edi Rama is playing with the Serbian
x
BREAKING NEWS

A new witness may land in SPAK to sink Shkëlzen, here is the "scorching" information he has about Berisha's son that implicates him in the "Gërdec" affair, from the office meeting with a mobster, to the big mistake that cost him the life of Kosta Trebi...

A new witness may land in SPAK to sink Shkëlzen, here is the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho's "bomb": SPAK will sink another minister, this is why Sali Berisha attacks the Special Prosecutor's Office and who is the politician who is expected to replace Edi Rama at the head of the SP

Spartak Braho's "bomb": SPAK will sink another minister, this is
x
BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The University of Tirana in the top list of the 30 best universities in Albania

The University of Tirana in the top list of the 30 best universities in Albania
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x

Politike

"There is no risk of escaping", Beler's Greek lawyers make an urgent request: For oath, he should be transported... (Statement)

"There is no risk of escaping", Beler's Greek lawyers make an

The assembly of presidents of the Chamber of Advocates of Greece has organized today a special conference on the "Beleri" case.

Greek lawyers stated that the human rights convention is being violated and that the measure is arbitrary. According to them, the measure aims to prevent the exercise of the mandate.

"He has no risk of escaping, but even if he exists it can be prevented. The second has no risk of falsification of evidence, since the investigation is over. There is only 1 witness speaking against him. There is no risk that he will commit another criminal offense.
The proportionality of this matter is the 4th element. The prosecutor did not respond to these arguments, except to note that he was tried in August by the Court of First Instance, the Court of Appeal and the Supreme Court.
I am surprised by a reasoned decision that is enough with the previous decision", said the lawyers.

"There is no risk of escaping", Beler's Greek lawyers make an

They further demanded that Beleri be transported to Himare to be sworn in as mayor.
"In this case when we have a detention, he avoids the obligation to exercise his duty and express the concerns of those who voted for him. The measure of detention is in violation of human rights.
It contradicts the effectiveness of the electoral procedure. I don't get into the part about whether he is guilty or not. This is decided by the Albanian courts.
The sentence of 4 months, for us, is a disproportionate measure. I heard Prime Minister Edi Rama talk about the independence of the Judiciary, but I don't see that there is an independence report in this matter. In the judgment of June 26, 2023, SPAK does not have the jurisdiction to approve the permit requested by the person under investigation.
I refer to the director of execution of the criminal authorities and the directorate of prisons. In this way, the administration can facilitate the transportation of Beler to Himara so that he can take the oath of office, that a person who cannot practice the profession is exercising his duty, he was not elected", said another Greek lawyer.

STATEMENT
Assembly of the Greek Bar Associations
Arrest and continued detention of the elected mayor of Himarë Municipality, Fredi Beleri, violation of Article 3 of Protocol No. 1 of the European Convention on Human Rights.

Në çështjen Beleri kemi shkelje të përsëritura të nenit 3 të Protokollit Nr.1 i cili zbatohet si për zgjedhjet kombëtare ashtu edhe për ato lokale. Më konkretisht e drejta për zgjedhje të lira përbën një parim themelor dhe është thelbësore për vendosjen dhe ruajtjen e themeleve të një demokracie të vërtetë të qeverisur nga shteti i së drejtës. Neni 3 i Protokollit nr.1 i jep të drejtën një individi për të dalë si kandidat në zgjedhje dhe nëse zgjidhet të drejtën për të ushtruar efektivisht mandatin e tij.

Në rastin e Belerit, e drejta për të ushtruar efektivisht mandatin e tij është shkelur për shkak të masës së paraburgimit. Detyra e një përfaqësuesi të zgjedhur është të përfaqësojë elektoratin e tij, të tërheqë vëmendjen ndaj shqetësimeve të tyre dhe të mbrojë interesat e tyre. Aq më tepër ky është rasti nëse akuzat ndaj atij përfaqësuesi, kanë bazë politike.

Masa e paraburgimit e vendosur ndaj Belerit si nga Gjykata e Shkallës së Parë Vlorë ashtu edhe nga gjykatat e SPAK-ut të Tiranës është jashtëzakonisht e rëndë, në mos arbitrare, sepse masa e kundërshtuar synon të pengojë aplikantin të ushtrojë mandatin e tij si kryetar i zgjedhur i Himarës.

Qeveria shqiptarë është e detyruar të marrë në konsideratë masa më pak të ashpra për të mbrojtur të drejtën e Belerit për të ushtruar detyrën si kryetar i zgjedhur i Bashkisë Himarë. Për rrjedhojë ka shkelje të nenit 3 të Protokollit Nr.1.

B. Shkelje e nenit 10 të Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriu
Ndalimi i Belerit si dhe refuzimi arbitrat nga gjykatat shqiptare për ta lejuar atë të marrë pjesë në mbledhjet e Këshillit Bashkiak dhe të kryejë detyrën e tij, cenon të drejtën e tij të shprehjes politike. Kjo ndodh sepse i heq mundësinë për të përfaqësuar efektivisht votuesit e tij dhe bie ndesh me integritetin dhe efektivitetin e procedurës zgjedhore të 14 majit 2023, duke minuar përfundimisht synimin e saj, pra identifikimin dhe materializimin e vullnetit të popullit. Si rezultat ka shkelje të nenit 10 të Konventës.

C. Shkelje e nenit 6-2 të Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriut
Komentet dhe vërejtjet e përsëritura të bëra nga Kryeministri, vlerësimi negativ i njëanshëm i tij për ccështjen Beleri dhe përdorimi i gjuhës së prerë e të pakujdesshme ndikon në opinionin publik për sa i përket fajësisë së Belerit dhe paragjykon vendimin e ardhshëm të Gjykatës.

Deklaratat e kryeministrit Edi Rama shkuan përtej një mosmarrëveshjeje të thjeshtë me një kundërshtar politik. Të krijohet përshtypja se kryeministri është shprehur i kënaqur me arrestimin dhe ndalimin e vazhdueshëm të Belerit. Kryeministri mishëron, par exellence autoritetin politik përgjegjës për organizimin dhe funksionimin e duhur të drejtësisë në Shqipëri.

Ai duhet të ishte veccanërisht i kujdesshëm për të mos thënë asgjë që mund të krijonte përshtypjen se ai dëshironte të ndikonte në rezultatin e procedurave në pritje përpara Gjykatës.
Si rezultat kjo përbën shkelje të nenit 10 të Konventës.

Në fakt nuk ka asnjë vendim gjykatë që e ndalon Belerin të bëjë betimin. Përkundrazi, në aktgjykimin numër 226 të datës 26 qershor 2023, nga Gjykata Speciale e Shkallës së Parë për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar, e cila shqyrtoi kërkesën time për leje për të bërë betimin si kryetar bashkie, shprehimisht thuhet se:
“Gjykata konstaton se…nuk është autoriteti kompetent dhe se i mungon juridiksioni për të vendosur për miratimin e lejes së kërkuar nga individi nën hetim”.
Autoritetet kompetente për dhënien e kësaj leje janë (a) Drejtori i Institucionit të Ekzekutimit të Dënimeve Penale, ku ai banon aktualisht dhe (b) Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve. Këto subjekte janë njësi të thjeshta administrative dhe jo “autoritete të pavarura gjyqësore”.
The Albanian Prime Minister must give the necessary authorization to his subordinates, namely the Director of the Institution of Execution of Criminal Sentences of Durrës prison, or the General Directorate of Prisons, allowing them to facilitate the transport of Beler to Himara, accompanied by police officers, in order to take the oath of office.