Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në Shqipëri: Ju tregoj se çfarë do të ndodhë pas 10 ditësh në Tiranë

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në
x

Politike

Organizatat ndërkombëtare letër Parlamentit: Të shqetësuara për injorimin e opinionit të Venecias mbi paketën “anti-shpifje”

Organizatat ndërkombëtare letër Parlamentit: Të

Shtatë organizata ndërkombëtare kanë nënshkruar dje një letër dërguar Parlamentit shqiptar ku shprehin shqetësim në lidhje me planet e qeverisë për miratimin e ligjeve të shumëdebatuara të paketës “anti-shpifje”, duke injoruar shqetësimet e ngritura nga opinioni i Komisionit të Venecias. Në letrën e tyre organizatat shprehen të alarmuara nga raportet që Parlamenti planifikon të rishikojë në ndryshimet në ligjin nr. 97/2013 “Për Mediat Audio Vizive në Republikën e Shqipërisë” në bazë të nenit 86 në “Rregulloren e Punës së Kuvendit”, e cila përcakton që Parlamenti shqyrton vetëm çështjet e paraqitura nga Presidenti i Republikës. Si pasojë, Asambleja do të injorojë problemet e ngritura në opinionin e Komisionit të Venecias dhe nga organizatat e shoqërisë civile vendase dhe ndërkombëtare. “Ne po shkruajmë për të shprehur shqetësimin tonë të rëndë në lidhje me planet e dukshme të Parlamentit të Shqipërisë për të injoruar çështjet e ngritura në Opinionin e Komisionit të Venecias Nr. 980/2020 të 19 Qershorit 2020, duke kërcënuar më tej lirinë e shtypit dhe të drejtën e lirisë së shprehjes dhe të informacionit në Shqipëri. Organizatat e nënshkruara, përfshirë partnerët në Përgjigjen e Shpejtë të Lirisë së Medias, janë të alarmuar nga raportet se Parlamenti planifikon të rishikojë Ndryshimet në Ligjin Nr. 97/2013 “Për Media Vizuale Audio në Republikën e Shqipërisë” në bazë të nenit 86 të Rregullorja e punës së Kuvendit, e cila përcakton që Parlamenti shqyrton vetëm çështjet e paraqitura nga Presidenti i Republikës. Si pasojë, Asambleja do të injorojë problemet e ngritura në Opinionin e lartpërmendur të Komisionit të Venecias dhe nga organizatat e shoqërisë civile vendase dhe ndërkombëtare”, thuhet në letrën e tyre. Kjo letër është koordinuar nga Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias (ECPMF), si pjesë e mekanizmit të “Përgjigjes së Shpejtë mbi Lirinë e Medias” (MFRR) dhe firmosur nga gjashtë organizata të tjera ndërkombëtare “Artikulli 19”, “Federata Evropiane e Gazetarëve” (EFJ), “Free Press Unlimited” (FPU), “Instituti Ndërkombëtar i Shtypit” (IPI), “Observatori i Ballkanit dhe Kaukazit Transeuropian” (OBCT), “Organizata e Mediave të Evropës Juglindore” (SEEMO).

Më të lexuarat