BREAKING NEWS

Rama spastrime në PS, përzë rreth 25 deputetë, nga Bushati e Angjeli, te Ulqini, Velaj e Shameti, Majko, Xhafaj e Kodheli jashtë zonës së sigurt, ja kush ikën e kush vjen

Rama spastrime në PS, përzë rreth 25 deputetë, nga Bushati e
x

Rajoni

Fundoset Albin Kurti, Paneli i Ankesave nuk ndryshon vendimin, kreu i Vetëvendosjes nuk mund të kandidojë në zgjedhje

Fundoset Albin Kurti, Paneli i Ankesave nuk ndryshon vendimin, kreu i

Paneli Zgjedhor i Ankesave dhe Parashtresave, ka refuzuar pjesërisht ankesën e Lëvizjes Vetëvendosje të paraqitur, pas moscertifikimit të listës së kandidatëve për deputetë nga KQZ.

Sipas vendimit të publikuar nga ky panel, Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Liburn Aliu, Bajram Mavriçi dhe Labinotë Demi-Murtezi, nuk mund të certifikohen për zgjedhjet e parakohshme parlamentare që do të mbahen më 14 shkurt. Kjo ka hapur krijuar një sërë debatesh dhe pakënaqësish, duke pasur parasysh që kjo lë jashtë kandidimit për zgjedhjen e 14 shkurtit, kandidatin për kryeministër nga LVV, Albin Kurtin, i cili është edhe kandidati më potencial për këtë post. “Pranohet pjesërisht apeli i subjektit politik Lëvizja Vetëvendosje, NDRYSHOHET vendimi Nr. 244-2021 i datës 22.01.2021 i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), me seli në Prishtinë, dhe vendoset si në vijim: Pranohet pjesërisht rekomandimi i ZRPPC-së, Certifikohet lista e kandidatëve për deputetë të këtij subjekti politik, me përjashtim të kandidatëve të cekur si në pikën -I-, të dispozitivit të këtij vendimi”, thuhet në vendimin e PZAP-së. Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa gjithsesi ka marrë vendim që të certifikohen kandidatët për deputetë të Lëvizjes Vetëvendosje, Nismës Socialdemokrate dhe Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, me përjashtim të atyre që kanë pasur probleme me ligjin.

Reagon Vetëvendosje

I menjëhershëm ka qenë reagimi nga Lëvizja Vetëvendosje, që e ka quajtur absurd vendimin e PZAP i cili nuk e ka lejuar kandidimin në zgjedhjet e 14 shkurtit të Albin Kurtit, Albulena Haxhiut, Liburn Aliut, Labinotë Demi-Murtezi dhe Bajram Mavriçi. “Ky institucion ka vepruar në një vijë me tre anëtarët e KQZ-së, Valdete Dakën dhe përfaqësuesit e LDK-së e PDK-së, duke sajuar argumente të paqena juridike dhe kushtetuese vetëm sa për të prodhuar këtë pengesë që është në fakt një padrejtësi e shumëfishtë. Kandidimi i Albin Kurtit dhe i kandidatëve të tjerë nuk do të mund të ndalet, sepse kështu e thotë e drejta, dhe lista e VETËVENDOSJE!-s do të paraqitet e plotë e fitimtare në zgjedhjet e 14 shkurtit sepse kështu po e kërkon populli”, thuhet në reagimin e kësaj partie.

Reagon Haradinaj

Mbi vendimin e PZAP-së ka reaguar edhe kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj. Ai ka bërë të ditur se do t’i drejtohen Gjykatës Supreme për tu ankuar në lidhje me vendimin e Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa i cili nuk e lejoi certifikimin e kandidatit për deputet të AAK-së, Shemsedin Dreshaj. Po ashtu, Haradinaj ka thënë se është tendencë për qasje selektive edhe kur respektohen institucionet. “Tendencat për qasje selektive edhe kur respektohen institucionet siç ndodhi sot me zëvendësimin e tre kandidatëve që bëri Aleanca, shpërfaq një orkestrim për dëmtim të demokracisë dhe sundimit të ligjit”, tha ai. Haradinaj ka thënë se vërejtja gjyqësore e Dreshajt është konsumuar më datë 16.01.2021, teksa tha se dy ditë më vonë ishte mbyllur afati i dorëzimit të listave të kandidatëve. “Me gjithë përkushtimin e Aleancës që të respektojë procesin e certifikimit të kandidatëve, sot jam i shqetësuar me shpërfilljen e skajshme, që PZAP i ka bërë fakteve në rastin e Dr. Shemsedin Dreshajt.  Vërejtja gjyqësore që Dr. Dreshaj ka marrë para 3 viteve është konsumuar me 16.01.2021 përderisa afati i dorëzimit të listave është përmbyllur me 18.01.2021 dhe KQZ morri vendim që afati 3 vjeçar të përcaktohet me datë të certifikimit. Megjithë konsumimit tre vjeçar të përcaktuar me Vendimin e Gjykatës Kushtetuese, dhe Vendimit të KQZ-së për lidhjen e afatit me certifikim, PZAP ka shkelur në mënyrë flagrante Vendimin e Kushtetueses, Vendimin e KQZ-së dhe të drejtën themelore për kandidim”, shkruan Haradinaj. “Aleanca do t’i drejtohet Supremes për rastin e Dr. Dreshaj dhe mbesim me besim të plotë që ky vendim i padrejtë i PZAP do të hidhet poshtë. Tendencat për qasje selektive edhe kur respektohen institucionet siç ndodhi sot me zëvendësimin e tre kandidatëve që bëri Aleanca, shpërfaq një orkestrim për dëmtim të demokracisë dhe sundimit të ligjit”, përfundoi kandidati për president.