
“Ju heqim non gratat”/ Skandali i McGonigal, "bomba" nga Milaim Zeka: Ja premtimi për Gjykatën e Hagës

Sherr mes disa të rinjve në një lokal, raportohet për të plagosur

Ngjarja tronditëse në Gramsh, flet kryeplaku i fshatit: Jemi të shokuar, na ka lënë pa fjalë

Autori pastroi gjakun dhe mbuloi trupat e viktimave, zbardhen detaje të reja për ngjarjen e rëndë në Gramsh

E rëndë/ I riu u ther me thikë në 2 të mëngjesit te Sheshi Skënderbej, policia del me thirrjen e rëndësishme për qytetarët

Sëmuret Edi Rama, kryeministri mungon në eventin e rëndësishëm, zbardhen me shpejtësi detajet

Tragjedia në Gramsh/ Hapen dyert e mortit në shtëpitë e viktimave, fqinji rrëfen situatën mes vëllezërve

Gazetari Robert Papa zbulon arsyen pse SHBA nuk e shpall dot non grata Edi Ramën: Është një goditje e madhe

E keni ditur gabim, lidhet me mundësinë më të lartë për t'u prekur nga kanceri! Ekspertët tregojnë sekretin: Ku t'i mbani patatet në mënyrë që të jetojnë më gjatë

Shkruar nga SOT.COM.AL 26 Shtator 2022

Prej vitesh na është thënë që t’i mbajmë patatet në një vend të freskët dhe të errët dhe jo në frigorifer për shkak të shqetësimeve për akrilamidin, i cili lidhet me mundësinë më të lartë për t`u prekur nga kanceri.
Fillimisht mendohej se ruajtja e patateve të pagatuara në frigorifer mund të çonte në formimin e sheqernave shtesë, të cilat më pas mund të shndërrohen në akrilamide kur skuqen ose piqen në furrë.
Por Agjencia e Standardeve të Ushqimit përditësoi udhëzimet në fillim të këtij viti për të thënë se nuk është kështu – dhe ruajtja e patateve tuaja në frigorifer mund të zvogëlojë në mënyrë të ndjeshme këtë element.
Akrilamide është një nënprodukt natyral i procesit të gatimit dhe ka qenë gjithmonë i pranishëm në ushqimet tona. Zakonisht gjendet në patatet e pjekura, patatet e skuqura dhe patatinat.
Më parë besohej se ruajtja e patateve në frigorifer mund të rriste potencialin e formimit të akrilamidit. Por një studim, i cili u rishikua nga Komiteti për Toksicitetin e Kimikateve në Ushqim, tregoi se nuk është kështu.
Mbrojtësit e pasionuar të patates – përfshirë furnizuesin më të madh të patates në Mbretërinë e Bashkuar, Branston – thanë se ndryshimi i këshillave nga FSA mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike mbetjet ushqimore.
Patatet e ruajtura në frigorifer mund të jetojnë 3 herë më gjatë, të padëmtuara, se ato që ruhen në dollap.
Më të lexuarat


Kujdes, këto shenja tregojnë se nuk ushqeheni si duhet, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Pse ndodh të teshtini 3 herë rresht dhe a është shqetësuses? Flasin shkencëtarët

Diabeti tek të rinjtë/ Kujdes, këto janë simptomat e hershme për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm

Intolerantë ndaj laktozës? Ushqimet qe duhet te hiqni dore

Mbajini mend! Shpëtoni njëherë e mirë nga dhimbjet e qafës, këto janë 7 mënyrat

Dietologia na “jep leje”, patatet e skuqura mund t’i hamë pa problem por ja çfarë të kemi parasysh

Katër gjëra që duhet të bëni çdo ditë për të humbur peshë

A bën të hani vezë nëse keni kolesterol të lartë?

Nuk duhet të mungojë asnjëherë, këto janë përfitimet e shumta nga konsumimi i xhenxhefilit

Gjithnjë e më shumë të sëmurë nga tumori i veshit, kujdes këto janë simptomat e parë të kancerit të rrezikshëm!
