
“Shmangni lëvizjet gjatë natës”, nisin reshjet e dëborës, policia apel shoferëve

Çështja “McGonigal”/ Deputeti i PD-së shpërthen në ironi: Rama përngjan shumë me Lady Gaga! Është një njeri i cirkut, bën gafa sepse…

“Rama është frikacak e burracak...”, deputeti i PD-së: Kryeministri është i papërgjegjshëm për të mbajtur postin

“Kuvendin e kontrollon Rama”, ish-presidenti: Nuk i vendoset faji vetëm opozitës që janë të përçarë, por edhe...

Çfarë po ndodh në Shqipëri? Ministria e Shëndetësisë del me njoftimin e rëndësishëm për qytetarët

Çështja “McGonigal"/ Bamir Topi del me akuzat ndaj kryeministrit: Rama i sheh institucionet si copa letre

"U kërkoi 10 milionë euro për t’i hequr nga lista e zezë", Milaim Zeka del me deklaratën befasuese: Faik Ymeri shantazhoi biznesmenët në emër të McGonigal

Bordi i Transparencës ndryshon çmimin e karburanteve, ja me sa lek do të shiten nafta dhe benzina

E konfirmojnë ekspertët, virusi infektiv Covid mund të qëndrojë në disa ushqime për ditë të tëra

Shkruar nga SOT.COM.AL 2 Dhjetor 2022

Virusi Covid mund të qëndrojë në disa ushqime ose sende ushqimore të gatshme për ditë, kanë konfirmuar ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar.
Shkencëtarët kryen teste për Agjencinë e Standardeve të Ushqimit (FSA), duke e lënë qëllimisht virusin në ambalazhe dhe produkte ushqimore, kryesisht ushqime që njerëzit mund t’i konsumojnë pa gatuar apo larë si mollë, speca, djathë, proshutë, ullinj, bukë me kore dhe briosh. Paketimi i testuar përfshinte shishe pijesh, kuti kartoni dhe kanaçe.
Rreziku për konsumatorët mbetet shumë i ulët, thonë ata.
Për shumicën e produkteve ushqimore të testuara pati një ‘rënie të ndjeshme’ të niveleve të virusit gjatë 24 orëve të para. Por në disa raste gjurmët mbijetuan për rreth një javë, shkruan BBC.
“Për një agjent shumë infektiv si Sars-Cov-2, i cili mund të transmetohet përmes prekjes së sipërfaqeve të kontaminuara dhe më pas fytyrës, këto gjetje janë shumë të rëndësishme”, thonë ekspertët.
Ata shtojnë se nuk ka nevojë që blerësit të marrin masa paraprake shtesë kur konsumojnë ushqimin, përveç larjes së duarve përpara se ta përgatisin dhe ta hanë atë, dhe larjes së produkteve.
Sasia e virusit që ata aplikuan është e njëjtë me kollitjen e një të infektuari me Covid.
Testet e ushqimit
Fruta dhe perime të freskëta
Virusi duket se zgjat më shumë në produktet me sipërfaqe të pabarabarta, brokoli dhe mjedra, sesa në ato me lëkurë të lëmuar si mollët (edhe pse disa speca të freskët të ftohtë kishin virus të zbulueshëm një javë më vonë).
Mollët përmbajnë kimikate natyrale në lëkurën e tyre që mund të fillojnë të shpërbëjnë virusin Covid brenda disa minutave ose orëve, thonë shkencëtarët.
Burmëra
Ëmbëlsirat mbartnin pak virus pas disa orësh, ndoshta sepse ato janë të veshura me një shtresë të hollë të larjes së vezëve gjatë pjekjes, thonë shkencëtarët e FSA. Vezët përmbajnë acid arachidonic i cili mund të ketë një efekt antiviral.
Bulmet/ Mish
Djathi dhe mishi i ftohtë, me një përmbajtje të lartë proteinash dhe yndyre, që e lejojnë virusin të mbijetojë për ditë, ndoshta një javë.
Më të lexuarat


Aktiviteti fizik zvogëlon vdekshmërinë kardiovaskulare te të moshuarit, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Mos u brengosni/ Çfarë duhet të bëni kur e digjni gjuhën

Pse na duket sikur biem nga lartësia kur flemë gjumë!

Para apo pas mëngjesit? Dentistët tregojnë kur duhet t’i lani dhëmbët, dalin me këshillat e rëndësishme

Presioni juaj i gjakut mund të ngrihet edhe gjatë natës, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Keni mungesë hekuri? Zbuloni cila është mënyra më e thjeshtë për ta kontrolluar

Ekspertët dalin me njoftimin e rëndësishëm, ja sa kilogramë mund të biem për një kohë të caktuar

Kujdes se mund të jetë fatale! Mos e teproni me arrat, ja çfarë shkaktojnë ato

Sa vakte në ditë duhet të konsumoni nëse vuani nga diabeti dhe shkaqet që rrisin sheqerin në gjak? Flasin ekspertët

Keni problem me kujtesën? Psikologët dalin me mënyrat interesante për ta përmirësuar
