BREAKING NEWS

Tërmet i fortë në vend/ Lëkundet Durrësi e Laçi, ndihet edhe në Tiranë, ja sa ballësh ishte

Tërmet i fortë në vend/ Lëkundet Durrësi e Laçi,
x

Shëndeti

E thotë edhe shkenca, gripi kalohet më keq nga meshkujt, arsyet përse burrat e përjetojnë më rëndë se femrat

E thotë edhe shkenca, gripi kalohet më keq nga meshkujt, arsyet

Mos t’i shajmë më burrat kur ankohen se janë të sëmurë. Për ta, në të vërtetë, gripi është më i rëndë për t’u duruar sesa për gratë. E konfirmon dhe shkenca, duke zbutur gjininë e fortë para etheve, kollës dhe të dridhurave.

Ka shumë studime mbi arsyet e fshehura pse burrat tregojnë probleme më të rëndësishme në trajtimin e një ndikimi dhe një në veçanti është gjithashtu e lidhur me provat që po vërehen aktualisht me koronavirusin, që ka prekur rreth 70% të burrave.

Hulumtimi “American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology” është përqendruar në rolin që hormonet luajnë në sistemin imunitar: do të ishte pikërisht mungesa e estrogjenit në trupin e burrave për t'i bërë ata më të dobët përballë gripit. Sipas rezultateve të studimit, estrogjenet femra kanë cilësi të rëndësishme antivirale, pasi ato janë në gjendje të zvogëlojnë shkallën metabolike të qelizës, për rrjedhojë duke ngadalësuar aftësinë e virusit për të riprodhuar dhe përhapur.

Edhe për koronavirusin, i cili sipas analizave të fundit nga ekspertët shëndetësorë prek shumë më tepër burra sesa gra, mund të jetë një çështje e strukturës së ndryshme hormonale. Guido Bertolini, epidemiolog i Institutit “Mario Negri” të Bergamos, ka thënë për gazetën “La Repubblica” se estrogjenet te femrat do të jenë në gjendje të ndërtojnë "rezistenca natyrore kundër shumë patologjive, duke filluar nga ato kardiovaskulare".

Në mbështetje të kësaj, në fakt, studimet e mëparshme konfirmojnë se estrogjenet gjithashtu kanë veti antivirale kundër viruseve HIV, Ebola dhe hepatitit. Sipas studimit mbi gripin mashkullor të kryer nga Kyle Sue dhe botuar në “British Medical Journal”, provat sugjerojnë që gratë do të ishin më pritëse ndaj vaksinimeve dhe për këtë arsye më të mbrojtura.

Estrogjenet do t'i bëjnë gratë edhe më me luhatje humori dhe të ndjeshme në periudha të caktuara, por të paktën atyre u jep mundësinë të ankohen shumë më pak sesa burrat kur termometri tejkalon madje disa vija mbi 37°C!