Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Fiku nuk është frut, do mbeteni pa fjalë pasi të mësoni cilës familje i përket

Postuar: 11/01/2019 - 19:01

Një term i thjeshtë; fiqtë teknikisht nuk janë fruta-ato janë një lule e përmbysur. Fiqtë nuk kanë lule si mollët apo pjeshkat. Lulet e tyre lulëzojnë brenda lëkurës, të cilat më pas shndërrohen në frutat që hamë.
 
Çdo lule, prodhon një farë të vetme me një bërthamë e quajtur “achene’ dhe fiku është i përbërë nga shumë të tilla. Kur hamë një fik, me të vërtetë po hamë shumë fara.
 
Por, kjo nuk është më e veçanta. Brenda “lules” së fikut është e domosdoshme të kryhet një pllenim i veçantë dhe në këtë rast, bletët nuk hyjnë në punë, si një nga krijesat me rolin më të rëndësishëm në botë. As era nuk shërben në këtë rast.
 
Punën e bën një grerëz e veçantë e cila nuk jeton dot pa fikun dhe as fiku nuk jeton dot pa të. Ajo çfarë bën grerëza janë larvat që lë ajo tek fiku dhe kështu bashkëpunojnë me njëra-tjetrën, ndryshe quhet marrëdhënie reciproke.
 
Grerëza femër hyn në një fik mashkull për të shtruar vezët e saj. Pasi grerëza hyn, ajo humbet krahët dhe nuk mund të dalë.
 
Por, lëshon vezët dhe lë pasardhësit e saj. Nga ana tjetër, grerëza mashkull është i lindur pa krahë me synim për t’u kryqëzuar me pasardhësit femër, teknikisht motrën e tyre dhe ai gërmon një tunel nga fiku. Për pasojë, ata dalin duke marrë me vete edhe polenin.
 
Nëse hyn aksidentalisht në një ‘lule’ fiku femër, femra vdes por nuk mund të lërë vezët e saj. E megjithatë, edhe këtu e ka dhënë kontributin e vet pasi ka pllenuar lulen duke na dhuruar fiqtë e shijshëm.
 
Mos u shqetësoni, pasi të mendoni se po hani njëkohësisht edhe një grerëz të ngordhur. Fiku përdor një enzimë të veçantë e quajtur “ficin” e cila e kthen grerëzën në proteina. Shihni videon se si kryhet ekzaktësisht pllenimi.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 19/03/2019 - 18:39

 Hudhra është një nga përbërësit më të përdorur nëpër kuzhinat e të gjithë botës. Shija dhe aroma e saj e veçantë, harmonizohet me pjesën më të madhe të përbërësve që përdorim në kuzhinë.

Postuar: 19/03/2019 - 16:51

Përkujdesja për gojën tuaj është e rëndësishme jo vetëm për dhëmbët, por për shëndetin tuaj të pë

Postuar: 19/03/2019 - 16:20

Do t’ju kenë dhënë shumë mendime se çfarë kripe duhet të përdorni së fundmi.

Postuar: 19/03/2019 - 15:59

Gjatë  moshës 30 dhe 40, mund të filloni të vini re disa shenja të kuqe të rrumbullakta &nbs

Postuar: 19/03/2019 - 15:34

 Kur bëhet fjalë për depilimin, të gjitha mundohemi ta shmangim sa më shumë që është e mundu

Postuar: 19/03/2019 - 10:19

Fibra është një element kyç i një regjimi të shëndetshëm ushqimor.

Postuar: 19/03/2019 - 09:38

Kastravecat janë ndër dhuratat më të mrekullueshme të natyrës.