BREAKING NEWS

Çfarë është aplikacioni ku flisnin Rama-McGonigal? Evi Kokalari zbardh detajet: Përdoret nga CIA

Çfarë është aplikacioni ku flisnin Rama-McGonigal? Evi
x
BREAKING NEWS

"McGonigal, djallëzor si Putini", deklarata e fortë e ish-të dashurës së ish-zyrtarit: Tradhtoi FBI-në për para

"McGonigal, djallëzor si Putini", deklarata e fortë e
x
BREAKING NEWS

Rrëfimi ish-të dashurës së McGonigal, Bushati: Dëshmia e sotme tregon që miqësia me Ramën ishte e fortë

Rrëfimi ish-të dashurës së McGonigal, Bushati: Dëshmia
x
BREAKING NEWS

Paralajmërimi i fortë i Ngjelës: Shqipëria ka hyrë në historinë drejt bashkimit etnik, është koha jonë

Paralajmërimi i fortë i Ngjelës: Shqipëria ka hyrë
x
BREAKING NEWS

"Çantën e mbushur me para", ish-e dashura zbulon se çfarë i tha ish-zyrtari i FBI-së

"Çantën e mbushur me para", ish-e dashura zbulon se
x
BREAKING NEWS

“E nisa e dehur”/ A është penduar? Ish-e dashura e McGonigal rrëfen si fundosi ish-agjentin

“E nisa e dehur”/ A është penduar?  Ish-e dashura e
x
BREAKING NEWS

Çfarë i tregoi FBI-së për Shqipërinë? Ish-e dashura e Mc Gonigal tregohet e prerë në përgjigjen e saj

Çfarë i tregoi FBI-së për Shqipërinë? Ish-e
x
BREAKING NEWS

Serbia po njeh pavarësinë? Komunikata zyrtare po shpërndahet me shpejtësi në rrjet: Republika e Kosovës...(FOTO)

Serbia po njeh pavarësinë? Komunikata zyrtare po shpërndahet me
x

Shëndeti

Flasin shkencëtarët/ E teproni me ushqimin dhe ndiheni të fryrë? Do shpëtoni njëherë e mirë, ky frut do t'ju largojë ndjesinë e bezdisshme

Flasin shkencëtarët/ E teproni me ushqimin dhe ndiheni të

Cila mund të jetë përgjigjja për ta shmangur atë ndjenjë të fryrjes pas ushqimit të tepërt në darkë? Ngrënia e një kivi pas një vakti është e lidhur me tretjen e përmirësuar dhe një reduktim të ndjenjës së “fryrjes dhe parehatisë”, theksojnë shkencëtarët.

Konsiderohet që fruti ekzotik përmban një kompleks unik i cili ndihmon në tretjen e proteinave që gjenden te mishi i kuq, qumështi dhe peshku.

Gjetjet sugjerojnë se madje edhe një frutë e vetme mund t’i ndihmojnë personat që kanë vështirësi me tretjen, veçanërisht ata në moshë të madhe, pas konsumimit të një vakti të pasur me qumësht apo mish.

“Përmirësimi i vrojtuar i tretjes së proteinave gastrike pas ngrënies së kivit mund ta rrisë shpejtësinë në të cilën proteina absorbohet në zorrën e hollë, duke ndikuar në fund në përdorimin e përgjithshëm të proteinave në trupin e njeriut”, tha autori kryesor dr. Lovedeep Kaur nga universiteti Massey në Zelandën e Re.

“Tretja më e shpejtë dhe më e plotë e proteinave të ushqimit ndodh për shkak të pranisë së një enzime unike e cila paraqitet në mënyrë të natyrshme dhe është e pranishme vetëm në kivi, actinidina”.

“Vetëm enzima e kivit, madje edhe në mungesë të ndonjë enzime tjetër, ndihmon tretjen e ushqimit, ajo është në gjendje të tretë shumë proteina të pranishme në ushqime, veçanërisht jogurtin, djathin, peshkun dhe vezët e papërpunuara, gjë që sugjeron se ngrënia e një kivi së bashku me një vakt të pasur me proteina mund të jetë një zgjidhje e përshtatshme për ata që kanë probleme me tretje”.

Përveçse ndihmon tretjen, kivi ka më shumë vitaminë C sesa shuma ekuivalente e portokallit. Por një numër në rritje i njerëzve raportojnë një alergji ndaj frutës së gjelbër të mbuluar me qime, madje edhe me reaksione të raportuara herë pas here, veçanërisht në mesin e fëmijëve.

Hulumtimi ishte kryer në laborator në modelet e minjve, dhe enzima e kivit u tregua si ndihmesë në tretjen e proteinave.
Studimi, i publikuar në revistën “Advances in Food and Nutrition Research”, arriti në përfundimin: “Është e qartë nga studimet se konsumimi i kivit si pjesë e një vakti të pasur me proteina rrit shkallën e tretjes së proteinave, veçanërisht në stomak”.

Gjithashtu u shtua se: “Zbrazja më e shpejtë e stomakut në prani të actinidinës… mund të ndihmojë në uljen ndjenjës së fryrjes dhe parehatisë gastrike nganjëherë tek ata që konsumojnë një dietë me shumë proteine”.

Hulumtimi është financuar nga tregtuesi më i madh në botë i frutave kivi, Zespri. Menaxheri evropian i marketingut, Nele Moorthamers, theksoi: “Edhe pse tashmë është i njohur si një ndihmës natyror për tretjen e ushqimit, ky hulumtim u përqendrua në rolin e kivit në zbërthimin e proteinave të ushqimit, të cilat mund të jenë veçanërisht të vështira për t’u tretur në krahasim me ushqimet e tjera.

“Kivi është i pasur në actinidinë e cila i zbërthen proteinat më shpejtë dhe në mënyrë më efektive se që mund ta bëjnë këtë enzimat e tretjes vetëm, duke e bërë kivin një zgjedhje të përkryer për të kapërcyer problemet e tretjes. Pra, pas një skare me ushqim të tepruar, do të duhej të hamë kivi për të ndihmuar në zbutjen e fryrjes dhe ndjesisë shumë të pakëndshme të një stomaku të tejmbushur, ndjenjë kjo të cilën të gjithë e njohim shumë mirë”.