
Media e njohur italiane: Ja vendet në Shqipëri ku "fshihen" minerale të çmuara dhe plani i madh që po përgatit Meloni për Tiranën

Situata brenda PD-së, Gaz Bardhi del me njoftimin urgjent

Gara e fortë mes Erdogan dhe Kilicdaroglu, ja kush është presidenti i ri i Turqisë

Sulmi me grusht ndaj Sali Berishës, mjekësia ligjore del me deklaratën e fundit për Gert Shehun

A do kandidojë Rudina Hajdari për kreun e PD? Ish-deputetja habit me përgjigjen

Kreshnik Spahiu bën paralajmërimin e frikshëm: Nëse SHBA dhe BE tërhiqen, sovraniteti i Kosovës...

Tensionet në Veri të Kosovës/ Deputeti demokrat ngre alarmin dhe plas deklaratën ‘bombë’: Agjentët rus në Nish po pajisen me pasaporta diplomatike serbe

“Kemi një ndarje mes pozitës dhe opozitës shqiptare”/ Kreshnik Spahiu zbardh prapaskenat e forta: Ja pse Rama ka zgjedhur partnere Turqinë, ndërsa Berisha ka Greqinë?

Keni dëgjuar për vlerat ushqyese të farave chia?! Me siguri pasi t'i lexoni do filloni t'i konsumoni patjetër

Shkruar nga SOT.COM.AL 26 Mars 2023

Të gjithë e kemi atë shoqen që mbron atë 'tezën' gjithmonë sesi farat chia ia kanë ndryshuar jetën. Megjithëse këto fara mund të duken të vogla, ato janë kryesisht të ngarkuara me nivele të larta të omega 3, proteinave dhe madje edhe fibrave. Lexoni për disa përfitime të tjera të farave chia.
Edhe pse farat chia janë superushqimi i ri në modë për momentin, le t'ju sigurojmë, ato ia vlejnë. Njerëzit kanë ngrënë fara chia për mijëra vjet. Të ardhura nga një bimë shkretëtirë e quajtur Salvia hispanica, (anëtare e familjes së nenexhikut) farat chia kanë ofruar një ton ushqim në një paketë shumë të vogël. Ekspertët e shëndetit i referohen farave chia si një fuqi ushqyese. Por, çfarë janë saktësisht farat chia? Si i sjellin dobi trupit tonë? Dhe si t'i përfshijmë ato në dietën tonë? Këtu është gjithçka që duhet të dini.
Farat Chia janë vlerësuar gjithmonë si një përbërës që rrit marrjen e të gjithë lëndëve ushqyesve të rëndësishme. Nga smoothies te sallatat, farat chia mund t'i shtohen pothuajse çdo pjate të zgjedhjes suaj.
Siç sugjeron emri farat chia janë "fara" të vogla në formë të rrumbullakët që mund të kenë ngjyrë të zezë, të bardhë ose kafe. Është një kulturë e qëndrueshme që ka nevojë për shumë pak ujë për të mbijetuar. Farat Chia janë superushqime që janë çuditërisht të lehta për t'u tretur. Ky përbërës i gjithanshëm ka fuqinë të thithë rreth 12 herë peshën e tij në lëng. Në fakt, farat chia formojnë një xhel rreth tyre kur përzihen në lëng, kjo është ajo që i jep asaj një teksturë shumë të veçantë. Farat Chia janë ai përbërësi mini por i fuqishëm që mund të bëjë çdo recetë të rregullt në një vakt të shëndetshëm të mbushur me ushqime. Farat Chia ofrojnë një sërë lëndësh ushqyese si fibra, proteina, mangan, kalcium, antioksidantë dhe acide yndyrore omega-3. Natyrisht, këto ofrojnë një sërë përfitimesh shëndetësore. Përfshirja e vazhdueshme e farave chia punon për të nxitur lëkurën e ushqyer mirë, për të reduktuar dukshëm shenjat e plakjes, për të nxitur tretjen dhe për të nxitur kocka më të forta.
Historikisht, farat chia funksionojnë si një burim energjie për luftëtarët që vrapuan në distanca të gjata ose luftuan për një periudhë të gjatë kohore. Sipas Ayurveda, farat chia kanë fuqinë për të pastruar gjakun dhe për të përmirësuar tretjen. Jo vetëm kaq, ai punon për të përmirësuar shëndetin e veshkave dhe siguron hidratim maksimal. Në fakt, në gjuhën maja, chia do të thotë "forcë". Kështu që, sa herë që ndiheni pak me pak energji, mund të mbështeteni në një recetë të farës chia për t'ju forcuar. Ky është një nga përfitimet e shumta të farave chia.
Kur bëhet fjalë për ushqimin, farat chia janë një 'energji elektrike'. Ato janë të bollshme në proteina, fibra, mangan, fosfor dhe madje edhe kalcium. Gjithashtu, ato janë një burim i shkëlqyer i antioksidantëve dhe omega-3 (acidet yndyrore të pangopura.) Departamenti Amerikan i Bujqësisë thotë se një ons fara të thata chia (që është rreth 28 gramë) ka vlerën ushqyese të mëposhtme:
Prandaj, vetëm një porcion i farave të thata chia mund të ketë rreth 137 kalori, 5 gram proteina, 10 gram fibra, 12 gram karbohidrate dhe 9 gram yndyrë, nga të cilat 8 gram janë yndyrna të shëndetshme për zemrën. Përveç të gjitha lëndëve ushqyese të listuara më sipër, farat chia janë gjithashtu të pasura me vitamina A, B, E dhe D së bashku me minerale si hekuri, jodi, bakri, magnezi, niacina dhe tiamina.
Më të lexuarat


Jo vetëm të shijshme, por edhe të ngopin! Cilat janë perimet më të mira për diabetikët

Iu nis aritmia zemrës papritur? Mjekët zbulojnë se çfarë duhet të bëni menjëherë

Keni dhimbje të forta të kyçeve? Për shërim të shpejtë, këto janë truket e thjeshta që duhet të aplikoni me gjethe lakre

Zbulohet sekreti, ja çfarë të pini çdo ditë për organizëm të fortë dhe trup në formë

Ylli Merja paralajmëron personat që vuajnë nga alergjia: Kujdes nga polenat e rrapit dhe plepit, këto janë oraret më të rrezikshme

Rregullon sheqerin në gjak, ja 8 ushqimet më të mira për një mëngjes të shëndetshëm

Ke problem moshën? Ja suplementet ushqimore që mposhtin plakjen

Kushdo që vuan nga presioni i ulët i gjakut është i rrezikuar nga hipertensioni

Quhen “mbretëresha” e perimeve, bamjet trajtojnë këto probleme shëndetësore

"Obeziteti, epidemia e heshtur"/ OBSH ngre alarmin: 1 në 4 burra është obez, është rritur numri dhe te fëmijët mbi 5 vjeç
