BREAKING NEWS

Pas skandalit të 'Fake News'-i i porositur nga këshilltari i Metës, reagon menjëherë Rama, ia numëron një nga një Presidentit: Më e neveritshmja është që plehrat i'u hodhën në fytyrë...

Pas skandalit të 'Fake News'-i i porositur nga këshilltari
x

Shëndeti

Krijohet testi i gjakut, një super biopsi likuide për të zbuluar 50 lloje të ndryshme të një prej sëmundjeve të shekullit

Krijohet testi i gjakut, një super biopsi likuide për të zbuluar

Një test gjaku që zbulon mbi 50 kancer të fazës së hershme, madje edhe para shfaqjes së simptomave, dhe sa më shumë që 12 nga më agresivët dhe më të vështirët për t’u diagnostikuar herët siç është kanceri i pankreasit. Ky është rezultati i jashtëzakonshëm i raportuar nga kompania amerikane “US Oncology”.

Testi bazohet në studimin e ADN-së së tumorit që qarkullon në gjak përmes programeve kompjuterike që përdor inteligjencën artificiale. Programi u zhvillua në bazë të mostrave të gjakut nga 1500 njerëz me tumore të patrajtuara dhe sa më shumë individë të shëndetshëm. Programi u testua më pas duke analizuar 650 mostra gjaku nga pacientët me kancer dhe 610 mostra nga subjektet e kontrollit të shëndetshëm. Sistemi ishte 'super specifik' në bërjen e diagnozës: është vetëm 0.7% e kohës kur gabon diagnostikimi i një tumori që nuk ekziston.

"Ky është një studim vendimtar” - tha redaktori i revistës Fabrice André i Institutit “Gustave Roussy” në Francë, “dhe përfaqëson një hap të parë drejt zhvillimit të testeve të lehta të shqyrtimit. Zbulimi i hershëm i mbi 50% të llojeve të kancerit mund të shpëtojë miliona jetë çdo vit në të gjithë botën”.