Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Kujdes/ Gabimet në kuzhinë që helmojnë ushqimin dhe rrezikojnë shëndetin tonë

Postuar: 09/09/2019 - 08:45

Rreziqet që i kanosen shëndetit tonë e kanë shpesh pikënisjen nga vendi ynë i preferuar, kuzhina. Sado që të përpiqemi të ushqehemi shëndetshëm, procesi i gatimit dhe mënyra e përpunimit të ushqimit në kuzhinë është tejet i rëndësishëm.

Yndyrnat e gabuara

E dimë që vaji i ullirit është shumë i shëndetshëm, por nuk mund të gatuani gjithçka me të. Gjalpi apo vaji i arrës së kokosit janë gjithashtu disa alternativa të mira por vetëm për disa ushqime. Secila prej këtyre yndyrnave kanë një pikë të caktuar durimi për nxehtësinë.

Në një temperaturë të caktuar ato digjen. Kur vaji apo gjalpi nxjerr tym, atëherë me të janë çliruar radikalet e lira. Kufizoni përdorimin e vajit të misrit dhe sojës që shkaktojnë diabet. Sasia e rekomanduar e vajit në gatim është maksimumi dy lugë gjelle, jo më shumë. Vaji i ullirit ka disa përbërës të rëndësishëm që shkatërrohen në temperaturë të lartë ose në momentin që nxjerr tym.

Skuqja e ushqimeve

Ekspertët nuk ekzagjerojnë kur thonë se ushqimet e skuqura mund të jenë vdekjeprurëse nëse konsumohen çdo ditë. Skuqja zhvesh ushqimet nga çdo përbërës i shëndetshëm dhe i pajis ato me yndyrna trans dhe i bën toksike.

Pjekja e tepërt e mishit

Mishi i djegur, ose i gatuar më tepër seç duhet mbart rreziqe për shëndetin. Gatimi i mishit në temperaturë mbi 150 gradë, nxit lëshimin e 2 substancave të rrezikshme që dëmtojnë ADN-në e njeriut. Për më tepër, gjatë metabolizmit, substancat e njohura si HCA dhe PAH aktivizojnë disa enzima që rrisin gjasat për shtim të qelizave të dëmshme. Nëse e gatuani mishin në zgarë, atëherë përpiquni të shmangni periudha të gjata pjekjeje.

Pajisjet e gabuara

Konsumatorët shqiptarë paguajnë shumë për të pasur tenxheret dhe tiganët më të mirë, që nuk ngjisin dhe që pastrohen lehtë. Por, këto pajisje janë problematikë kur vjen puna tek toksinat që marrin nga gatimi. Shtresa jo-ngjitëse të këtyre pajisjeve janë të veshura me një kimikat të prodhuar në mënyrë industriale, C8. Edhe pse kjo sasi në veshjen e enëve nuk ka rrezikshmëri të lartë për jetën, alternativa më të shëndetshme janë pajisjet prej hekuri, qelqi, qeramike dhe çeliku.

Tasat plastikë

Duhet të tregoni kujdes me tasat plastikë, pavarësisht se kushtojnë lirë. Shumica prej tyre përmban bisfenol-A, një substancë që kur tretet imiton estrogjenin në organizëm.

Nivelet e larta të estrogjenit shkaktojnë rritje në peshë, çrregullim të ciklit, dhimbje koke dhe rrezikshmëri të lartë të radikaleve të lira. Zgjidhni qelqin në vend të plastikës.

Kripa dhe sheqeri

Shqiptarët e duan shumë si kripën ashtu edhe sheqerin, dy produkte që çorientiojnë shqisat. Në vend të këtyre produkteve, synoni alternativa të shëndetshme të ëmbla si mjalti ashtu edhe erëza pikante që rikthejnë ekuilibrat dhe mirëqenien në organizëm.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 16/09/2019 - 20:52

Mjekët pretendojnë se një grua ‘kuroi’ kancerin ovarian, pasi mori trajtimin tradicional të vajit të kanabisit dhe ekstraktit të kajsisë.
 

Postuar: 16/09/2019 - 15:23

A do donit ta dinit edhe ju se kur e keni fundin?

Postuar: 16/09/2019 - 14:58

Ka një numër njerëzish që kërkojnë një përgjigje për pyetjen, a është kafeja e mirë për lëkurën t

Postuar: 16/09/2019 - 14:16

A e dini se domatet janë ushqime me shumë acid dhe për këtë arsye mund të shkaktojnë djegie te nj

Postuar: 16/09/2019 - 14:07

Kolesteroli i lartë mund të çojë në sëmundje koronare të zemrës, e cila është shkaku më i madh i

Postuar: 16/09/2019 - 11:51

Shpesh herë shohim që na bien qerpikët ose një rrallim të tyre, dhe nuk u kushtojmë vëmendje pasi

Postuar: 16/09/2019 - 09:53

Enti Federal i Mjedisit ka gjetur thuajse te të gjithë fëmijët e kontrolluar mbetje plastike.