
“Sa paska ndryshuar kryeqyteti i Veriut”, Artan Hoxha bën ironinë ‘therëse’: Nuk besoj se është efekti i Benetit dhe Luizit (video)

Basha takime në Kamëz: Rama-Meta-Berisha janë bashkë, dalja ime ka filluar t’i shqetësojë të tre

PD-ja zyrtare ditën e nesërme hap garën e zgjedhjeve për kryetarin e ri, vjen reagimi i parë i Tabakut

Zbardhen diskutimet që vendosën për fatin e ish-ministrit, ja çfarë ndodhi në gjyqin për lirimin nga burgu të Tahirit

Nga prangosja deri te lirimi, gazetari i njohur zbulon 3 tentativat e bujshme të Tahirit për të dalë ligjërisht nga burgu

Euro në pikiatë, eksperti i ekonomisë jep paralajmërimin e frikshëm: Tre muajt në vijim pritet të shkojë deri në vlerën...

‘Foleja’ e bosave të krimit/ Ekstradimet nga Dubai drejt Shqipërisë, Dumani habit me deklaratën: Nuk është kompetencë e SPAK, iu takon...

Aksident i rëndë, plagosen dy turistë francez

Mos e hiqni bukën nga dieta juaj, por si të zgjidhni të duhurën

Shkruar nga SOT.COM.AL 23 Janar 2023

Buka është një ndër ushqimet më të preferuara por njëkohësisht edhe më pak të rekomandueshme. Ka shije kaq të mirë, por shpesh marrim mesazhe që nga pikëpamja ushqyese, nuk rekomandohet. Ka dieta të shumta të fokusuara në heqjen e bukës nga produktet ushqimore.
“Unë shoh shumë klientë që mendojnë se nuk duhet të hanë bukë, gjë që është e trishtueshme për mua sepse buka është një burim i madh i drithërave të plota,” tha Natalie Mokari, një dietologe me bazë në Charlotte, Karolina e Veriut.
Po, është e vërtetë: buka mund të jetë pjesë e një diete të ekuilibruar dhe karbohidratet janë vendimtare për një shëndet të mirë, tha ajo.
Sipas një studimi të vitit 2017, mund të ishte një ide e mirë të merrni dy deri në tre racione ditore me drithëra, të cilat mund të gjenden në bukë, pasi ato mund të parandalojnë diabetin e tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin.
“Ne kemi nevojë për karbohidrate për të funksionuar,” tha Mokari. “Kabohidratet janë ushqim për trurin. Nëse vini re, sa herë që nuk keni karbohidrate, ndiheni të plogësht, të papërqendruar dhe pa energji.”
Nëse po kërkoni për bukë të shëndetshme, ka shumë faktorë që duhet të merren parasysh. Buka e grurit ofron më shumë vitamina, drithëra dhe fibra. Nuk ndikojnë për rritjen e sheqerit në gjak,pra mund të përdoret edhe nga diabetikët.
Por disa njerëz thjesht kanë një preferencë të fortë për bukën e bardhë.
Por më e shëndetshme mund të jetë buka me brumë të thartuar. Brumi i thartë fermentohet, një proces që mund të jetë i dobishëm për mikrobiomet e zorrëve. Për fibra shtesë, kërkoni bukë me fara në kore, tha Grasso.
Dhe nëse është e mundur, blerja nga furrat lokale mund t’ju ndihmojë të gjeni bukë të freskët dhe cilësore me përbërës të thjeshtë, këshilloi ajo.
Po buka dietike apo me pak karbohidrate? Zakonisht këto lloje bukash janë përbërës të panevojshëm për t’i bërë ato të shijojnë më shumë.
Më të lexuarat


Arsyeja sekrete përse njerëzit hanë mish, zbulohet nga psikologia

"Bie nga froni" veza, këto ushqime kanë më shumë proteina

Këto ushqime kanë më shumë proteina se një vezë

Lajm i mirë nga mjekësia/ Testi i gjakut për 50 lloje kanceri emocionon shkencëtarët, mund të zbulojë sëmundjen në faza të hershme

Mësoni se cilat janë ushqimet që luftojnë aciditetin e lartë në stomak

Kjo është arsyeja pse duhet ta lani orizin para se ta gatuani

Një sëmundje e panjohur? Simptomat e mistershme në tru habisin mjekët

Kjo është arsyeja pse duhet ta lani orizin para se ta gatuani

Mësoni se çfarë i ndodh trupit tonë nëse flemë vetëm gjashtë orë

Këta persona nuk duhet të pinë kurrë kafe, ja arsyeja e fortë
