Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Përfitimet e mëdha të trupit nga kërpudhat

Postuar: 14/03/2019 - 18:39

Këpurdhat janë shumë të shijshme e për këtë janë pjesë e shumë ushqimeve në tryezat tona.
 
Ato janë të pasura edhe me vitamina të grupit B, në veçanti i vitaminës B2 dhe B3, thelbësore për metabolizmin e yndyrave, sheqernave dhe proteinave dhe për ta mbajtur sistemin nervor të shëndetshëm.
 
Këpurdhat janë burim i kaliumit, fosforit, magnezit, të çmuar për funksionimin e duhur të organizmit. Për më tepër, ata kanë një avantazh tjetër: ato janë të mira për kockat. Përmbajnë vitaminën D, e cila ndihmon në përthithjen e kalciumit, i cili është thelbësor për kyçet e forta dhe parandalimin e osteoporozës.
 
Kaloritë
 
Këpurdhat janë shumë të mira edhe për personat në dietë. Janë një aleat i shkëlqyer i linjave të trupit, pasi përmbajnë rreth 90% ujë. Në 100 gramë kërpudha përmbajnë nga 20 në 25 kalori. Këshillohet të konsumohet rreth 80 gramë në ditë, dhe jo më shumë se dy herë në javë. Sa i takon gatimit, kërpudhat duhen të gatuhen gjithmonë me kujdes dhe pa kapak. Kjo lehtëson avullimin e toksinave që mund të krijojnë probleme.
 
Sëmundjet
 
Disa njerëz nuk i kanë shumë qejf kërpudhat por pasi të lexoni këtë shkrim do bindeni që t`i hani ato. Kërpudhat kanë efekte pozitive në organizmin tuaj, prandaj lexoni arsyet se pse duhet t`i konsumoni: Këpurdhat janë të mbushura me lëndë ushqyese. Është provuar se kërpudhat pakësojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës. Një rënie 70% në rrezikun e krijimit të sëmundjes “Alzheimer”, kjo është vërejtur te njerëz të cilët konsumojnë kërpudha. Fibrat dietike vijnë në sasi të mëdha te kërpudhat. Këto fibra luajnë një rol të rëndësishëm në mbajtjen e rolit dhe funksionimit të zemrës. Ata i japin sistemit imunitar një nxitje të qëndrueshme. Kur kërpudha konsumohet çdo ditë, rreziku i kancerit ulet për të paktën 64%.
 
Këpurdhat luftojnë
 
Zvogëlojnë nivelin e kolesterolit
 
Enzimat dhe fibrat që përmban ndihmojnë në uljen e kolesterolin.
 
Parandalojnë kancerin e gjirit dhe të prostatës
 
Bashkërendimi i acidit linoleik dhe beta-glukanit në përmbajtje japin vetinë e aktivitetit antikanceror.
 
Rregullojnë sheqerin në gjak
 
Vlera ushqyese si dhe përmbajtja e saj me enzima dhe insulinë ndihmon në uljen e glukozës që përmbajnë ushqime të caktuara.
 
Përmirësojnë sistemin imunitar
 
Ergothionina, një nga antioksidantët natyrorë më të fuqishëm që përmban kërpudha, mbron kundër radikaleve të lira që ulin mbrojtjen e trupit.
 
Luftojnë aneminë
 
Hekuri i përfshirë në kërpudha lufton aneminë.
 
Zvogëlojnë presionin e gjakut
 
Arrihet për shkak të përmbajtjes së kaliumit. Përmbajtja e ulët e natriumit dhe e lartë e kaliumit ndihmon në parandalimin e presionit të lartë të gjakut.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 20/03/2019 - 20:11

Transferimi i organizmave të dëmshëm nga njëra sipërfaqe në tjetrën shpesh është shkak i helmimit me ushqim.

Postuar: 20/03/2019 - 19:41

Kajsia është një frut e cila së pari është kultivuar në Kinë, derisa persianët e kanë zbuluar.

Postuar: 20/03/2019 - 18:33

Kolesteroli i lartë ndikon te gratë pas menopauzës, pas së cilës ekziston rreziku i sëmundjes së

Postuar: 20/03/2019 - 18:14

 Sinusiti është një proces akut ose kronik inflamator i mukozave të sinuseve paranazale (par

Postuar: 20/03/2019 - 17:57

 Ekspozimi i zgjatur ndaj lagështisë në mjedise të caktuara mund të shkaktojë në mënyrë të p

Postuar: 20/03/2019 - 17:07

Ndonjëherë kur keni yndyrë nuk është aq e rëndësishme sa hani, por çfarë.

Postuar: 20/03/2019 - 14:12

Panxhari është një zhardhok të cilit i janë thurur shumë lavde për shkak të vlerave fantastike që