
“Ky është një realitet shumë i hidhur, por është i vërtetë”/ Kreshnik Spahiu zbulon hapat që ndërmerr BE për të hapur ‘thesin’ e fondeve në Ballkan

Pas ‘dasmës’ në BBV, Nard Ndoka bën thirrjen epike për shqiptarët: Luizi u ‘martu’, në 11 shkurt të “martojmë” Ramën

“Çështjet e Brilant dhe Ervis Martinaj të lidhura”/ Gazetari zbardh prapaskenat e forta: Grupet kriminale e kanë metodë përdorimin e...

A ka kryer Ervis Martinaj ndërhyrje plastike?/ Artan Hoxha zbulon si qëndron e vërteta

Vrau të riun nga Kukësi në Prizren, zbardhet kërkesa më e fundit e prokurorisë për “Kobrën” dhe pesë të tjerë

Pas njoftimit të datës së protestës, Berisha bën lëvizjen e radhës, ja çfarë pritet të ndodhë sot

Vëmendje shoferë! S’ka më të lëvizësh me makinë pa dokumente, makina monitoruese zbret në terren (Detaje)

Kush e vrau Brilant Martinajn? Artan Hoxha zbardh detaje tronditëse nga atentati në Fushë- Krujë: E njëjta skuadër i bëri atentatin edhe...

Pse duhet të konsumoni çdo ditë shegë gjatë vjeshtës?

Shkruar nga SOT.COM.AL 29 Shtator 2022

Fibra, vitamina C dhe vitamina K – këto janë të gjitha substanca të rëndësishme që gjenden në shegë, një frutë që quhet bombë e vjeshtës për vitalitet. Ka shumë arsye pse ajo duhet të hahet çdo ditë.
Ushqyese
Një shegë mesatare përmban 72 kalori, 1.5 gram proteina, një gram yndyrë, 16 gram karbohidrate dhe 3.5 gram fibra.
Vepron si një antioksidues
Topat e ëmbël të vegjël, të cilët gjenden në shegë, jo vetëm që përmbajnë vitaminë C, por janë gjithashtu të pasura me substanca të tjera të rëndësishme. Acidi punik, një antioksidues që gjendet në shegë dhe disa ushqime të tjera, mund të jetë i dobishëm në trajtimin e obezitetit, diabetit dhe sindromës metabolike. Sipas një studimi të vitit 2014, potenciali antioksidues i lëngut të shegës është më i madh se ai i verës së kuqe.
Mund të ndihmojë në luftimin e kancerit
Njerëzit që ndjekin një dietë të pasur me fruta dhe perime kanë një rrezik të reduktuar të zhvillimit të kancerit. Hulumtimet tregojnë se shega dhe lëngu i saj potencialisht mund të parandalojnë rritjen e qelizave të kancerit në prostatë, gji, mushkëri, zorrë dhe lëkurë.
E shëndetshme për zemrën
Antioksiduesit në shegë parandalojnë akumulimin e depozitave yndyrore rreth arterieve. Ky grumbullim mund të çojë në sulm në zemër dhe probleme të tjera të zemrës. Shega gjithashtu punon për të ulur presionin e gjakut, dhe farat e saj përmbajnë një sasi të mirë të fibrave që ulin kolesterolin, shkruan KP.
Përmirëson koagulimin e gjakut
Gjysmë filxhani me fara shege siguron pothuajse 20 për qind të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës K. Ky mikronutrient i tretshëm në yndyrë mban gjakun në një gjendje të koagulimit të duhur. Me fjalë të tjera, kur lëndoni veten, trupi juaj mund të shërojë plagët më shpejt.
Më të lexuarat


Si të eliminoni akumulimin e dhjamit në zona të ndryshme

Çaj apo kafe? Zbuloni cili është më i shëndetshëm për mëngjesin tuaj

Diabeti tek të rinjtë: Simptomat e hershme për të cilat duhet të jenë të vetëdijshëm

Kombinimet me majdanoz për veshka të shëndetshme

Veprimet e përditshme që janë shkaktarët kryesorë të gjendjes së ankthit, ekspertët dalin me njoftimin e rëndësishëm

Kujdes, ky ushqim është më i keqi për veshkat!

Zbuloni cilat janë 3 sëmundjet që njerëzit kërkojnë më shumë në Google

Kujdes! Si bakteret e zorrëve po kontrollojnë trurin tonë

"Tumoret e lëkurës me kolesterol"/ Pjesa e trupit ku shfaqet më shpesh, mjekja e njohur shuan dilemat dhe zbulon simptomën e kolesterolit jashtëzakonisht të lartë që vërehet rrallë

Po merr shifra alarmante/ E zbulon studimi më i fundit! Këto ushqime rrisin rrezikun e zhvillimit dhe vdekjes nga kanceri
