BREAKING NEWS

LAJM FANTASTIK! Sot shënohet rekord shërimesh nga koronavirusi në Shqipëri! Bien shifrat e infektimeve, ja çfarë ka ndodhur gjatë 24 orëve të fundit

LAJM FANTASTIK! Sot shënohet rekord shërimesh nga koronavirusi në
x

Shëndeti

Publikohet studimi më i ri: Rrezet e diellit ulin vdekshmërisë nga Covid dhe jo për shkak të vitaminës D/ Ja çfarë kanë vëzhguar ekspertët

Publikohet studimi më i ri: Rrezet e diellit ulin vdekshmërisë

Sipas një studimi zonat me diell kanë më pak vdekje nga Covid-19.  Ulja e vërejtur e rrezikut të vdekjes nga Covid-19 nuk mund të shpjegohet me nivele më të larta të vitaminës D, thanë ekspertët. Vetëm zonat, me nivele të pamjaftueshme të UVA për të prodhuar vitaminë D të konsiderueshme në trup, u përfshinë në studim.

Një shpjegim për numrin më të ulët të vdekjeve, që studiuesit po ndjekin, është se ekspozimi ndaj rrezeve të diellit bën që lëkura të çlirojë oksid nitrik. Kjo mund të zvogëlojë aftësinë e SARS Coronavirus2, shkaku i Covid-19, për të replikuar, siç është gjetur në disa studime laboratorike.

Hulumtimet e mëparshme nga i njëjti grup kanë treguar se ekspozimi i shtuar në rrezet e diellit lidhet me shëndetin e përmirësuar kardiovaskular, me presion të ulët të gjakut dhe më pak sulme në zemër. Meqenëse sëmundja e zemrës është një faktor i njohur rreziku në vdekjen nga Covid-19, kjo gjithashtu mund të shpjegojë gjetjet e fundit.

Ekipi thotë se për shkak të natyrës vëzhguese të studimit, nuk është e mundur të përcaktohet shkaku dhe pasoja. Sidoqoftë, mund të çojë në ndërhyrje që mund të testohen si trajtime të mundshme.