
Ngjarje kriminale/ Zbrazen plumbat mbi uniformat blu të Policisë në Mamurras, plagosen rëndë dy efektivë, nisen me urgjencë në spital

Quhet ndryshe si ari i kuq, kjo është erëza që rritet në Shqipëri dhe blihet shumë shtrenjtë në botë, ka vlera të pabesueshme shëndetësore

Shkruar nga SOT.COM.AL 28 Mars 2021

Dy mijë lekë të reja për një gram. Quhet ari i kuq. Është erëza më e shtrenjtë në botë dhe ndër tre ushqimet më të shtrenjta bashkë me tartufin e bardhë apo Caviarin. Për fat gjendet edhe në Shqipëri, shafrani.
Ngjyra e kuqe e pistilave, aroma unike dhe shija pikante e bëjnë shafranin si asnjë erëz tjetër.
Një erëz që është përdorur që në lashtësi e që përdoret edhe në industrinë farmaceutike. Konsiderohet mbreti i medikamenteve dhe i erëzave.
Kultivimi i Shafranit në Kosovë ka nisur tashmë të jetë një biznes solid, e së fundmi ka nisur të jetë po aq i suksesshëm edhe në Shqipëri.
Prodhimi më i ri i kësaj bime, po bëhet kryesisht nga një sipërmarrje shqiptaro-italiane. Ai kultivohet në Dëshiran të Belshit në një sipërfaqë prej disa dynym.
Shafrani i Dumresë veç tregtimit në pikat e produkteve organike në Tiranë tregtohet edhe në Vlorë, Elbasan apo Sarandë, ndërkohë që një sasi e prodhimit eksportohet edhe drejt Italisë.
Vlerat e shafranit
Shafrani me emrin botanik Crocus sativus, merret nga bima e familjes Iridaceae, e cila ka një sezon të shkurtër lulëzimi, vetëm tre javë në vit.
Pjesa shëruese e shafranit janë stigmat që përmbajnë safranal dhe fitokimikate të shumta si krocina, pikrokrocina, likopena, karotenoidet dhe alkaloidet.
Shafrani është ilaç natyral për stresin dhe depresionin dhe ndihmon edhe në zbutjen e sëmundjeve si Alzheimerit.
Nga vitaminat, shafrani në sasi të konsiderueshme përmban vitaminë C, tiaminë, riboflavinë, niacinë, acid folik dhe vitaminë B6.
Për 0.5 kg të erëzës është e nevojshme të merren rreth 75.000 lule. Një lule ka 3 fije që duhen mbledhur me kujdes me dorë.
Një gramë ka rreth 200-300 fije stigma shafrani.
Si të përgatisni çaj shafrani
3 – 4 fije shafrani
Pak mjaltë
Një gotë ujë
Vendosini fijet e shafranit në një gotë me pak ujë të ngrohtë dhe lereni për 10 minuta. Më pas hidhini aty rreth gjysëm gote ujë të nxehtë të vluar. Shtoni mjaltë nëse dëshironi për ta ëmbëlsuar. Fijet e shafranit janë të kosumueshme, nëse dëshironi.
Konsumimi i shafranit preferohet për të gjithë njerëzit, por në sasi të vogla. Këshillohet të mos konsumohet më shumë se 0.2 gram në ditë./AgroWeb.org
Më të lexuarat


Futini këmbët në ujë të ngrohtë me sodë përpara gjumit dhe do të surprizoheni nga ajo që do t’iu ndodhë

Keni neps për petulla? Ja receta fantastike që do t’ju lërë gojën lëng kur t’i provoni

Cili është më i mirë për shëndetin tonë, sapuni i ngurtë apo i lëngshëm? Ekspertët bëjnë publike informacionet e rëndësishme

Vaj ulliri me kripë/ Si ta përdorni kundër problemeve me kockat, kjo është një trajtim i fuqishëm që do mbeteni të habitur nga rezultati

Pastron mëlçinë dhe tërësisht organizimin për 5 ditë, kjo është kura më e mirë natyrale që i ka befasuar të gjithë ata që e kanë provuar

Keni problem celulitin? Përdorni këto 2 receta për ta zhdukur para se të nisni plazhin

Vlerat që nuk i keni ditur të çokollatës! Ndikon pozitivisht në shëndetin mendor dhe tensionin e gjakut

E dini çfarë i ndodh organizmit tuaj nëse konsumoni djathë në mëngjes? Ekspertët bëjnë publike informacionet e rëndësishme

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse filloni të hani një avokado në ditë për një muaj? Do të ngeleni të befasuar nga përgjigjja e ekspertëve

Mos harxhoni para për ilaçe/ Ja si ta shëroni sëmundjen e tiroides vetëm me qepë të kuqe
