BREAKING NEWS

Ministria e Shëndetësisë publikon bilancin: 130 raste të reja brenda 24 orëve

Ministria e Shëndetësisë publikon bilancin: 130 raste të
x

Shëndeti

Shkaku kryesor për diabetin, sëmundjet e zemrës apo kanceri mund të vijë edhe nga kjo gjë...

Shkaku kryesor për diabetin, sëmundjet e zemrës apo kanceri mund

Metabolizmi juaj rregullon transformimin e kalorive në energji të përdorshme dhe te akumuluar.

Çfarë është Sindromi Metabolik?

Kur ne trupin tuaj eshte e pranishme nje sasi e madhe e insulines dhe këto qeliza dështojnë të funksionojnë, ndodh sindromi metabolik. Sindromi metabolik është një çekuilibër që është i përhapur në shoqërinë tonë. Nivelet e larta të sheqerit në gja k nga sindromi metabolik mund të çojnë në sëmundje të zemrës dhe lloje të caktuara të kanc erit.

Shenjat Paralajmëruese të Sindromit Metabolik

Kolesteroli është një yndyrë esenciale për trupin tuaj. Ka dy lloje kolesteroli – “i mire” dhe “i keq”.
Lipoproteinat me dendësi të lartë (HDL) janë kolesterol i mirë. Ata janë përgjegjës për heqjen e lipoproteinave me dendësi të ulët (LDL, kolesteroli i keq!) Kur kolesteroli juaj është i çekuilibruar, mund të shihni numrat HDL të ulëta deri në 30 dhe LDL mbi 100.

Trigliceridet mbi 150
Trigliceridet janë yndyrna që ruhen si energji për tu përdorur kur nuk hani. Ndonëse është e domosdoshme, të kesh më shumë se sa të përdorësh mund të të vërë në rrezik për sëmundje të zemrës.

Madhësia e belit të meshkujve mbi 40 inç dhe madhësia e belit të femrës mbi 35 inç
Kur metabolizmi juaj është i çekuilibruar, është shumë më e lehtë te vini peshë edhe kur ndiheni sikur nuk keni ngrene asgje. Për njerëzit me sindromë metabolike, mund të shihni permasa te zgjeruara të belit.

Nivelet e sheqerit në gj ak
Gjatë gjithë ditës nivelet e sheqerit në gj ak do të ndryshojnë. Për dikë që përjeton sindromën metabolike, sheqeri i gja kut mund të jetë:

mbi 100 kur agjëroni.
mbi 140 nje orë pas ngrënies.
mbi 120 dy orë pas ngrënies.
Dieta e sindromit metabolik.

Gjumi
Ndonjëherë oret e gjata të punes jane te pashmangshme.Gjumi i dobët lidhet mbipeshën që çon në rezistencë ndaj insulinës. Hulumtimet kanë zbuluar se një natë pa gjumë mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës në njerëz të shëndetshëm.

Mangësitë minerale
Lidhur me dietën tuaj, mangësitë minerale mund të jenë përgjegjëse për problemet me metabolizmin tuaj. Marrja e magneti(që gjendet në shumë zarzavate) është thelbësore. Përveç magnezit, omega-3, vitamina D3 dhe kromi janë të dobishme në parandalimin e rezistencës ndaj insulinës.

Ushtrime
Nëse kaloni shumë kohë ulur në punë, sigurohuni që të beni nderprerje periodike dhe te tendosni muskujt.

Ereza
Erezat si kanella,,fara te zeza qimnoni mund të kenë një efekt pozitiv në sheqerin e gja kut tuaj