
Zgjedhjet e 14 majit/ PS mbledh Kryesinë për të shpallur kandidatët përfundimtarë, shtyhet me dy orë, zbardhet arsyeja

Vazhdon ‘lufta’ brenda opozitës/ Alibeaj vetëm me 17 kandidatë në zgjedhje? Ja të gjithë EMRAT e bërë publikë deri më tani

KQZ merr vendimin e fundit dhe hedh shortin për përcaktimin e subjekteve zgjedhore

Arsimimi i qeverisjes Rama, Niko Peleshi ministri më “gdhë” me 13 vite studime për shkollën e lartë, Ogerta Manastirliu dhe Ulsi Manja “magjistarë” të doktoraturave plagjiaturë, Lindita Nikolla mesatare mbi 5, Taulant Balla ka nisur gjimnazin 18 vjeç...

PD e Lulzim Bashës vendos sot për zgjedhjet e 14 majit, ja kush janë 3 kandidat e propozuar për kryetar në Bashkinë e Tiranës

Ambasadorja Yuri Kim mesazh të fortë Berishës dhe politikës shqiptare: Duam kandidatë të pastër në zgjedhje, boll me shitblerje votash, të korruptuarit janë kërcënim për sigurinë e SHBA

Eksodi me gomone drejt Anglisë, Çuçi shpërthen me deklaratën shokuese dhe iu ‘pret’ shpresat shqiptarëve ilegal: Ndalojini dhe kthejini pasi janë të zgjuar dhe e manipulojnë sistemin kudo

SPAK trondit Arben Ahmetajn, sekuestron vilat e bashkëjetueses dhe ish-gruas së tij në Hamallaj e Palasë, bllokohen fatura dhe sende personale, ish-ministri socialist në ankth

Shkencëtarët kanë zbuluar sekretin pse bananet bëhen kafe

Shkruar nga SOT.COM.AL 13 Maj 2022

Shkencëtarët kanë zhvilluar një metodë të re të njollave në banane, e cila jep një pasqyrë të re se si frutat më të njohura në botë bëhen kafe me kalimin e kohës.
Çdo vit, 50 milionë tonë banane përfundojnë si mbetje ushqimore, thotë autori kryesor i studimit, Oliver Steinbock nga Universiteti Shtetëror i Floridës.
“Për vitin 2019, prodhimi total i bananeve vlerësohet në 117 milionë tonë.
“Kur piqen bananet, ato formojnë një numër njollash të errëta që janë të njohura për shumicën e njerëzve dhe shpesh përdoren si tregues i pjekurisë. Megjithatë, procesi me të cilin krijohen, rriten këto njolla dhe modeli i tyre që rezulton ka mbetur keq i kuptuar deri më tani. ”
Si lëvozhga ashtu edhe tuli i bananes i nënshtrohen skuqjes, për shkak të proceseve të ndryshme shkencore, shkruan albeu.com.
Ato nuk bëhen thjesht banane kafe
Lëvozhga i shumë frutave merr ngjyrë kafe kur pritet dhe nuk hahet menjëherë, jo vetëm bananet, por edhe mollët.
Kjo është për shkak se enzimat në lëvozhgë reagojnë ndaj oksigjenit në ajër, një proces i njohur si enzimat kafe.
Kjo është për shkak se lëvozhga e bananes përmban një gaz të quajtur etilen, i cili zbërthen klorofilin, një kimikat që i mban bimët të gjelbra.
Ngjyra kafe vjen nga pigmente të errëta, duke përfshirë melaninën, e cila gjendet në flokët dhe lëkurën e njeriut.
Në banane, këto pigmente formohen kur oksigjeni reagon me përbërjet kimike natyrore të quajtura fenole në lëvozhgë.
Ndërsa bananet bëhen kafe, pjesa më e madhe e niseshtës shndërrohet në sheqerna, duke e bërë atë një burim të shkëlqyeshëm natyror të ëmbëlsisë.
Pavarësisht kësaj, publiku është i prirur të hedhë bananet kafe, megjithëse ato janë ende të ngrënshme dhe ideale për t’u përdorur në receta pjekjeje.
Më të lexuarat


Disa nga ushqimet që i konsumojmë çdo ditë janë të dëmshme për metabolizmin tonë

Vitaminat dhe mineralet që nuk duhet t’i merrni së bashku

Receta e okulistit rus ka habitur gjithë mjekët, ja përzierja natyrale që përmirëson dukshëm shikimin

KUJDES! Simptomat e rrezikshme të mungesës së vitaminës B12 në gjuhë

E dinit? Ky është zakon i thjeshtë që mund të ndryshojë jetën tuaj

Si ta keni më të lehtë agjërimin? Specialisti i njohur jep zgjidhjen ideale: Lëngu i kësaj perimeje të ngop për 8 orë. Përmban antioksidantë që parandalojnë sëmundje të panumërta duke përfshirë edhe kancerin

Muaji i Ramazanit: Një udhëzues i mirësjelljes për të gjithë jomyslimanët

Çfarë është dhe si ta mposhtim lodhjen pranverore

Ushqimet që janë të pasura me kalcium natyral

Mos i anashkaloni se mund të jenë fatale/ 6 shenja paralajmëruese se ju mungon vitamina D
