
“Po s’u shkatërrua korrupsioni do të futemi në krizë të madhe”, Spartak Ngjela ngre alarmin dhe paralajmëron goditje të bujshme nga SPAK: Ka një plan!

Befason Yuri Kim, shfaqet në mes të Tiranës si asnjëherë më parë

Ndizet situata/ Suedia në NATO, Erdogan nuk tërhiqet nga vendimi: Nuk do të keni “po” nga ne pa kthyer ...

Rikthimi i Ilir Metës dhe Sali Berishës në politikë? Frrok Çupi del me deklaratën e fortë, zbulon çfarë po përgatitet: Këta të dy...

Kush e ka radhën? "Po hetohen persona me funksione të larta shtetërore"/ Kreu i SPAK i paralajmëron: 80% të rasteve që kemi në dorë nuk e dinë se janë nën hetim, në “lupë” edhe zyrtarë të lartë

A ka deputetë dhe zyrtarë të lartë nën hetim? Përgjigjet kreu i SPAK, Arben Kraja

“Berisha ndjehet si miu në çark”, Frrok Çupi zbulon ‘grackën’ ku po e fut SHBA ish-kryeministrin dhe paralajmëron zhvillimet e rëndësishme: Që të mos shpërthejë si një ‘bombë’...

Balla e pyeti a ka hetime për Berishën, kreu i SPAK ia thotë troç LIVE: E keni të shkruar në ligjin që e keni votuar vetë

Shkencëtarët kanë zbuluar sekretin pse bananet bëhen kafe

Shkruar nga SOT.COM.AL 13 Maj 2022

Shkencëtarët kanë zhvilluar një metodë të re të njollave në banane, e cila jep një pasqyrë të re se si frutat më të njohura në botë bëhen kafe me kalimin e kohës.
Çdo vit, 50 milionë tonë banane përfundojnë si mbetje ushqimore, thotë autori kryesor i studimit, Oliver Steinbock nga Universiteti Shtetëror i Floridës.
“Për vitin 2019, prodhimi total i bananeve vlerësohet në 117 milionë tonë.
“Kur piqen bananet, ato formojnë një numër njollash të errëta që janë të njohura për shumicën e njerëzve dhe shpesh përdoren si tregues i pjekurisë. Megjithatë, procesi me të cilin krijohen, rriten këto njolla dhe modeli i tyre që rezulton ka mbetur keq i kuptuar deri më tani. ”
Si lëvozhga ashtu edhe tuli i bananes i nënshtrohen skuqjes, për shkak të proceseve të ndryshme shkencore, shkruan albeu.com.
Ato nuk bëhen thjesht banane kafe
Lëvozhga i shumë frutave merr ngjyrë kafe kur pritet dhe nuk hahet menjëherë, jo vetëm bananet, por edhe mollët.
Kjo është për shkak se enzimat në lëvozhgë reagojnë ndaj oksigjenit në ajër, një proces i njohur si enzimat kafe.
Kjo është për shkak se lëvozhga e bananes përmban një gaz të quajtur etilen, i cili zbërthen klorofilin, një kimikat që i mban bimët të gjelbra.
Ngjyra kafe vjen nga pigmente të errëta, duke përfshirë melaninën, e cila gjendet në flokët dhe lëkurën e njeriut.
Në banane, këto pigmente formohen kur oksigjeni reagon me përbërjet kimike natyrore të quajtura fenole në lëvozhgë.
Ndërsa bananet bëhen kafe, pjesa më e madhe e niseshtës shndërrohet në sheqerna, duke e bërë atë një burim të shkëlqyeshëm natyror të ëmbëlsisë.
Pavarësisht kësaj, publiku është i prirur të hedhë bananet kafe, megjithëse ato janë ende të ngrënshme dhe ideale për t’u përdorur në receta pjekjeje.
Më të lexuarat


Konsumoni vezë çdo ditë për një javë rresht dhe do të befasoheni nga ajo që do t’i ndodhë organizmit tuaj

Nuk e keni ditur këtë fakt! Ja sa lloje qershish ka në botë

Shkakton helmim të rëndë/ Shalqi me përmbajtje të lartë nitrati në vendin tonë, ja disa truke të thjeshta si ta dalloni, ish ministri i Bujqësisë tregon sekretin e duhur

Pesë ushqimet që mund të shkaktojnë aromë të keqe të trupit

Vitamina çdo ditë? Çfarë duhet të dini përpara se t’i merrni

Llumi i kafesë do t’iu lehtësojë pa masë nga këto probleme, mësojini cilat janë ato

Kujtesë të fortë? Kjo është vitamina kryesore që iu duhet

Nuk keni përse të përdorni më ilaçe për gjumin, ky është çaji që do t'iu mundësojë të flini si "qingj"

"Ky mineral është i një rëndësie të madhe"/ Publikohet STUDIMI: Ja fruti që duhet të konsumoni për të mos vuajtur kurrë nga kockat dhe frakturat

Shpëtoni nga sëmundja e frikshme/ Tensioni i lartë i gjakut? Ushqimet që duhet të konsumoni për ta shmangur menjëherë
