BREAKING NEWS

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe 2 mijë të vdekur brenda ditës

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe
x

Shëndeti

Stina e ngrohtë e vitit do të sjellë dhe fundin e koronavirusit? Ekspertët flasin se çdo të ndodhë

Stina e ngrohtë e vitit do të sjellë dhe fundin e koronavirusit?

Pranvera dhe vera do të dekretojnë fundin e koronavirusit “Covid-19”? Disa ekspertë ngrenë hipoteza që kjo mund të jetë e vërtetë. Por, e vërteta është se thjesht nuk e dimë.

Viruset nuk kanë një sjellje kaq të parashikueshme dhe kapja pas shpresave false mund të luajë në dizavantazhin tonë.

Në fakt, disa viruse të frymëmarrjes kanë një sjellje sezonale dhe kur afrohet i ngrohti shpërndahen në mënyrë më pak efikase. Mund të varet nga ndërveprimi i patogjeneve dhe kushtet atmosferike. Disa studime tregojnë, për shembull, se epidemitë e gripit në zonat me klimë të përkohshme shfaqen kur bie niveli i lagështisë absolute, ose më saktë me ardhjen e rrymave dimërore, të thatë dhe të ftohtë.

Por, mbizotërimi i sëmundjeve të caktuara në dimër gjithashtu mund të varet nga një efikasitet më i ulët, në këtë sezon, i sistemit tonë imunitar, i thatë me vitaminë D; ose nga fakti që, në të ftohtë, ne kemi tendencë për vende të mbyllura dhe të mbushura me njerëz për një kohë të gjatë. Ndërsa, gjatë verës kalojmë sa më shumë kohë të jetë e mundur jashtë. Për më tepër, shkollat janë mbyllur gjatë verës dhe rreziku i infektimit midis fëmijëve është më i ulët.

Është shumë herët për të kuptuar nëse koronavirusi COVID-19 është një virus sezonal. Nuk kemi pasur përvojë në të kaluarën. SARS dhe MERS nuk janë domosdoshmërish kushte të vlefshme të krahasimit. Me sa dihet, patogjeni duket se po shkon mirë në zonat tropikale, siç tregon përhapja e tij në Singapor. Për shumë virologë nuk ka të ngjarë që nxehtësia ta rrëzojë atë. Temperaturat e larta mund ta bëjnë infeksionin më të vështirë, por ta kthejnë atë në modë dimrin e ardhshëm, pas një periudhe qetësie relative, duke e kthyer atë në një kërcënim endemik.

Nëse koronavirusi COVID-19 preferonte temperaturë më të ulët, vera do të shkaktonte një rrezik të shtuar për vendet e Jugut të botës, të cilat po shkojnë drejt sezonit të ftohtë. Dhe nuk është ajri i kondicionuar i panjohur, i cili mund të shtrembërojë temperaturat e perceptuara brenda ose të lehtësojë përhapjen e patogjenit.