
“Ju heqim non gratat”/ Skandali i McGonigal, "bomba" nga Milaim Zeka: Ja premtimi për Gjykatën e Hagës

Sherr mes disa të rinjve në një lokal, raportohet për të plagosur

Ngjarja tronditëse në Gramsh, flet kryeplaku i fshatit: Jemi të shokuar, na ka lënë pa fjalë

Autori pastroi gjakun dhe mbuloi trupat e viktimave, zbardhen detaje të reja për ngjarjen e rëndë në Gramsh

E rëndë/ I riu u ther me thikë në 2 të mëngjesit te Sheshi Skënderbej, policia del me thirrjen e rëndësishme për qytetarët

Sëmuret Edi Rama, kryeministri mungon në eventin e rëndësishëm, zbardhen me shpejtësi detajet

Tragjedia në Gramsh/ Hapen dyert e mortit në shtëpitë e viktimave, fqinji rrëfen situatën mes vëllezërve

Gazetari Robert Papa zbulon arsyen pse SHBA nuk e shpall dot non grata Edi Ramën: Është një goditje e madhe

Studimet e fundit publikojnë rezultatet/ Ja cilat erëza ndihmojnë në tretje më të shpejtë dhe zorrë të shëndetshme? Flasin ekspertët

Shkruar nga SOT.COM.AL 9 Dhjetor 2022

Disa majë barishte dhe erëza mund të ndihmojnë në mbajtjen e zorrëve të shëndetshme, raporton Science Alert.
Të paktën kështu kanë treguar dy studime të kryera në Universitetin Penn State në Shtetet e Bashkuara. Dhe ndërsa dietat zakonisht bazohen në bazën e tyre, të tilla si perimet ose mishi, një sasi e konsiderueshme e ndryshimit në preferencat kulturore dhe personale varet nga mënyra se si i sezonojmë ushqimet tona, thonë ekspertët.
Dietologia Penny Chris-Etherton dhe kolegët e saj në Penn State ishin ndër të parët që studiuan efektin e bimëve dhe erëzave të tjera në përbërjen e zorrëve. Në studimin e tyre, 54 pjesëmarrës të rritur me rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare morën pjesë në një eksperiment katërjavor.
Gjatë studimit, të gjithë ndoqën të njëjtin plan ushqimor, vetëm disa pjesëmarrësve iu kërkua të shtonin 0,5 gram erëz në vaktet e tyre, dhe të tjerëve pak më shumë, 3,3 ose 6,6 gram.
Përzierja e erëzave të përdorura në studim përfshinte kanellë, xhenxhefil, qimnon, shafran të Indisë, rozmarinë, rigon, borzilok dhe trumzë. Ndërkohë, njërit prej grupeve iu kërkua që të mos vendosnin asnjë nga këto erëza në ushqimin e tyre.
Rezultatet treguan se një dietë me shumë erëza përmirëson shëndetin e zorrëve dhe stimulon prodhimin e baktereve “të mira” që kontribuojnë në uljen e rrezikut të shumë sëmundjeve, përfshirë kancerin e zorrës së trashë.
“Shtimi i bimëve në ushqim është një gjë kaq e thjeshtë që të gjithë njerëzit mund ta bëjnë dhe mund të bëjë një ndryshim të madh. Në fakt, dietat e shumicës së njerëzve sot nuk janë aspak ideale, kështu që mendoj se të gjithë mund të përfitojnë nga shtimi i barishteve dhe erëzave të tjera të përdorura në këtë studim. Ndihmon gjithashtu në uljen e sasisë së natriumit në dietën tuaj”, shpjegon Chris-Etherton, i cili shton se ky studim mbështet vetëm spekulimet e mëparshme që sugjeronin se bari është një probiotik natyral që ushqen bakteret e shëndetshme në zorrën e njeriut, duke ndihmuar në mbrojtjen e sistemit tretës. .
Më të lexuarat


Kujdes, këto shenja tregojnë se nuk ushqeheni si duhet, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Pse ndodh të teshtini 3 herë rresht dhe a është shqetësuses? Flasin shkencëtarët

Diabeti tek të rinjtë/ Kujdes, këto janë simptomat e hershme për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm

Intolerantë ndaj laktozës? Ushqimet qe duhet te hiqni dore

Mbajini mend! Shpëtoni njëherë e mirë nga dhimbjet e qafës, këto janë 7 mënyrat

Dietologia na “jep leje”, patatet e skuqura mund t’i hamë pa problem por ja çfarë të kemi parasysh

Katër gjëra që duhet të bëni çdo ditë për të humbur peshë

A bën të hani vezë nëse keni kolesterol të lartë?

Nuk duhet të mungojë asnjëherë, këto janë përfitimet e shumta nga konsumimi i xhenxhefilit

Gjithnjë e më shumë të sëmurë nga tumori i veshit, kujdes këto janë simptomat e parë të kancerit të rrezikshëm!
