
“Shmangni lëvizjet gjatë natës”, nisin reshjet e dëborës, policia apel shoferëve

Çështja “McGonigal”/ Deputeti i PD-së shpërthen në ironi: Rama përngjan shumë me Lady Gaga! Është një njeri i cirkut, bën gafa sepse…

“Rama është frikacak e burracak...”, deputeti i PD-së: Kryeministri është i papërgjegjshëm për të mbajtur postin

“Kuvendin e kontrollon Rama”, ish-presidenti: Nuk i vendoset faji vetëm opozitës që janë të përçarë, por edhe...

Çfarë po ndodh në Shqipëri? Ministria e Shëndetësisë del me njoftimin e rëndësishëm për qytetarët

Çështja “McGonigal"/ Bamir Topi del me akuzat ndaj kryeministrit: Rama i sheh institucionet si copa letre

"U kërkoi 10 milionë euro për t’i hequr nga lista e zezë", Milaim Zeka del me deklaratën befasuese: Faik Ymeri shantazhoi biznesmenët në emër të McGonigal

Bordi i Transparencës ndryshon çmimin e karburanteve, ja me sa lek do të shiten nafta dhe benzina

Studimi zbulon cilat janë përfitimet shëndetësore të kokoshkave

Shkruar nga SOT.COM.AL 2 Dhjetor 2022

Në pyetjen se a janë kokoshkat të mira për shëndetin, mund të themi se varet nga vaji i përdorur, çdo erëz e shtuar si dhe ndoshta nga vetë kokrra e misrit.
Misri (madje edhe në formën e tij të skuqur) është një drithë i plotë dhe drithërat janë një burim i rëndësishëm i vitaminave, mineraleve, fibrave dhe antioksidantëve që luftojnë sëmundjet kryesore.
Hulumtimet sugjerojnë se marrja e drithërave të plota lidhet me një jetë më të gjatë, më pak inflamacion dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, kancerit, diabetit etj. Në përdorimin e kokoshkave ka rëndësi mënyra se si ato përgaditen dhe çfarë vaji përdoret. Vajrat më të mirë janë yndyrat e pangopura anti-inflamatore (MUFA), të shëndetshme për zemrën, veçanërisht vaji i avokados dhe vaji i ullirit ekstra i virgjër. Ndërsa, vaji si ai i sojës dhe i lulediellit po ashtu i farave të pambukut priren të jenë pro-inflamator.
Sipas nutriconistëve edhe erëzat kanë një rol të rëndësishëm në këtë aspekt. Në kokoshkat e paketuara, erëzat mund të jenë të thjeshta si kripa e detit dhe piper i zi. Ose përbërësit mund të përfshijnë përbërës të zakonshëm të qumështit, të tilla si gjalpë dhe djathë, ndërsa disa kokoshka janë të bëra me sheqer ose ëmbëlsues të tjerë.
Kokoshkat mund të jenë një rostiçeri e shëndetshme, por cilësia ushqyese ndryshon në mënyrë të konsiderueshme. Madhësia e servirjes së kokoshkave është zakonisht tre deri në tre gota e gjysmë.
Më të lexuarat


Aktiviteti fizik zvogëlon vdekshmërinë kardiovaskulare te të moshuarit, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Mos u brengosni/ Çfarë duhet të bëni kur e digjni gjuhën

Pse na duket sikur biem nga lartësia kur flemë gjumë!

Para apo pas mëngjesit? Dentistët tregojnë kur duhet t’i lani dhëmbët, dalin me këshillat e rëndësishme

Presioni juaj i gjakut mund të ngrihet edhe gjatë natës, ekspertët dalin me këshillat e rëndësishme

Keni mungesë hekuri? Zbuloni cila është mënyra më e thjeshtë për ta kontrolluar

Ekspertët dalin me njoftimin e rëndësishëm, ja sa kilogramë mund të biem për një kohë të caktuar

Kujdes se mund të jetë fatale! Mos e teproni me arrat, ja çfarë shkaktojnë ato

Sa vakte në ditë duhet të konsumoni nëse vuani nga diabeti dhe shkaqet që rrisin sheqerin në gjak? Flasin ekspertët

Keni problem me kujtesën? Psikologët dalin me mënyrat interesante për ta përmirësuar
