Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Vera e bardhë apo e kuqe, zbuloni se cila prej tyre rrit rrezikun e shfaqjes së sëmundjes së kancerit

Postuar: 04/10/2019 - 09:50

Kanceri i gjirit është kthyer në një ndër sëmundjet më të frikshme për femrat. Përveç kancerit të lëkurës, ai i gjirit është kanceri më i zakonshëm te femrat. Çdo vit, diagnostikohen rreth 230 000 femra me kancer të gjirit dhe 40 000 vdesin prej tij. Në vitin 2010, ekipi zyrtar i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, që vlerëson rreziqet e kancerit, e ndryshoi zyrtarisht klasifikimin e alkoolit si një karcenogjen të padiskutueshëm të gjirit të femrave. POR VERA E BARDHË APO E KUQE?

Studimi i Universitetit të Harvardit për Shëndetin e Infermiereve, zbuloi se edhe më pak se një pije në ditë, mund të rrisë rrezikun e prekjes nga kanceri i gjirit. Interesant ishte fakti se vetëm vera e kuqe nuk lidhej me rrezikun e prekjes nga kanceri i gjirit. Përse ndodh kjo? Një përbërës i verës së kuqe duket se frenon veprimtarinë e një enzime të quajtur sintaza e estrogjenit, të cilën qelizat kancerogjene e përdorin për të formuar estrogjenin, që është edhe ushqimi i tyre. Ky përbërës gjendet në lëkurën e rrushit të zi që përdoret për të bërë verën e kuqe. Kjo shpjegon përse vera e bardhë nuk e ka këtë efekt, duke qenë se prodhohet pa lëkurën e rrushit.

Studiuesit e mbyllën studimin duke thënë se vera e kuqe mund të përmirësojë rrezikun e lartë të prekjes nga kanceri i gjirit, që lidhet me konsumimin e alkoolit. Me fjalë të tjera, rrushi që përdoret për këtë verë, mund të ndihmojë në spastrimin e disa përbërësve të alkoolit që shkaktojnë kancer. Por ju mund të përfitoni njësoj pa rrezikuar me pijet alkoolike, thjesht duke pirë lëng rrushi, ose më mirë akoma, ta hani atë kokërr. E mira është që ta hani me fara, sepse ato janë më efektive në frenimin e veprimtarisë së sintazës së estrogjenit. Është gjë e mirë (dhe e shijshme) të dini se luleshtrydhet, shegët dhe kërpudhat e bardha mund të frenojnë rritjen e enzimës që nxit kancerin.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 09/12/2019 - 21:35

Ekspertët thonë se sapo të zgjoheni të pini një gotë me ujë ku keni grirë xhenxhefil dhe shtuar lëngun e një gjysmë limoni. Xhenxhefili dhe limoni luajnë një rol të rëndësishëm për pastrimin e trupit nga toksinat.

Postuar: 07/12/2019 - 19:49

Tani jemi në mes të dimrit dhe përtej entuziazmit të ardhjes së festave, dëborës së parë apo gjet

Postuar: 07/12/2019 - 13:53

Rreth kafesë janë bërë shumë studime, ku shkencëtarë të ndryshëm kanë arritur në konkluzione dhe

Postuar: 07/12/2019 - 13:19

Hudhrat përdoren në të gjithë botën, por a e dini se përveçse mund ta përdorni në kuzhinë është g

Postuar: 06/12/2019 - 14:55

Ato janë të pasura me magnez, kalium, fibër dhe proteinë, të cilat janë shumë të rëndësishme për

Postuar: 06/12/2019 - 08:47

Imuniteti i njeriut ka nevojë për vitamina, minerale e antioksidantë, të cilat për fat të mirë mu

Postuar: 06/12/2019 - 08:47

Të gjesh kombinimet e duhura ushqimore me qëllimin që të mbash të ekuilibruar nivelet e sheqerit