Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Zbuloni rrezikun që na kanoset nga konsumimi i produkteve krudo

Postuar: 11/09/2018 - 19:15

A e dini se nëse e vendosni peshkun të pa pastruar, pra me të brendshmet e tij, në frigorifer mund të jetë fatale për shëndetin? Ky është një hap që nuk duhet neglizhuar pasi te të brendshmet e peshkut gjenden të gjitha ngarkesat mikrobike dhe bakteriale, që mund të jenë të rrezikshme për shëndetin.

Mishi nuk duhet konsumuar i sapo therur, por edhe peshku para se të shërbehet duhet të kalojë në një proces ftohjeje, si në kushtet e shtëpisë ashtu edhe në restorant. Këta të fundit duhet të jenë më të kujdesshëm pasi janë edhe më të ekspozuar ndaj një tjetër toksikacioni që vjen nga prania e istaminës, e cila vjen si pasojë nga mos trajtimi i duhur i produkteve të peshkut .

Peshku krudo, i pagatuar, apo i përdorur në sushi , mund të jetë i shijshëm por edhe i rrezikshëm. Sipas një rasti të publikuar në ‘CNN’, një shtatëdhjetë vjeçar nga Koreja e Jugut, u diagnostikua me një infeksion pasi kishte konsumuar produkte deti krudo. Burri në fjalë  ishte mbartës o diabetit të tipit 2 dhe presionit të lartë të gjakut. Sëmundja u shfaq 12 orë pas vaktit të tij me produkte deti krudo, me ethe  dhe dhimbje të padurueshme në dorën e majtë.

Pas ndërhyrjes së mjekëve, ata vunë re Vibrio Vulnificus, një bakter që gjendet në ujërat e bregdetit oqeanik, si shkaktarin kryesor të infeksionit.

Por çfarë është Vibrio Vulnificus ?

Sipas qendrës amerikane të parandalimit dhe diagnostikimit të sëmundjeve, ky bakter shkakton rreth 205 të infektuar çdo cit, ku ndonëse 15  deri në 30% të këtyre rasteve janë fatale.

Por ky nuk është i vetmi rast. Konsumimi i produkteve krudo e bën organizmin të jetë më i ekspozuar ndaj baktereve të tjera siç janë parazitët apo edhe Salmonela. Duke qenë se sushi po kthehet në një ushqim popullor në mbarë botën, apo edhe recetat me produkte peshku krudo, kjo ka rritur gjithashtu numrin e personave të prekur nga parazitë si anisaki. Ky parazit mund të merret gjatë ushqimeve krudo. Kur parazitët mbërrijnë në stomak, ata shkaktojnë dhimbje gastrointestinal, të përziera dhe të vjella.

Salmonela është një nga bakteret helmuese që ndodhen te ushqimet krudo dhe  shkakton 1.2 mln të prekur në vit.

Për të reduktuar riskun, mjekët këshillojnë të minimizohen ose eliminohen totalisht nga dieta produktet e mishit dhe peshkut krudo dhe të respektohet rregulli i gatimit prej 63 gradë në mënyrë që bakteret të eliminohen.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
You voted 5. Total votes: 5

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 25/09/2018 - 21:00

Shfaqja e ndjenjës së ankthit një herë në kaq kohë dhe vuajtja nga ankthi janë dy gjëra krejt të ndryshme!

Postuar: 25/09/2018 - 20:55

Krahasuar me të gjitha frutat e tjera të thata, arrat përmbajnë përqendrimin më të lartë të acide

Postuar: 25/09/2018 - 20:52

Mungesë energjie dhe lodhje janë disa prej sinjaleve të trupit kur e teproni me konsumimin e këti

Postuar: 25/09/2018 - 19:12

Shegët nuk janë vetëm për t’u konsumuar, por mund të përdoren edhe si produkt bukurie.Më po

Postuar: 25/09/2018 - 18:49

Përgjigjja që mund të mendonit do të lidhej me moshën e re, te vajzat që janë në të 20-tat.

Postuar: 25/09/2018 - 17:47

Konsumi i tepruar i sheqerit dhe i kripës shoqërohet me jo pak probleme shëndetësore, por duhet t

Postuar: 25/09/2018 - 17:36

 Kur kthejmë një gotë të shtunën mbrëma, me siguri që nuk mendojmë se ç’reaksione shka