BREAKING NEWS

Komunikimi i paqartë/ Ministria bën “lëmsh” federatat, në urdhrin zyrtar lejohet vetëm… kampionati i futbollit

Komunikimi i paqartë/ Ministria bën “lëmsh”
x

tech-lifestyle

Viruset biologjikë, çelësi i super-kompjuterave të së ardhmes

Viruset biologjikë, çelësi i super-kompjuterave të së
Shkencëtarët kanë zbuluar së fundmi një rrugë revolucionare për fuqizimin dhe shpejtimin e kompjuterëve,e cila nuk ka të bëjë fare me teknologjinë.
 
Shkencëtarë të Universitetit të teknologjisë së Singaporit thonë se kanë përdorur virusin biologjik të njohur si M13 bakteriofag, për të ndërtuar gjenetikisht një formë memorieje kompjuterike.
 
Sipas tyre, kur kompjuteri zhvendos të dhënat nga memoria e shpejtë e përkohshme, por e paqëndrueshme RAM (Random Access Memory) te memoria e përhershme por më e ngadaltë ROM (Read Only Memory), procesi kërkon disa milisekonda, dhe ata kërkojnë ta përshpejtojnë atë me një tjetër ‘kujtesë’ të quajtur memorie fazë-ndryshuese, e cila është më e shpejtë dhe më e fuqishme se RAM.
 
Aktualisht materialet në fjalë funksionojnë vetëm kur arrijnë temperaturën e përshtatshme për prodhim dhe kjo pengon përfshirjen e tyre në qarqet kompjuterike, por është gjithsesi hapi i parë i inkorporimit të elementeve biologjike në pajisjet teknologjike të performancës së lartë.