BREAKING NEWS

E rëndë në Peshkopi, plagoset me armë zjarri 16-vjeçarja, zbardhen detajet e para

E rëndë në Peshkopi, plagoset me armë zjarri
x
BREAKING NEWS

Partia Socialiste mbledh Kryesinë, çfarë pritet të diskutohet

Partia Socialiste mbledh Kryesinë, çfarë pritet të
x
BREAKING NEWS

“Fluturojnë” rastet e reja, Ministria e Shëndetësisë zbardh bilancin e 24 orëve të fundit: Shënohet një humbje jete nga COVID

“Fluturojnë” rastet e reja, Ministria e
x
BREAKING NEWS

“FOTO HISTORIKE”/ Kreshnik Spahiu publikon foton e rrallë të Fatos Nanos: Këtu për herë të parë u...

“FOTO HISTORIKE”/ Kreshnik Spahiu publikon foton e rrallë
x
BREAKING NEWS

“PD do shpallet...”, paralajmërimi i fortë i Ngjelës për protestën e 7 korrikut: Berisha do destabilizim, do që të jetë sundues! Me katër bomba...

“PD do shpallet...”, paralajmërimi i fortë i Ngjelës
x
BREAKING NEWS

Çfarë pritet të ndodhë në 7 korrik? Spartak Ngjela nxjerr zbuluar planin e Berishës dhe paralajmëron: Presion ndaj...

Çfarë pritet të ndodhë në 7 korrik? Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

Maks Haxhia i përgjigjet 'flakë për flakë' Edi Ramës

Maks Haxhia i përgjigjet 'flakë për flakë' Edi
x
BREAKING NEWS

"Si takohesh me burrin biznesmen?"/ 'Çoroditet' Edi Rama, nuk e mbajnë nervat gjatë konferencës, merr vendimin drastik për gazetarin

"Si takohesh me burrin biznesmen?"/ 'Çoroditet' Edi
x

Bota

Ndryshimet e klimës/ Studimi i fundit shokon shkencëtarët: Kafeja rrezikon të zhduket

Ndryshimet e klimës/ Studimi i fundit shokon shkencëtarët: Kafeja

Ndryshimet e klimës kërcënojnë të ardhmen e kafesë, cashew-ve dhe avokados.

Rajonet më të përshtatshme për rritjen e tyre mund të pësojnë ndryshime rrënjësore me ngrohjen e planetit për shkak të krizës klimatike. Shkencëtarët e Universitetit të Zyrihut në Zvicër, thonë se hulumtimet kanë treguar që kushtet për rritjen e kafesë arabike, lloji dominues i kafesë në treg, në shumicën e rajoneve që e prodhojnë atë, nuk janë më ato të dikurshmet.

Studimi i ri mund të jetë i një rëndësie kyçe për disa ekonomi dhe për mjetet e tyre të jetesës, pasi mund të nevojiten shumë vite kultivimi të këtyre kulturave për të arritur një rendiment të qëndrueshëm. Kështu që një pemë avokadoje të japë fryte, duhen të paktën tetë vjet, ndërsa në një klimë më të ftohtë, nevojiten 20 vjet.

Për të ekzaminuar se si klima dhe kushtet e rritjes për këto kultura mund të ndryshojnë gjatë 30 viteve të ardhshme, studiuesit kombinuan parashikimet klimatike me faktorët që ndikojnë mbi tokën për të modeluar dhe parashikuar në mënyrë sa më të saktë se sa të përshtatshme do të jenë rajone të ndryshme në mbarë botën për rritjen e kafesë apo avokados deri në vitin 2050.

Kafeja rezulton ajo më e ndjeshmja, me një rënie shqetësuese të përshtatshmërisë në të gjitha rajonet kryesore prodhuese të saj, duke përfshirë Brazilin, Vietnamin, Indonezinë dhe Kolumbinë.