BREAKING NEWS

Ilir Meta has a luxurious bar in the middle of London, here are the politicians and directors who have served as carriers of his money and the details of his secret business with connections in India where 1 white stone costs 400 euros, Idajet Beqiri r...

Ilir Meta has a luxurious bar in the middle of London, here are the politicians
x
BREAKING NEWS

SPAK investigations cause strong clashes in the dome of PL, here is the list of "VIP" names that risk handcuffs, from falsification of forms, to money laundering, Ilir Meta excludes Monika Kryemadhi and all her supporters at the management level

SPAK investigations cause strong clashes in the dome of PL, here is the list of
x
BREAKING NEWS

Edi Rama warns of a storm of changes in the government, the door to running in the 2025 elections was closed to corrupt officials and those who have open accounts with SPAK, the prime minister challenges the Americans and bursts into attacks and accusa...

Edi Rama warns of a storm of changes in the government, the door to running in
x
BREAKING NEWS

SPAK has entered a "mined" area, sensitive information classified as secret has been stolen, this is how deputies can be blackmailed, in a mafia scheme involving foreign intelligence services, police actions are at risk, Kreshnik Spahiut explodes the "...

SPAK has entered a "mined" area, sensitive information classified as
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Here is the sensational evidence that justice has discovered for the Meta-Kryemadhi couple, SPAK is nearing the end of the investigation into the money laundering file, the communication of the charge is expected, the arrest of Argita Mallt...

Romeo Kara: Here is the sensational evidence that justice has discovered for the
x
BREAKING NEWS

The den of "non-women" is divided, Ilir Meta attacks Reestablishment and declares the break with Sali Berisha, here are the accusations against the former leader of the DP

The den of "non-women" is divided, Ilir Meta attacks Reestablishment
x
BREAKING NEWS

The Re-establishment with Rilindah market continues, Berisha deepens the attacks on Erion Veliaj, calls for early elections in the Municipality of Tirana, Belind Kelliçi, candidate of "Foltores", Edi Rama with "not even under his sleeve"

The Re-establishment with Rilindah market continues, Berisha deepens the attacks
x
BREAKING NEWS

The son of the former minister of the Democratic Party, a candidate for the Ombudsman, the behind-the-scenes of another Rama-Berisha secret bazaar is revealed, the aim is to attack the Reform of Justice through the "non-woman" man

The son of the former minister of the Democratic Party, a candidate for the
x

Aktualitet

"In Albania widespread and little reported", VOA analysis on sexual harassment in the workplace

"In Albania widespread and little reported", VOA analysis on sexual

Reports of sexual harassment in the workplace in Albania are low, even though the phenomenon is widespread, according to a study by the organization Together for life in Albania. They are twice as high as in European countries in the last two years, according to the study. The Albanian parliament has ratified the Convention on Violence and Harassment of the International Labor Organization in February 2022, but representatives of the ruling majority say that the institutions should propose legal initiatives in accordance with this convention. An important measure for the prevention of sexual harassment in the workplace is the increase in the punishment in the Criminal Code.

"From my personal experience, I had an unprofessional approach from the boss, which took the form of verbal harassment, with some compliments that were not simple. He wanted to express something more. As he came, he became more specific until one day he told me - today we will stay here at work together, drink a bottle of wine and celebrate - about something unrelated. I can't stay, I told him, I will continue. I felt very embarrassed",  said Albana (not her real name), who decided to share her experience of sexual harassment at work with the Voice of America.

But Albana's experience is not an isolated case. A recent study by the organization "Together for life", on sexual harassment in the workplace raises to a new level the discussions on this widespread and little denounced phenomenon in Albania. The study spans the public and private sectors and includes both women and men. According to the main findings, nearly 60% of respondents think that sexual harassment at work is a serious concern. 11% of them say that in the last two years they have experienced sexual harassment in the workplace, while 19% in their lifetime, of whom twice as many are women. Compared to European countries, the figure is twice as high in the last two years. One of the most disturbing findings of the said study is related to the low level of denunciations.

"In Albania widespread and little reported", VOA analysis on sexual

"Despite the fact that the phenomenon is widespread, the denunciation is at low levels. 80% of employed persons, who have declared that they have been harassed at the workplace, have not denounced the phenomenon", Alma Lahe, project manager of the organization Together for life, said to the Voice of America.

The Commissioner for Protection from Discrimination, says that the denunciations in the institution he leads for this phenomenon are almost zero, while he lists several reasons.

“Disa nga frikërat që lidhen me ngacmimet seksuale i referohet paragjykimeve të forta në shoqëri. Duhet kuptuar që gratë dhe vajzat, e kanë të vështirë të ekspozojnë sjellje të tilla për shkak të paragjykimit dhe stigmatizimit duke filluar që nga familja, shoqëria, puna, zona ku banojnë apo dhe frika nga ekspozimi në rrjete digjitale të situatës”, u shpreh për Zërin e Amerikës Robert Gajda, Komisioner për Mbrotjen nga Diskriminimi.

Edhe Albana (emër jo i vërtetë) në rrëfimin e saj për Zërin e Amerikës, tha se ishte ndeshur me këtë paragjykim, kur e kishte ndarë shqetësimin e ngacmimit seksual në punë, me njerëzit pranë saj.

“Të paragjykojnë duke të thënë “po ti i ke dhënë ndonjë shenjë atij, ka keqkuptuar ndonjë sjellje tënden. Sidomos kur je dhe vajzë e re të thonë se ndoshta e ke provokuar, je veshur në mënyrë provokuese. Janë shumë gjëra dhe varet se kë ke përballë për të të kuptuar”, vijoi Albana ( emër jo i vërtetë).

Studimi i “Together for life”, kur bëhet fjalë për ngacmimet seksuale ndaj djemve dhe burrave në punë, evidenton faktin se problemi është horizontal. Ata ngacmohen nga koleget ose kolegët, ndryshe nga vajzat që ngacmohen më së shumti nga eprorët e tyre.

Në Kodin Penal ngacmimet seksuale në punë nuk janë të specifikuara, por që prej vitit 2013, në tërësi ato përbëjnë vepër penale dhe dënohen me burg nga 1 deri në 7 vjet. Zëri i Amerikës duke analizuar të dhënat e Prokurorisë së Përgjithshme konstatoi se kjo vepër penale në 5 vitet e fundit, mban peshën më të lartë të grupit prej 12 veprash të kualifikuara si krime seksuale, si për numrin e procedimeve penale dhe të të pandehurve, ashtu dhe për të atë të dënuarve nga gjykata.

Por ngacmimet seksuale, nuk janë një fenomen vetëm shqiptar. Disa vite më parë ato nxitën një lëvizje botërore, në rrjete sociale që nisi në SHBA, nën hashtagun “Me Too”. Fushata erdhi pas skandalit të ngacmimeve dhe sulmeve seksuale të producentit të Hollivudit, Harvey Weinstein.

Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) pas kësaj fushate në vitin 2019, miratoi një Konventë për Dhunën dhe Ngacmimin e cila në shkurt të vitit 2022 u ratifikua edhe në parlamentin shqiptar. Nënkryetarja e Kuvendit Ermonela Felaj i tha Zëri të Amerikës, se ky dokument i rëndësishëm detyron institucionet të rishohin legjislacionin me qëllim për të forcuar mbrojtjen e punonjësve në vendin e punës. Ngacmimet seksuale, siç shprehet ajo shkaktojnë deri edhe dëme të pariparueshme, psikologjike, emocionale apo ekonomike. Zonja Felaj shtoi se duhen marrë në konsideratë dhe ndryshimet teknologjike.

“Ne kemi thënë që duhet të ndryshojnë një sërë rregullash në botën e punës që lidhen me sigurinë dhe shëndetin në vendin e punës. Legjislacioni ka nevojë të rishikohet. Fatmirësisht ne i kemi shtuar një vepër Kodit Penal në 2013, siç është ngacmimi seksual. Në tërësi formulimi është i mirë se të lejon të ushtrosh ndjekje penale, por të them të drejtën unë nuk do isha shumë dakort me masën e dënimit të propozuar në atë kohë, sepse kanë kaluar mbi dhjetë vjet. Fenomeni dhe për shkak të ndryshimeve të forta demokratike por veçanërisht të teknologjisë, bëhet i vështirë për t’u gjurmuar por dhe i lehtë për t’u realizuar. Të rritet dënimi sipas mënyrës që manifestohet, moshës, shpeshtësisë së ngacmimeve apo shkallës së dëmit. Janë të gjitha këto momente që do e pasuronin kuptimin e veprës dhe do i jepnin mundësi edhe policisë, prokurorisë dhe gjykatës t’i shohin me një sy tjetër dhe të kishin një ndjeshmëri më të lartë për trajtimin e kësaj vepre”, u shpreh për Zërin e Amerikës Ermonela Felaj, N/kryetare e Kuvendit të Shqipërisë.

Nënkryetarja e Kuvendit Ermonela Felaj nxit komsionet paramentare të vënë në lëvizje institucionet të propozojnë ndryshime ligjore në përputhje me konventen e Organizatës Ndërkombëtare të Punës, të ratifikuar në Kuvend. Nga ana tjetër përfaqësues të organizatës TFL mendojnë se në Kodin Penal, duhet specifikuar vepra e ngacmimeve seksuale në punë, pasi aktualisht përcaktimi është i përgjithshëm.

Ashpërsimi i dënimit shihet si një masë parandaluese pasi dëmi vlerësohet i lartë edhe nga studimi i kryer nga kjo organizatë. Viktimat thuajse në të gjitha rastet largohen nga puna, pasi ai kthehet në një vend armiqësor, ashtu siç konfirmoi për Zërin e Amerikës edhe Albana, viktimë e ngacmimeve seksuale nga shefi i saj.

“Ika vetë pas 6 muajsh. Ai ndryshoi sjellje, filloi të sillej keq, në mënyrë shumë harbute. Kapej me gjëra që nuk kishin sens. Madje dhe kolegëve u ra në sy dhe më thoshin -po ai çfarë ka me ty. Ishte një shenjë hakmarrje ndaj refuzimit tim”, pohoi Albana (emër jo i vërtetë).

Pedagogia e së drejtës në Universitetin Luigj Gurakuqi në Shkodër, Irma Baraku, mendon se fenomeni i ngacmimeve seksuale në vendin e punës, duhet parë në një rrafsh më të gjerë, që e tejkalon ligjin.

“Kemi shumë për të bërë në komunitet. Një masë afatshkurtër duhet të jenë fushatat e ndërgjegjësimit lidhur me ngacmimin seksual në vendin e punës. Nga ana tjetër kemi nevojë për masa më afatgjata që kërkon edukimin e brezave të rinj. Është e rëndësishme qe ne t’i mësojmë herët vajzat dhe djemtë për të kuptuar se çfarë është ngacmimi seksual. Për të kuptuar se çfarë do të thotë që dikujt nuk i pëlqen një sjellje që mund të ketë konotacion të ngacmimit seksual”, u shpreh Irma Baraku, Pedagoge e së Drejtës në Universitetin e Shkodrës.

Sexual harassment in the workplace, of which girls and women are mostly victims, is one of the common forms of violation of rights at work. The victims are attacked, unprotected, prejudiced, in a short time after the attack they are also unemployed, but also psychologically and emotionally injured. Until recently it was considered massively shameful to share such a concern with anyone, and victims were re-victimized if this happened. But today things have started to change and some taboos have been broken, however representatives of civil society and parliament think that this is not enough and that there is still a lot of work to be done on safety in the workplace.

Most read