BREAKING NEWS

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of Monika Kryemadhi and Flamur Noka, this is what is happening inside SPAK

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of
x
BREAKING NEWS

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok Çupi confesses the unsaid after the proposal of Argita as the head of "Rithemelim", from the murders under his power and the details from the night when he was elected president, how h...

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok
x
BREAKING NEWS

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of Reestablishment is revealed, he presented himself as a person in the know, not as a whistleblower

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of
x
BREAKING NEWS

This is when pensions are expected to increase this year, the economic expert clarifies the last details and shows that the figures will be higher for pensioners compared to 2021

This is when pensions are expected to increase this year, the economic expert
x
BREAKING NEWS

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet on a stretcher to prison and his wife's relationship with Ervis Martinaj

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet
x
BREAKING NEWS

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the investigations against Balluk, Agaç and Veliaj, a complete reconfiguration of the government is expected before the elections

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the
x
BREAKING NEWS

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is inspired by the Soviet Union, after Evi Kokalari's reaction, Sali Berisha's daughter deletes the post, Foltorja enters the stage of "eating itself"

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is
x
BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x

Ekonomia

Minister of Finance, Ervin Mete: Here's what you need to know about the categories that benefit from salary increases, the details of pension indexation and the period when the bonus will be distributed, there will be a support package for the needy, help for families with children under 18 years old

Minister of Finance, Ervin Mete: Here's what you need to know about the

The Minister of Finance, Ervin Mete, spoke about the sectors that will benefit from salary increases and about the categories that will not be affected by this reform. In an interview for the "SOT" newspaper, Mr. Mete said that the aim is to relieve the middle class from taxation. According to him, there will be a support package for the needy, and, he adds, there will also be help for families with children under 18 years old. Likewise, during the interview with the editor-in-chief of the "SOT" newspaper, Rigels Seliman, Minister Mete reveals that pensioners are expecting good news, as there will be an increase in pensions and bonuses.

- Mr. Minister, the Institute of Statistics notes the economic growth and the latest report of the World Bank showed that the economic growth for the past year is at the limits of 3.3-3.4?%. obviously with a slowdown in relation to 2022, even though the year we left behind some very improved indicators such as in foreign investments, as in the flow of remittances or even in some other indicators and another indicator which is the consumption of the population, it was slightly smaller compared to 2022, how do you comment on these numbers?

It should be kept in mind that we are an economy influenced by a number of factors, influenced by the developments of our trading partners as well as by the developments of the regional, European and global economy. The growth of 3.4% is the largest growth in the region, this is evidenced by the latest assessment of the World Bank and compared to the growth of the Eurozone which was itself 0.4%, the fact that we are growing since in this situation and under these circumstances is considered strong and stable. Even the most recent report of "Standard and Poor's", the report that gave us an increase in the category from 1B to 2Bb, which is an increase that happens for the first time since we were evaluated, I note that in these years, taking into account that have been years in which we have gone through a series of crises, Albania has emerged as one of the most resistant economies in the region with an average growth of 5.8%. in this context, not only were we able to return to an upward trajectory, not only were we able to overcome a series of economic shocks, which were not only for us, the earthquake specifically was for us, but we also returned with better parameters higher macroeconomic than we were before the pandemic. So for example, public debt has already dropped below 60% of gross domestic product, to 59.2%, being the lowest level since 2010 and was one of the factors that contributed to the increased rating of Standard and Poor's . Likewise, foreign direct investments were a record figure of 1.5 billion last year, we had one of the lowest current balance deficits, we had figures of increased employment and decreased unemployment and generally macroeconomic indicators that not only indicate a growth and stable progress so far but also lay a solid foundation for a stable growth in the medium and long term.

- Who will benefit from the salary increase sectors and who will not be affected by this reform?

Fakti që ne arrijmë të bëjmë këtë rritje domethënëse të pagave, tregon për momentin e mirë ekonomik që po kalojmë, së dyti për një shprehje të qartë për ta kthyer këtë moment ekonomik edhe në mirëqenie të shtuar për qytetarët. Do të vijoj faza e dytë e rritjes së pagave, ne synojmë që brenda muajit Prill të mund të detajohen rritjet për sektor të caktuar, pritshmëria është që do të ketë rritje për sektorin e shëndetësisë, të mbrojtjes, rendit, rritje domethënëse për arsimtarët, do të ketë për funksionet mbështetëse në ministri ashtu dhe ato zbatuese, planifikohet edhe një mbështetje për punonjësit e pushtetit vendor. Siç është përmendur rritja kumulative në termat efekte duke filluar nga viti 2025 është afro 400 milion euro, pra një shifër domethënëse për buxhetin e shtetit në mbështetje të punonjësve në sektorin publik me pritshmërinë që kjo do të reflektohet dhe në pagat e sektorit privat dhe ka filluar tashmë të reflektohet. Synimi ynë është që ne të kemi një nga pagat më konkurruese në rajon dhe ashtu siç e kam thënë edhe më herët do të arrijmë këtë vit edhe para objektivit pagën mesatare prej 900 euro por me synimin  që ky të jetë një stacion dhe jo një destinacion final dhe në vazhdimësi të mund të kemi mbështetje të mëtejshme sa i përket pagave në sektorin publik.

-A do preken pagat e deputetëve, ministrave apo zyrtarëve të nivelit te lartë në administratë publike gjatë këtij viti, apo u mbyll një vit më parë kjo gjë?

Për funksionarët e nivelit të lartë nuk parashikohet të ketë këtë vit një rritje tjetër, rritja për ta u realizua vjet, tani do të vazhdojë me rritje në sektorët që unë përmenda.

-Ata që kanë përfituar vjet, edhe nëse janë në nivel specialisti këtij vit nuk do të përfitojnë më?

Ka një sërë kategorish të cilët kanë përfituar pjesërisht vjet dhe vazhdojnë të përfitojnë. Për shembull ka kategori që janë rritur vetëm më 7% vjet por do të rriten edhe me 20-21% këtë vit. Përgjithësisht rritja fokusohet te sektorët që përmenda.

-Çfarë parashikohet për pensionet, do të kemi një indeksim në muajin Korrik për ta apo do të kemi rritje pensioni?

Indeksimi është një detyrim ligjor, të cilin ne e kemi zbatuar me rigorozitet dhe reflekton inflacionin e shportës, në tre vitet e fundit përfshi dhe buxhetimin që ne kemi për këtë vit ka një transfertë për afro 300 milion eurosh që ka shkuar për indeksimin kumulativ flasim në këto vite sepse kemi pasur dhe inflacion të konsiderueshëm çka është transfertë vjetore permanente për skemën e pensioneve pikërisht për të mbështetur indeksimin, kemi buxhetuar edhe për këtë vit fondin e nevojshëm për indeksimin, ashtu si kemi buxhetuar edhe bonusin e pensionistëve në fund të vitit, i cili do të materializohet, pra nuk është lënë në varësi të realizimit apo mundësive por tani është buxhetuar. Vjet kemi pasur mundësi të japim dy bonuse dhe siç e dini edhe një paketë mbështetëse në fund të vitit për shtresat në nevojë, këtë vit kemi buxhetuar për indeksimin, për bonusin e pensionistëve dhe do të kemi një konsideratë në varësi të ecurisë së të ardhurave, të cilat deri tani kanë një ecuri shumë të mirë dhe janë inkurajuese, edhe për një paketë mbështetëse ndoshta në fund të vitit për shtresat në nevojë.

-Ju e quani të mbyllur kapitullin e inflacionit, pasi edhe këto paketa mbështetëse që janë dhënë për shtresat në nevojë kanë pasur pikërisht zerimin e efekteve të mundshme nga inflacioni ?

Sa i përket inflacionit, ne kemi qenë një ndër vendet që e kemi pasur të moderuar, më të ulët sesa piku i rajonit, më të ulët sesa piku evropian dhe kemi ardhur relativisht shpejt në objektiv. Muajt e parë të këtij viti tregojnë që ne jemi thuajse në objektivin e Bankës së Shqipërisë dhe ky është edhe një nga elementët që është vlerësuar si komponent i qëndrueshmërisë së ekonomisë sonë edhe në raport edhe me inflacionin, pasur parasysh që shumë vende edhe rreth nesh kanë pasur një nivel të lartë inflacioni.

-Ndryshime fiskale keni paralajmëruar që do të ndërmarrë qeveria gjatë këtij muaji apo në muajt në vazhdim, mund të na saktësoni parashikoni të ndërhyni në lehtësimin e barrës së taksave vetëm për pagat apo të ardhurat më përgjithësi?

It is very important to emphasize that we have not only a good performance of the economy, we are not talking about wage increases, significant wage increases and indexation of pensions, but now we also have an opportunity to discuss fun fiscal reliefs. Just as we did with the fiscal package last year, which aimed at sustainability but also some relief, now we aim especially for the part of salaries to have some targeted relief by first increasing the limit above which 23% is applied and for salaries which will be applied 23 % will remain only a number no greater than 2-3% of the total number of employees who will be affected by the 23%, that is, over 97-98% of the employees will no longer be affected by the 23% - how, secondly, we are discussing to make a series of targeted facilities related to, for example, children under 18 or young people up to 29 who are employed, giving them the opportunity to have in their annual statements deductible expenses for special qualities, or for persons who have dependent children under 18 years of age, there may be special deductions from the tax so that they are more relieved. In the context of encouraging the human capital of youth employment or even the demographic aspects related to children.

- What do you intend to achieve with these legal changes that you will propose?

The aim is clear, to somehow relieve the middle class from the tax, to relieve those parents who have dependent children and to encourage young people to get employed and employers to orient themselves towards employing young people.

-Are you exaggerating with the frequent review of procedures and laws and tax rates in this country?

First, last year we had a package of more minor changes and easing changes, secondly, and this is very important to emphasize throughout this period of crises and shocks, in Albania there was no movement of the main tax rates and third, if we are now at the moment when we are easing, I believe that the reliefs are welcome. So if we overdo it with concessions, I believe the citizens will understand us.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read