BREAKING NEWS

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama called the director of RAI 3"/ The prestigious Italian reveals the sensational behind-the-scenes: How the Albanian prime minister got angry during the phone conversation

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama
x
BREAKING NEWS

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the "iron" law that will cause "earthquakes" in Albania, as all "non-women" persons and politicians and officials involved in corrupt affairs will be "brought to their knees" by justice. ...

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the
x
BREAKING NEWS

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in Albania, the EU ambassador meets the heads of justice and defends Altin Duman after the attacks of Ilir Meta and Sali Berisha

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in
x
BREAKING NEWS

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow was questioned for nearly four hours in SPAK, Ralf Gjoni has sunk the couple most accused of corruption before the prosecutors, here are the accusations and physical attacks against ...

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on Altin Duman, the former president is doing his last struggles, he urgently needs a consultation with a psychiatrist

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on
x
BREAKING NEWS

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama, how the Italian extreme left media turned into a spokesperson for the accusations of Sali Berisha and Gazment Bardhi

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama,
x
BREAKING NEWS

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom Party and makes it clear that two people from the same family cannot stay in the party, here are the coded messages

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell, if he has come out against the former president, the 'Pandora's Box' has been opened, from the bazaars that weaved in the fo...

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was
x

Kultura

Iliriana Basha: "Hymn for yourself" at "FemFest", at the festival through art we will give voice to problems that are not spoken, or those that are not heard

Iliriana Basha: "Hymn for yourself" at "FemFest", at the

"FemFest", a festival of activities, with shows and discussions, starts its third edition on March 4 in Tirana. Iliriana Basha, the founder of the festival, says that the theme of "FemFest" this year is "Hymn for yourself". In the interview for the "SOT" newspaper, Iliriana Basha comes with a story about the festival that started in 2022 in Tirana and in 2024 marks the third edition. According to her, at the festival, through art, problems that are not talked about will be given a voice. She says the third edition comes with theater performances, exhibitions and panel discussions, addressing important topics. This year there are nine shows at the festival, which will be on the stages of theaters in Tirana. "FemFest" is a feminist art and culture festival created by "Bash Art" that started in Tirana in 2022, where Iliriana Basha says that this year the income collected from the tickets will go to scholarships for students at the University of Arts. There will be "FemTalk" columns, as well as daily panels that will be moderated by important female figures of public life in the country. "FemFest" aims to sensitize society to change the reality in which we live, aiming for women and girls to enjoy equal rights in every sphere of life.

- The "FemFest" festival starts its third edition this year on March 4 in the large hall of "ArTurbina". Shows, debates and discussions with a focus on women. As the founder of the festival, what can you tell us more about this year's program and the topics that will be covered in the discussion panels?

The "FemFest" festival from March 4 to 8 comes with many activities. Part of "FemFest" are artists, activists, writers, politicians, etc., who through different genres of art will give voice to problems that are not spoken, or those that are not heard. With the discussion panels, we will address very important topics for us as a civil society, as artists and as women. At the festival we have a panel discussion "Government cooperation with civil society in relation to violence against women". How important is this cooperation, because we cannot do it alone and what measures has the government taken to help us? Next we have another interesting discussion panel called "Letter to men". The panelists are all men who will discuss the importance of standing by women in the fight against violence against women. Mr. Silvio Gonzato, the new ambassador of the EU in Albania, Michele Ribotta, representative of UNWOMEN in Albania, Neli Demi, psychiatrist, Genc Salihu, singer and lyricist, Enkel Demi, writer, journalist and Lis Bukuroca, writer who has written three books, are invited to the panel. until now with the title "Letter to men". Of course, during the festival we also have discussion panels with women entrepreneurs, women activists, who give their contribution to these issues. Another discussion panel will be "There is no schedule for violence and harassment in the workplace" or the panel "Women who open paths".

Iliriana Basha: "Hymn for yourself" at "FemFest", at the

-A rich program this year, where in its 5 nights there are also theater shows where feminism topics are also treated. In which scenes will the audience find you?

Këtë edicion të tretë janë nëntë shfaqje teatrore. Në “FemFest” do të jetë “Nasty Beauty” që është e punuar nga regjisore gra dhe me aktore gra, ku trajton tema të feminizmit. Do të shfaqet dhe “Burrnesha”, një tekst nga autori Jeton Neziraj punuar nga Erson Zymberi që do vijnë po nga Kosova. Ndërsa sa i takon veprave nga Shqipëria do të jetë në skenë shfaqja "Gjysmë-jeta e Marie Curie" që është një dramë e fuqishme dhe frymëzuese që shpalos jetën dhe sfidat e një prej shkencëtareve më të shquara. Një tekst shumë feminist. Në program është dhe “Dhjetë vjet martesë” me regji nga Andia Xhunga, shfaqja “7 minuta” që flet për drejtat në punë me regji nga Driada Dervishi, shfaqja “Martesa me kushte” me regji nga Altin Basha, ku në role janë Olta Daku dhe Gazmend Gjoka, por pjesë e festivalit është dhe “Shtëpiakë të dëshpëruar” me regji nga Artan Imami dhe “Shi në plazh” që do jetë me regji nga Eni Jani. Por e veçanta e kësaj shfaqje është sepse Eni Jani po punon në burg me gratë e burgosura, janë ato që do të vijnë të performojnë për publikun. Në festival është dhe “Zbulimi” me regji nga Salsano Rrapi. Pesë shfaqje do të jenë në skenën e Teatrit Kombëtar, 3 në skenën e Teatrit Kombëtar Eksperimental te “ArTurbina” dhe një shfaqje do të jetë në skenën e teatrit Metropol në Tiranë. E veçantë dhe ajo që ne bëjmë çdo vit është që të gjitha të ardhurat nga shitja e biletave nga shfaqjet shkojnë për bursa për studente në Universitetin e Arteve. Këtë vit ne kemi shtuar numrin e bursave, katër jepen nga biletat dhe një bursë që e kemi nga honorari i aktorëve të “Shtëpiakëve të dëshpëruar”. Për këtë kontribut falenderoj Artan Imamin, Gentian Zenelaj dhe Indrit Çobanin. Programi përmban dhe performancën “HAVEIT” që janë një grup artistesh nga Kosova, por që për mua janë grupi më i veçantë i artisteve në trojet shqiptare me performancat e tyre. Performanca do të jetë ditën e fundit të festivalit më 8 mars. Në orën 12:00 tek sheshi “Skënderbej” do të jetë një performancë protestë për të drejtat e grave, për të bërë akoma më të fortë zërin e vajzave dhe grave.  

-Çdo vit “FemFest” ka një moto dhe këtë vit vjen me “Himn për veten”. Me të njëjtin titull është dhe një ekspozitë e veçantë gjatë festivalit...

Festivali këtë vit vjen me moton “Himn për veten”, sepse dhe gratë duhet të mendojnë dhe të festojnë për veten e tyre. Kështu e kemi quajtur dhe ekspozitën “Himn për veten”, ku kemi mbledhur 19 gra nga Shqipëria, 15 nga Kosova dhe 11 janë nga Maqedonia e Veriut që janë të profileve të ndryshme. Ato janë me një ekspozitë , katalog i printuar dhe ditë kujtimesh ku kujtojmë dhe festojnë me të gjitha këto gra që kanë dalë në pension, dhe që kanë dhënë një kontribut të profileve të ndryshme në shoqërinë tonë. Ekspozita do jetë më 7 mars tek holli i Teatrit Kombëtar te “ArTurbina”.

Iliriana Basha: "Hymn for yourself" at "FemFest", at the

 -Një program i kuruar deri në detaje në “Fem Fest”,  sa të rëndësishme janë për ju dhe mesazhet që përcjell për gratë?

This year the message we want to convey: Women should find time to enjoy themselves. When was the last time we stood in front of the mirror and said to ourselves, well done, or well done today, you look good, or I did this job very well. We celebrate with ourselves daily achievements, big and small, but we get caught up in the routine and forget.

- The festival requires commitments, but when does the work for the next edition start?

Work on the next edition starts as soon as the festival ends. There are 2-3 days of rest and we start throwing ideas about what will happen next year. I have the screenwriter Benada Mulla as my right-hand man, but our staff also has others. We started years "FemTalk" that follows this year as well. They will be interesting names, women who will talk about their experience, challenges and now they have reached a point to celebrate themselves. In these three years we try to be the voice of those who do not have a voice or who have a very low voice. It is a quote from Madeleine Albright: "It took me a long time to develop my voice and now that I have developed my voice I will never be silent again." I like it a lot and use it as a motto whenever things happen to me, to develop my voice and stop being silent.

Interviewed by: Julia Vrapi