BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim Gazidede with him, why Ilir Meta and Kryemadhi abandoned the February 20 protest and the reason why SPAK is not putting Sali Berisha behind bars

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim
x
BREAKING NEWS

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta Manastirliu, the "dark spot" for which the former minister is being investigated is revealed, the journalist reveals the behind-the-scenes, within a month the sterilization file goes to court

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta
x
BREAKING NEWS

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that BKH agents will follow to investigate officials after Rama's order to "block" the doors of offices and institutions

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that
x
BREAKING NEWS

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and strong movements in the government after Manastirliu's call to SPAK, Gonxhe "rising star" in the Socialist Party

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and
x
BREAKING NEWS

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also on transatlantic lines, says the director of "TIA" and reveals that "Kastrati Group" will invest 6 billion euros only in 2024

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also
x
BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x

Lifestyle

Experts are shocked by the rare discovery during a study of bats

Experts are shocked by the rare discovery during a study of bats

Bats have long been the strangest of mammals.

They are the only creatures in this branch of the animal kingdom capable of powered flight. Now researchers say they have discovered another unique feature, how the serotine bat may be the first known mammal to mate without using penetration.

Also known by the scientific name Eptesicus serotinus, serotine bats mate by touching their genitals together. The male bat uses his penis more like an arm to move a protective membrane away from the female bat's vulva, according to a study published Monday in the journal Current Biology.

Bats have "incredible" reproductive biology that has been difficult to study given the nocturnal and secretive nature of many bat species, said study co-author Nicolas Fasel, a bat specialist at the University of Lausanne in Switzerland.

"Most of the time you'll see their back is against the wall and you don't see what's really going on ahead," he said.

However, thanks to the efforts of a Dutch bat enthusiast who installed 18 video cameras in a church in the Netherlands that was home to a colony of serotine bats, Fasel and his colleagues were able to analyze 93 mating events in details. Video of four additional mating events involving the same species came from collaborators at a bat rescue and rehabilitation center in Ukraine.

"You can actually see copulation and see that the penis isn't going in," Fasel said.

The footage showed that half of the recorded mating episodes lasted less than 53 minutes, while in one case a pair of bats stayed together in a pair hug for more than 12 hours. The behavior is similar to a "cloacal kiss", a mating mode used by many birds.

What Fasel and his colleagues observed in the video may solve a long-standing puzzle about the reproductive biology of this bat species and others in the same family.

Olivier Glaizot

Incongruous Genitalia
The male bat's penis is about seven times longer than the vagina of its female counterpart and has a heart-shaped head that is seven times wider than the vaginal opening. These are traits that seem to make penetrative sex difficult, if not impossible, Fasel noted.

Teri Orr, një asistent profesore dhe specialiste në sistemet riprodhuese të lakuriqëve në Universitetin Shtetëror të Nju Meksikos, tha se fillimisht ishte "e habitur" kur pa se meshkujt mund të përdorin organet e tyre gjenitale si "krah kopulues" dhe "ndoshta po transferojnë spermën ashtu siç bëjnë zogjtë. ” Orr nuk ishte i përfshirë në studim.

“Lakuriqët e natës përdorin uropataginë e tyre (membranat e bishtit) në shumë mënyra unike, si rrjetat e peshkimit, për të kapur të vegjlit gjatë lindjes e kështu me radhë dhe kështu ata janë të dobishëm në shumë mënyra, por ndoshta një pengesë gjatë çiftëzimit,” tha Orr.

"Unë pajtohem që mashkulli i kësaj specie mund të përdorë organet e tij gjenitale për të lundruar në bishtin e femrës, por ka disa gjëra kryesore që duhen zgjidhur," shtoi ajo përmes emailit. "Për një: si transferohet saktësisht sperma dhe për një tjetër çfarë po bën femra në këtë çift?"

Sjellja e lakuriqit të natës serotine të raportuar në letër është "e çuditshme dhe unike" nëse është e vërtetë, tha Alan Dixson, një profesor i biologjisë në Universitetin Victoria të Ëellington në Zelandën e Re dhe autor i librit të vitit 2021 "Seksualiteti i gjitarëve: Akti i çiftëzimit". dhe Evolucioni i Riprodhimit.” Megjithatë, sipas tij, studiuesit nuk kishin ofruar prova të mjaftueshme për të mbështetur pretendimin e tyre të pazakontë, shtoi Dixson, i cili gjithashtu nuk ishte pjesë e studimit.

'Pyetje e hapur'
Bashkautorja e studimit Susanne Holtze, një shkencëtare e lartë në Institutin Leibniz për Kërkimin e Kopshtit Zoologjik dhe Kafshëve të Egra në Berlin, pranoi se ata nuk kishin qenë në gjendje të vërtetonin përfundimisht transferimin e spermës nga lakuriqët mashkull në femra dhe tha se kjo do të jetë një fokus i kërkimeve të ardhshme.

“Është pak pyetje e hapur se si sperma e tyre futet në traktin riprodhues të femrës. Mund të jetë se ka një lloj thithjeje të përfshirë. Ne nuk mund t'i përgjigjemi plotësisht këtij mekanizmi”, tha ajo.

Holtze, e specializuar në riprodhimin e asistuar te kafshët, tha se informacioni që ata zbuluan gjatë studimit do të ndihmonte në punën e saj për të gjetur një mënyrë për të mbarësuar artificialisht lakuriqët e natës.

“Ka më shumë se 1000 lloje lakuriqësh nate dhe shumë prej tyre janë gjithashtu të rrezikuara, tha ajo. "Deri më tani, nuk është krijuar një strategji e mjaftueshme për riprodhimin e asistuar."

Orr, specialistja e lakuriqëve të natës në Universitetin Shtetëror të Nju Meksikos, tha se studimi do të informonte punën e laboratorit të saj mbi riprodhimin e lakuriqëve të natës dhe nëse sjellja e pazakontë riprodhuese ka ndonjë implikim për të kuptuar infertilitetin njerëzor.

“Lakuriqët e natës bëjnë shumë gjëra ekstreme gjatë riprodhimit nga ruajtja e spermës deri tek zgjatja e kohëzgjatjes së shtatzënisë,” shpjegoi ajo.

There are few bat biologists, and most tend to focus on the more obvious but still fascinating aspects of bat biology, such as flight and echolocation, "rather than what bats are doing 'behind closed doors,'" he said. Orr.