BREAKING NEWS

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir Meta and Edi Rama, the USA comes out on the side of Altin Duman, demands that the opposition distance itself from "non-women" and gives a strong message that misgovernance and corruptio...

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir
x
BREAKING NEWS

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the "hole" for Ilir Meta and Monika, the role of Kryemadhi's mother and brother Drini who received 360 million ALL from SGS, the 2 people who opened the former president's files in SPA...

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its doors, Monika Kryemadhi attacks her husband as a servant of Edi Rama

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir Meta's old illness, his maneuvers with the exception of Monika Kryemadhi and the strong behind-the-scenes happening inside the former LSI, from the departure of their safes associate...

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir
x
BREAKING NEWS

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the "crazy" wealth of Agron Zhukri, how he became a millionaire from his wife who cannot justify all her income with salaries and private activity, the "red flags" are revealed ” in KPK

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the
x
BREAKING NEWS

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new pension scheme, from indexation, compensations, changes in rural and urban areas to contributions for the self-employed in agriculture

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew Duman for generations, if he is brave, let him...

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew
x
BREAKING NEWS

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi, their "black" file of money laundering towards the end of the investigations, Altin Dumani and Sotir Kllapi are preparing the arrest warrants, the evidence and the witnesses w...

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi,
x

Opinion / Editorial

The Assembly of Lezha was the backbone of Arberia's power and the foundations of Arberia's parliamentarianism

The Assembly of Lezha was the backbone of Arberia's power and the

In essence, the National Assembly of Lezha of March 2, 1444 presents the unity and freedom of Arberia as the goal of its natural aspirations of union and the ancient covenant within the Illyrian Peninsula. The National Arberian Assembly was founded at the time when the existence of Arberia and Europe was threatened by the invasion of the Ottoman Empire. The war, which for a moment threatened all of Europe, had shown everyone, especially the chief tribes of the homeland, how divided the national power would be when faced with the external enemy. Aware of the imminent danger that would arise from this for his arboreal people, the idea of ??our arboreal chief Gjergj Kastriot took root in many arboreal tribes, provinces and on all sides, so that in the imminent war, the greatest power The arboreal army emerged from the Assembly of Lezha as the joint army of Arberia would be the backbone of the entire national arboreal power. Also, this arboretum assembly was also an invitation to all European nations of that time to follow the example of the Covenant Assembly of Lezha.

The smart policy of Gjergj Kastrioti was seen from this act of union and tree covenant, because as you know, the people are won only through an open, sincere, loving and friendly behavior, through calm respect for principles, through unshakable loyalty to the flag established as sacred and a symbol of freedom and independence and national tree unity. It was the assembly of Lezha that became a symbol of freedom and unity under the leadership of the chief lord and supreme commander-in-chief Gjergj Kastrioti (Skënderbeu). The arboretum assembly of Lezha, acting according to its principles, showed in fact that it was an incalculable blessing for the arboretum people. There, the participants vowed that in the face of external enemies, all internal disputes between the parties, tree tribes and provinces should be silenced so that united they face the enemy and defend their freedom, independence, faith and identity, respectively their being put in great danger. Gjergj Kastrioti knew that the fight against the Ottoman invaders for Arbëria was a fight for life and death, therefore he wanted to join forces, and that only the blood that is shed together on the battlefields in the fight against to the enemy will also bring mediation and reconciliation for internal disagreements and misunderstandings between the sons of the same homeland, blood, language, faith and identity and who die and give their blood side by side for their dear homeland.

The idea of ??the assembly by Gjergj Kastrioti was an open idea and with a high awareness of freedom and arboreal unity, because he knew that only this would offer the people a hand in establishing unity and freedom through decrees and the joint assembly of arboreal covenant - also only in this way this assembly of the covenant would also find in the people in general the power to realize the freedom and unity of Arbëria. According to this, the National Assembly of Lezha saw it as its duty to work towards the creation of a unified central power and an all-tree assembly using all the legal tools of the time. The powers of the central government of Arberia and the nationwide assembly include, above all, the supreme military power and its exclusive representation. Side by side with the tribal chiefs and representatives of Arberia from all provinces, who feel the desire and the noble ancestral Illyrian-Arberian call to unite in the assembly with a sacred covenant for the general good, unity, and freedom of the homeland the national assembly of Lezha demanded that every tribe, province and all arborists willingly make the sacrifices that are necessary to achieve the greatness and unity of Arberia, the preservation of freedom, independence and the protection of the country. blood, and the history of all those present show that this Covenant was natural and for the good of the country and blessed by heaven.

Përmes Beslidhjes në këtë Kuvend dhe udhëheqjes së kryezotit Gjergj Kastriotit si kryekomandat suprem i ushtrisë së përbashkët të Arbërisë iu dha vula e shenjtë bashkimit të arbërorëve, një bashkim ky historik dhe i vetmi poathuajse deri më sot në historinë e përgjithshme të kombit tonë iliro-arbëror. Uniteti që u arritë në kuvendin e Beslidhjes së Lezhës ,pa paragjykuar pavarësinë e kryefisnikëve individual arbëror në çështjet e brendshme të tyre ishte një domosdoshmëri, ushtarake, politike,diplomatike dhe e natyrshme për reputacionin e Arbërisë nga jashtë, si dhe për vetë-ruajtjen ekzistenciale të saj, ruajtjen e lirisë,pavarësisë ,nderit e dinjitetit, identitetit, besimit dhe të traditave e ligjeve brenda vendit.Në kuvendin kombëtar të Lezhës u përfshinë të gjithë krahinat e vendit dhe kryefisnorët e Arbërisë.Liria dhe uniteti ishin baza e kuvendit kombëtar arbëror të Lezhës.Kuvendi kombëtar i Lezhes ishte edhe një Lidhje e virtytit ,e gjakut, forcës, sakrificës, vetëmohimit dhe heroizmit arbëror. Mbi të gjitha kuvendi ishte dhe u bë në fakt djepi i përbashkësisë së zemrave heroike dhe shpirtit të lirë arbëror.I gjithë vendi i përfaqësuar në kuvendin kombëtar të Lezhës arriti të vendos se kush do ta ketë pushtetin qendror.Të gjithë përfaqësuesit aty,kryefsinorët dhe krahinat duhej t'i nënshtroheshin këtij vendimi suprem.Pa e humbur për asnjë çast qëllimin më të lartë për të cilin ishin mbledhur dhe ecjen përpara krah për krah si vëllezër për ballë armikut otoman dhe të gjithë armiqëve të jashtëm e të brendshëm. Faktikisht kuvendi kombëtar i Lezhës ishte fillimi i parlamentarizmit arbëror, këtu u hodhën themelet e parlamentarizmit arbëror.

Shpata e Arbërisë tanimë ishte plotësisht në dorën apo krahun e kryetrimit e kryezotit Gjergj Kastriotit(Skënderbeut). Dhe në këtë dorë të pamoshtur të tij ajo ka mbrojtur me guxim dhe sukses deri në fund kauzën e Arbërisë kundër armikut të Arbërisë pushtuesit otoman. Kombi dhe populli arbëror i ka borxh Gjergj Kastriotit(Skënderbeut) për këtë,sepse ai ishte i vetmi që e ideoi dhe e mishëroi bashkimin në kuvendin e Lezhës, ai me dorën e tij e mbajti shpatën e Arbërisë fitimtare në të gjitha betejat me armiqët e kombit tonë,ai me vizionin , strategjinë dhe trimërin e mbrojti i vetëm civilizimin e përbashkët të kontinentit europian. Kombet e shtetet bëhen të mëdha vetëm me shembullin e madh të njerëzve të tyre, të atyre që i udhëheqin me urtësi, trimëri ,vizion e politika të urta në shërbim të së mirës së përgjithshme.Kombi ynë ,respektivisht shteti Arbëror ishte me fat dhe i bekuar që pati në krye të saj një njeri me të gjitha vlerat e virtytet, urtësi e vizion,trimëri e dashuri për atdhen,strategji e taktika të panjohura sipas artit ushtarak për atë kohë, diplomaci e zotësi në të gjitha fushatë dhe punë ku e kërkonte atdheu,kombi dhe shteti i tij.

Simply, Gjergj Kastrioti as a leader was at the service of the homeland and its preservation, strengthening and development. and the people loved him very much, he was a determined, dedicated and open man, ready for sacrifice to his homeland and his unreserved struggle and activity for the highest and for the best of Arbëria and her future.