BREAKING NEWS

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of the country, politicians, former directors and employees of the State Police are hit, internationals are also brought into play, sensational murders are revealed, money and ...

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of
x
BREAKING NEWS

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for fear of deconspiracy in the SPAK "blitz" action against well-known characters of the world of crime

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for
x
BREAKING NEWS

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made by SPAK, Ervin Karamuço tells the unsaid of the biggest operation that has ever been done in Albania

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New Zealand, England, Italy, Switzerland and Cyprus and the hard details from the money laundering scheme of the president of the Freedom Party with the former Minister of Transpo...

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New
x
BREAKING NEWS

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the "TIMS" system, journalist Klodiana Lala reveals sensational details from the scandal that shocked the State Police and reveals the person who refused to give the former IT director the...

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the
x
BREAKING NEWS

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj after the testimony about the incinerators, to the release of all collaborators in the "mouth" of SPAK and the developments that will take place for the "Xibraka" file, this i...

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the strong evidence that Kosta Trebicka had for the former prime minister that sinks him in the "Gërdec" affair

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the
x
BREAKING NEWS

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete clarification of the murder of Pjerin Xhuvan, demands from SPAK the initiation of investigations into the execution that shocked Elbasan, how criminals were recruited, the implication...

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete
x

Opinion / Editorial

Infinity is in nature and only in it

Infinity is in nature and only in it

Infinity is in nature and only in it. More precisely:

- TIME. . . . . . infinite.

- SPACE . . . infinite.

- THE SUBJECT. . . . . infinite.

In his entire existence, as a self-aware being, man remains curious, hungry and insatiable, to learn and know what is beyond his understood and known horizon. This inner demand of man, his eternal "hunger", it seems, will remain so, that is, unattainable, unfulfilled, infinitely unknown, even if man's life itself were to follow infinity (for our illusory pleasure). At different "moments" or stages of the natural evolution of being, man has fixed in his head, different illusions about the "limits" of Space, as well as Time, conditional on this, with the degree of scientific, other intellectual formation . There is no way we can claim a written history of the "creation" of the cosmos. In my view, the Cosmos is not "created". So Nature is not "created". Because neither Time, nor Space, nor Matter were "created". Because in Nature there is neither "birth" nor "creation", in Nature there is only Transformation. And, the Transformations in Nature, the Science of man explains. She has said her word as far as it has been possible until today, but this is a process which will probably never end and which, I say, will never be able to "seal the last word" ". I allow myself a little humor when I say that it is a good thing that we do not have a "History of the Establishment of Nature." Later, modern "historians" were added to these sides, who write it with "agreement", with "consensus", others tear it up and rewrite the history that is voted by the liberal demos and sealed by the parliament of the demos, while others "consensual" demo-historians and another demo-history, to consensus another demo-history. First, it was the Legend that said his word in the holy books that, "The world was created in seven days" by God but that does not tell us where this Creator of Nature "lived" when Nature was not yet church (yes according to legend). And according to the Testament, it has been more than two thousand years since the Grigya made up his mind that He (God), in six days of intense work, from Monday to Saturday, every day and every day, he said what he needed. the famous expression "TO BE" and . . . hop The world BECAME, that is, Nature, as we call modern nature today. It is even said that, with his mouth, this Creator gave him rest on the following Sunday. Beyond the Natural humor, it is universally accepted that, even today, that is, at this stage of the evolution of being, the understanding of Nature, for the social category of our species, remains as the legend tells us in the Testament, not only because of the poor worldview that this category has, or from the power of the Clergy over the herd, but also for the fact that this human ocean relishes the Legend itself, which, in this case especially, is sweet, is simple to understand,it's "heroic" and authored by One Creator, as she likes and comes to mind. The herd is excited, exalted, suggested by the Legend. It cannot "digest" the truths of science, much less the Natural Rule.

Fatmirësisht sot, në mesin e oqeanit njerëzor, po shquan dhe shtohet me vrull ditaditës, Kategoria Kulturore, vërtet intelektuale e cila, në dritën e shkencës dhe shkencëtarëve të vërtetë, e ka arkivuar Legjendën në fondin e paçmueshëm të kulturës njerëzore dhe, i kontribuon përhapjes së diturisë mbi domosdoshmërinë e kuptimit të Rregullit Natyror edhe dritësimin e grigjës së verbuar e iluzive. Kuptimi i Natyrës - Zot i vetëm por, edhe Mik i Përjetshëm i qënjeve, domosdo do ta bënte njeriun dhe shoqërinë në tërësi, edhe më të mirë, edhe më paqësor me vetë Atë (Natyrën), e cila, për të qënë i saktë dhe i drejtë, nuk "mban me hatër" kërkënd, ajo nuk ka me patjetër nevojën e qënjes njerëzore, ajo veçse na jep të gjitha mundësitë për "një vizitë të përkohëshme" në "shtëpinë e saj", në Shtëpinë me Rregulla të rrepta , të Përhershme, në përkryerjen apsolute, në Pafundësinë e vet. Pafundësinë në vet Natyrën pra, pafundësinë në Kohë, Hapësirë, Lëndë, si përbërës të vetëm të Saj, shkenca e sotme e njeriut, e pohon, e ka fiksuar në të gjitha disiplinat shkencore, pa asnjë ekuivok, pa asnjë dyshim dhe, kategoria kulturore e njerëzimit mendohet se nuk ka iluzione a mëdyshje për këtë deduksion. Po çfarë është Pafundësia ? Deri në këtë fazë të evolucionit të njeriut, nuk e kemi dot një përgjigje se, çfarë është , si duhet konceptuar Pafundësia në Natyrë. A do të arrijë të kuptojë ndonjëherë njeriu se, çfarë është Pafundësia ? Më duket se, një përgjigje qetësuese për kureshtjen e përjetshme të njeriut, e gjejmë tek gjenialitetin i Emanuel Kant, kur na thotë prerë se, "asnjëherë mëndja njerëzore, veçmas apo së toku, nuk do të mundë të japë të plotë kuptimin e Universit". Pafundësia, është koncept mbi Natyrën dhe vetëm mbi Atë ! Jashtë këtij koncepti, nocjoni Pafundësi nuk ekziston. Edhe nëse përdoret si term, asnjëherë nuk mundet të marë kuptimin e vet Pafundësisë e cila, gjendet vetëm në Natyrën. Ja dhe argumenti, Rregulli Natyror për këtë të vërtetë apsolute siç na e mëson shkenca e njeriut: Materia (lënda) në Natyrë, është Pafundësisht në "lëvizje", në Transformim( më saktë). Në transformim nga një gjëndje në një tjetër gjëndje, Pafundësisht. Dielli, planetet, trupat e tjerë qiellorë, janë elementë Lëndorë në Natyrë, ata i nënshtrohen rreptësisht Rregullit të Transformimit, që do të thotë se, një gjëndje e caktuar e tyre, nuk mund të jetë Pafundësisht e pa ndryshueshme, kjo është apsolute. Transformimin e lëndës në Natyrë, si Rregull apsolut, e zbuluanë dhe na e mësuanë gjenij të tjerë, Lomonosov dhe Lavuazjer. (I hidhur ky Rregull i Natyrës për qënjen njerëzore e cila, gjendet "pa shpresë" për një pafundësi të jetës së vetë por . . .ja që, edhe kjo specje Lëndore, është subjekt i Rregullit të Transformimit). Prap me pak humor, do të jepja "kontributin" tim modest, në qetësimin e "shpirtrave" kërkues e kureshtarë të botës tonë vogëlushe, pjesë e Transformueshme në Pafundësinë Natyrë: Le ta marrim Pafundësinë e kozmosit, si një AKSIOMË, pra si një teoremë për të cilën nuk na e detyron kush vertetimin. Ashtu siç bëjmë sot me Teoremën e Pitagorës : a = rrënjën katrore të (b në katror plus c në katror). Ashtu siç duhet të fiksojmë në kokë se, RREGULLI NATYROR, nuk ua mundëson qenieve të veta, të gjithë Kuptimin mbi NATYRËN.