BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x
BREAKING NEWS

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama replaced Damir Fazllic and Sali Berisha with the tycoon of the "Open Society"

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama
x
BREAKING NEWS

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the Port of Durrës, here are the fines that the Albanians will pay for the whims of Edi Rama, the Italian journalist puts the prime minister in a "trap"

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the
x
BREAKING NEWS

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net" of SPAK, the well-known journalist uncovers the behind-the-scenes and shows who is blocking the arrest of Ilir Meta, here are the facts that implicate Sali Berisha in the murders of...

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net"
x
BREAKING NEWS

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda Karçanaj got her hands on the secret information inside the new vetting institutions

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda
x
BREAKING NEWS

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the name of Sali Berisha, how the Serbian secret services recruited him, who was the 'manager' who gave him the orders in complete secrecy and the names of the spies he collabor...

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the
x

Opinion / Editorial

Partizan: A holy name

Partizan: A holy name

O Liberators and Liberators! You climbed the mountain in the beautiful age of youth and dreams of life. And you did not guess that this was a gesture that would go down in history with all its sublime force. Your Anti-Fascist National Liberation War is historically the largest union of the Albanian people that witnessed the highest level of their emancipation. "He came out partisan. It turned out partisan. He went to the mountain. I joined the partisans", etc., are expressions that were used with an incomparable naturalness in everyday speech during the days of the war and entered the language as one of its most beautiful ornaments. Later, other expressions related to the word partisan followed, such as: "Partisan heroism. Partisan songs. Partisan memories. Dressed partisans. He lives as a partisan. The partisans got married...", which show the simplicity of the action, but also its charm. You rose against the Nazi fascist occupiers, jumping into the fire of a fight for freedom or death. The situation was truly extraordinary, with organizations, disorganizations and disagreements among Albanians, when time was running out and the smoke of war was engulfing villages and cities, all over the country. Eventually, disagreements created such a dramatic division that one side became a collaborator with the violators of freedom and went so far as to return the rifle to the partisans. You lined up on the side of the allied forces who were for the creation of a common front against the invader who had started the factory of death. And Your resistance to this monster of History was heroic. You did not hesitate, you acted as befits the true sons of the motherland, facing the fiercest military operations in history, which were aimed at destroying the freedom that was fought for and the Liberation Army. Collaborators of the invaders or collaborators cannot justify their anti-Albanian actions, which raise some serious questions, such as intellectual responsibility before a war that wanted to destroy the entire European civilization and beyond, and personal responsibility before the captured country. "Foreign invasion puts an entire people to the test because it is a wild and massive act," writes French historian Max Gallo. Your struggle for freedom created the conditions for the authority of the partisan struggle to grow. The bringers of peace could not behave differently, but only like You. With Your indomitable spirit, You demonstrated the noble goal of expelling Nazi-fascism, therefore you won the sympathy of the common people, of those who hold on to life. The invasion was a long night of raids, violence and murder, but the sound of your guns coming from the mountains raised hope in the people. At the same time, they created chaos in the ranks of the enemy. And how many times did you have to walk among flying bombs and were threatened with death! How many times did you march in rain and wind, in snow and storm! How many times Your friends died before Your eyes to remain in Your images as a symbol of selflessness. Some of you had the bad luck to experience torture and die in the midst of torture, because Nazism, everywhere in Europe, filled the prisons to capacity. He had set up extermination camps, in which men and women suffered for the sole fault of wanting to live in freedom. Your great courage allowed you to continue the Liberation War until victory, despite the great temporary losses, when you had to protect yourself from the bullets of your brothers, despite the suffering, despite the serious wounds, despite the lives lost in the flower of youth, despite the burning and destruction...

Lufta Juaj për liri ishte vendimtare për fatin e Shqipërisë

Për shumicën e brezit të sotëm Lufta e Dytë botërore përfundoi me fitoren e betejës së forcave paqedashëse në Europë dhe në botë kundër një armiku të egër: nazifashizmit. Prandaj Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare ka përmasë europiane dhe kjo na bën të gjithëve krenarë. Ju keni një emër të shenjtë që nuk mund ta ketë gjithkush: Partizanë. Përfytyrimet për atë kohë, bashkohen me kujtesën kolektive që e ka përjetësuar luftën dhe gjakun e derdhur për liri. Sado që të përpiqen forcat ekstremiste dhe neofashiste për ta emërtuar “luftë civile”, Luftën Antifashiste, e vërteta historike nuk mund të zhbëhet. Shqipëria e çliruar nga nazifashistët dhe e radhitur në krahun e fitores aleate, është një provë e padiskutueshme. Pastaj, nuk është gjë e panjohur se elemente të luftës civile ka çdo përplasje e madhe me armë. E gjithë bota e përfshirë në Luftën e Dytë botërore e ka përjetuar, por përgjithësimi shtrembëron realitetin historik dhe ushqen brezat e rinj me të pavërteta. Im atë u rreshtua i vetëdijshëm në krahun e atyre që luftuan për liri dhe ne fëmijët e tij jemi krenarë, ashtu siç janë krenarë të gjithë bijtë dhe bijat e partizanëve dhe të atyre që e ndihmuan apo e përkrahën luftën. Ai fliste rrallë për veten dhe për veprën trimërore të brezit të tij. I mobilizuar më 1942 nga qeveria fashiste, në pranverë 1943 ai u arratis nga ushtria me disa shokë dhe shkoi fillimisht në çetën e Pezës. Më vonë, u dërgua në Mallakastër, në Grupin e Tretë partizan dhe në prill të vitit 1943 u rreshtua në radhët e Brigadës III Sulmuese që u krijua në fshatin Arbanë të Tiranës. Brigada e tij, pas betejash të ashpra në Shqipëri, në nëntor 1944udhëtoi për në Kosovë, bëri përpjekje që të mobilizonte sa më shumë kosovarë në luftën Çlirimtare dhesë bashku edhe me partizanët jugosllavë e ndoqi armikun deri në Sanxhak dhe në Vishegrad. Babai i shtrenjtë u kthye në atdhe më 9 maj 1945, të nesërmen e ditës kur Rajhu III kapitulloi pa kushte pas vetëvrasjes së Hitlerit dhe në Europë morën fund operacionet ushtarake. U kthye gjallë nga një luftë, e cila mori jetën e 50 milionë njerëzve në botë duke i shtuar kësaj shifre të llahtarshme edhe 20 milionë të gjymtuar. Fati e deshi që ai të mos vritej e që unë të shkruaj këta rreshta në kujtim të tij dhe të partizaneve e partizanëve të tjerë që luftuan për liri. Ai vdiq në janar të vitit 1996nga një kancer në pankreas. Qëndresën e tij trimërore përballë vdekjes nga sëmundja e pashërueshme, ne fëmijët e tij arritëm ta perceptojmë si një vazhdim të qëndresës së tij në luftë për liri kur e fshiknin plumbat e vdekjes. Qëkur ra sistemi, ai pa një pjesë të shkatërrimeve që vazhduan edhe pas vendosjes së demokracisë dhe shpesh psherëtinte pa folur për kauzën e humbur. Ai na kishte edukuar të bënim gjithnjë një punë të ndershme e të përkushtuar, prandaj vuante shumë kur vendi shkatërrohej nga forcat ekstremiste, duke përlyer ata që e ndërtuan me sakrifica të mëdha dhe kur ne, fëmijët e tij që kishim punuar deri në skajet më të largëta të atdheut duke e quajtur një detyrë, endeshim pa punë, të dënuar pa faj nga regjimi i ri “demokratik“. Propaganda e shfrenuar e elementëve ekstremistë, është drejtuar kushedi sa herë kundër Luftës Çlirimtare partizane, kundër heronjve dhe veteranëve të saj, madje është shoqëruar me veprime të dhunshme ndaj statujave dhe varreve të dëshmorëve. Vetëm në Shqipërinë ende të ngatërruar në rrjetat e një jete fisnore janë rehabilituar ata që i ka dënuar historia si bashkëpunëtorë (kolaboracionistë) të pushtuesit. “Me pushtuesin nuk duhet të ketë asnjë bashkëpunim kundër atdheut“, thotë romancieri i shquar, Pascal Quignard. Në një shoqëri demokratike ka dhe duhet të ketë falje, ajo e kthen atë në institucion, por falja duket të përfshijë vetëm të gënjyerit dhe viktimat e mjera, jo ata që kanë kryer krime. Rehabilitimi ose shqip: shfajësimi i krerëve ballistë, sidomos i atyre që bashkëpunuan drejtpërdrejt me armikun, është një vrasje pas shpine e të gjithë atyre që kryen veprën heroike të Luftës Antifashiste. Ky do të quhet njëkohësisht edhe akti më i turpshëm i Shqipërisë në kohën e re demokratike. Historiografia kudo në botë e ka parë fenomenin e Luftës së Dytë botërore në mënyrë konceptuale, e ka zbërthyer dhe e zbërthen atë herë pas here me tërë larminë e vet kur zbulohen dokumente të reja duke theksuar se Lufta e Dytë botërore është edhe lufta më e madhe ideologjike e Historisë njerëzore dhe se ajo shkaktoi një goditje psikologjike masive, me pasoja gati të pariparueshme. Të tillë e jep ajo kujtesën kolektive dhe të vërtetën historike. O Çlirimtarë dhe Çlirimtare që i sollët lirinë Shqipërisë! A e dini ju se në agimin e 6 qershorit 1944, kur ju zhvillonit kundërmësymjen për shporrjen e nazistëve nga Shqipëria, forcat aleate: amerikane, britanike dhe kanadeze, zbarkuan në Normandi të Francës, për t'i dhënë grushtin vdekjeprurës ushtrisë hitleriane. Franca qe pushtuar që më 1940, për një muaj, duke pësuar kështu humbjen më tragjike në historinë e vet. Megjithëse ushtritë aleate dhe sidomos ajo amerikane kishin teknikën më moderne të kohës dhe zbarkimi ishte në letër plani më i madh ushtarak i të gjitha kohërave, në një nga zonat e atij plazhi të madh nuk ndodhi siç qe parashikuar. Aty çdo pesë sekonda vdekja rrëmbente një ushtar. Sipas kronikave të kohës, bijve trima që kishin ardhur nga përtejoqeani, u duhej të luftonin breshëritë e zjarrit të një ushtrie që i kishte forcuar pozitat me ndihmën e kolaboracionistëve e të qeverisë peteniste të Vishisë dhe me dallgët e oqeanit që atë mëngjes ishin egërsuar. Uji u mbush me gjak dhe me trupa pa jetë, por ata që mbijetuan mes vdekjes e flakëve, nuk u dorëzuan. Ashtu si Ju. Ju jeni brezi që u karakterizua nga një frymë e lartë solidariteti internacional e që ia kushtoi jetën e tij të re lirisë. Në sajë të trimërisë Suaj, erdhi 29 nëntori, dita e Çlirimit. Parakalimi i fitores; Enveri dhe shokët e tij që drejtuan Luftën Çlirimtare me Shtabin e Përgjithshëm e që e radhitën Shqipërinë në krahun e fitores aleate; Lulet; Ngazëllimi i njerëzve, të gjitha këto nuk mund të harrohen. Shqipëria në Luftën II botërore qëndroi krenare mes kombeve të para që e siguroi çlirimin me forcat e saj partizane. Ushtria ANÇ u shndërrua në një armatë të rregullt me partizanë dhe partizane që fituan një përvojë, për të cilën kanë shkruar me simpati të gjithë ata të huaj në mënyra të ndryshme kanë qenë dëshmitarë të Çlirimit. Pjesëmarrja e gruas në luftën çlirimtare quhet prej tyre fenomeni më emancipues i krejt shoqërisë.

28 thousand martyrs fell for the liberation of the homeland

There are 28 thousand martyrs or less, just as they are tired of counting the opponents of the partisan war, but what does it matter. The martyrs are the sons and daughters of this land who faced death. "The flower of the brave who fought for the homeland", perpetuates the popular song. We must all realize how temporary we are compared to the work of freedom which is eternal. Freedom is part of our mental and spiritual integrity. Liberation was one of the greatest and most beautiful commitments of the war generation's life. It is the first time in history that a collective work had widespread support from the people. The date of Liberation, November 29, 1944, the losers, without any right, have tried to change it, wasting ink, paper and time in vain. It is already known that that date belongs to the winners and it was decided once and for all by the winners. According to the written documents of newspapers and diaries of her historic day, there were unforgettable meetings, passionate embraces between those who returned alive from the carnage of war and those who waited anxiously: mothers, sisters, fathers, wives, children, lovers , friends, comrades... It was a joy that was accompanied by deep pain for those killed and missing from the war. However, there was singing and dancing. There were celebrations. Liberation brought with it great passions. People who had lived the daily horror under occupation, felt the value of peace. Everywhere you could see the optimism and enthusiasm of a people who lacked everything, from bread and milk to shelter to put their heads in; without thinking about diseases and illiteracy, roads, schools, hospitals, factories, cultivated fields... But he was a people who had rediscovered the reason to live: FREEDOM.