BREAKING NEWS

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama called the director of RAI 3"/ The prestigious Italian reveals the sensational behind-the-scenes: How the Albanian prime minister got angry during the phone conversation

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama
x
BREAKING NEWS

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the "iron" law that will cause "earthquakes" in Albania, as all "non-women" persons and politicians and officials involved in corrupt affairs will be "brought to their knees" by justice. ...

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the
x
BREAKING NEWS

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in Albania, the EU ambassador meets the heads of justice and defends Altin Duman after the attacks of Ilir Meta and Sali Berisha

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in
x
BREAKING NEWS

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow was questioned for nearly four hours in SPAK, Ralf Gjoni has sunk the couple most accused of corruption before the prosecutors, here are the accusations and physical attacks against ...

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on Altin Duman, the former president is doing his last struggles, he urgently needs a consultation with a psychiatrist

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on
x
BREAKING NEWS

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama, how the Italian extreme left media turned into a spokesperson for the accusations of Sali Berisha and Gazment Bardhi

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama,
x
BREAKING NEWS

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom Party and makes it clear that two people from the same family cannot stay in the party, here are the coded messages

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell, if he has come out against the former president, the 'Pandora's Box' has been opened, from the bazaars that weaved in the fo...

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was
x

Opinion / Editorial

Why is the monetary union between Albania and Kosovo not done through the Albanian LEK?

Why is the monetary union between Albania and Kosovo not done through the

In the daily flurry of news from Kosovo, where Albin Kurti criticizes the US and the EU, where Albin Kurti does not come to the Western Balkans Summit, where Albin Kurti does not accept the proposals of the US and the EU for the monetary units that can circulate in Kosovo, the dinar+ Euro, where Albin Kurti intervenes in the problems of Macedonian Albanians, where Albin Kurti participates in the elections in the mother Albania as a separate party, where Albin Kurti has not uttered a single word in favor of the KLA and its leaders despite the accusations, where Albin Kurti has not accepted to have any Albanian minister in his government, where Albin Kurti does not participate in the meeting to discuss and sign the agreements with the Republic of Albania, where Albin Kurti has not shown any interest in national unification even through any proposal to realize an Albanian-Kosovar Federation - then what can you say about the Prime Minister of Kosovo? The only thing that comes to mind is Kurti's idea to become an international factor ``in person'', so we are dealing with either a personality with psychological problems of political narcissism, or Albin Kurti acts according to ``his Master voice'' which does not neither the US nor the EU. Who could it be? We will write about this problem later, but let's jump to the monetary unit ``euro'' that Albin Kurti proposes for Kosovo and the VKM that he issued, through the Central Bank of Kosovo, to implement the Decision that the Euro should be the base currency throughout the State of Kosovo despite the objections of SHAB and the EU. At first sight it is noticed that Mr. Kurti may have the right to establish a currency other than the dinar in Kosovo in order to avoid the financial-economic and even political interference of Serbian politics in Kosovo. If you look at this military proposal in a more general way, it has flaws, considering that the state of Kosovo:

- first of all, it is not a country within the EU and as such it must obtain approval from the Central Bank of the EU, then it must ask the USA and Albania, as the country that has interests in Kosovo.

-Secondly, the state of Kosovo is not part of the UN and as such cannot take independent decisions from the powers that are guarantors of Kosovo's independence because they liberated it and helped it and are helping it to recover.

-Thirdly, according to the Constitution of Kosovo, it is stated that: ``Article 18'' [Ratification of International Agreements]

1. The Assembly of the Republic of Kosovo with the votes of two-thirds (2/3) of all deputies ratifies international agreements on these issues:

(1) territory, peace, alliances, political and military affairs;

(2) fundamental rights and freedoms;

(3) membership of the Republic of Kosovo in international organizations;

(4) marrjen përsipër të detyrimeve financiare nga ana e Republikës së Kosovës.

2. Marrëveshjet ndërkombëtare me përjashtim të atyre në pikën 1, ratifikohen pas nënshkrimit nga Presidenti i Republikës së Kosovës

-së katërti si pas Rezolutës 1244 të OKB  duhet që Kosovës ti jepet: ` (g) Mbështetja e rindërtimit të infrastrukturës kryesore dhe rindërtimit tjetër ekonomik`. E parë në kënd vështrim Republika e Kosovës dhe Politika e saj duhet të dëgjojnë dhe të bien dakord me ndërkombëtarët. Në një nga pjesët e ndërkombëtarëve është dhe Shqipëria si vendi të cilit në 1913 iu shkëputën tokat e territorit të saj dhe i u dhanë Serbisë dhe Greqisë. E parë gjithashtu në këtë kënd vështrim Kosova duhet të kishte ngritur një komision këshillimor më Shqipërinë, i cili do të shërbente për të koordinuar afrimin e bashkimit më Shqipërinë mëmë. Asgjë nga këto nuk ka ndodhur deri tani. Megjithë përpjekjet e Shqipërisë për të ndihmuar Kosovën në koordinimin e bashkëveprimeve në përputhje më kërkesat e Aleatëve SHBA dhe BE , ato janë parë më përbuzje dhe mospërfillje nga politikat e sotme kosovare e drejtuar nga Albin Kurti aq sa edhe në Samitin ku mori pjesë Zelenski Albin Kurti nuk erdhi duke treguar një mospërfillje të plotë ndaj BE dhe SHBA por veçanërisht ndaj mëmës Shqipëri dhe qeverisë së saj. Në ecurinë e ngjarjeve, sidomos pas marrjes së pushtetit në Kosovën që nuk njihet Akoma nga BE, - nga ana e Vetëvendosjes dhe Albin Kurtit, çuditërisht janë marrë një varg masash që injorojnë totalisht Shqipërinë si shteti të cilit i janë marrë tokat dhe popullata shqiptare nga Konferenca e Londrës në 1913, por që megjithëse me ndihmën e NATO-s dhe të UÇK , Kosova u çlirua, nuk është parë asnjë reagim për të parë Shqipërinë si Atdheun e saj, vëllain e saj, mikun e saj më të mirë, në të mirë e në të keq, por Shqipëria po shihet nga  politika aktuale kosovare si një shtet që nuk ka lidhje me të, megjithëse popullata e Kosovës vazhdon lidhjet e ngushta me atdheun mëmë. Po vërehen insinuata jo vëllazërore nga politika dhe grupe të veçanta intelektualësh kosovarë, të cilët ose e kanë harruar, ose po veprojnë sipas urdhrave të dikujt për të mbajtur marrëdhëniet shqiptaro-kosovare në nivele nga më të ultat dhe duke provuar përçarje si gjithmonë në të kaluarën. Përpjekjet kundër shqipes standarde, përpjekjet për të quajtur vendin komb Kosovar, përpjekjet për të quajtur gjuhën Shqipe dialektore kosovare si gjuhë kosovare,  përpjekjet për të injoruar luftën e UÇK, përpjekjet për të aktivizuar kripto-islamizmin. Të gjitha këto tregojnë indirekt mungesën e dëshirës për tu afruar me Shqipërinë mëmë, duke harruar si nëse nuk bashkohemi si faktor shqiptar qoftë në formë federate apo konfederate, dhe në se nuk bëhemi faktor Ballkanik, gjithmonë do të jemi nën trysninë e fqinjëve xhelozë ndaj një Shqipërie natyrale sepse vetë ata i frikësohen një bashkimi të tillë. Një bashkim i tillë do të tregojë forcën e shqiptarëve por edhe do të zbulojë të vërtetat e fshehura dhe të deformuara të Akademive fqinje që e kanë ndërtuar historinë e shteteve të tyre me pjesë nga historia e shqiptarëve. Një nga mënyrat për të afruar Shqipërinë me Kosovën meqenëse është dhe rasti, mund të jetë edhe bashkimi monetar Shqipëri Kosovë, me anë të LEKUT shqiptar i cili tregon stabilitet dhe i u përmbahet ligjeve dhe rregullave ndërkombëtare dhe nuk do të nxiste reagimin as të BE, dhe as të SHBA, por do të forconte ekonominë, financat, dhe do të afronte veprimet e përbashkëta politike të Shqipërisë dhe të Kosovës.