BREAKING NEWS

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the scheme that Ilir Meta is using to escape from the arrest of SPAK, just as he did with the video of Dritan Prifti

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the
x
BREAKING NEWS

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was specially made by SPAK to go to Ilir Meta, very soon we will have communication of charges, this is why the doors of the asylum have been closed to the former president, they will bring him ...

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was
x
BREAKING NEWS

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy prime minister and head of the district of Tirana, Gjiknuri leaves Elbasan, Blendi Çuçi goes to Fier, this is what is expected to happen within the SP

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy
x
BREAKING NEWS

USA and SPAK threatening Albanian politics for the "black days" that are coming, Altin Dumani and the prosecutors show the high official of DASH the corruption files that have filled the offices of the Special Prosecutor's Office, the Americans want th...

USA and SPAK threatening Albanian politics for the "black days" that
x
BREAKING NEWS

The scandals of Belinda Balluk have no end, KLSH reveals the financial damage it did to the pockets of Albanians, how 5 companies were excluded from the tender, suspicions of a rigged competition

The scandals of Belinda Balluk have no end, KLSH reveals the financial damage it
x
BREAKING NEWS

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the State Police Artan Diti, who led the operation, reveals for the first time the "bombastic" details, from the politician who opposed, the seizure of 71 tons of sativa cannabi...

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the
x
BREAKING NEWS

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden assets, from his 500,000 euro birthday in Lalez, 51 assets he has in London, 289,000 euro operations, over 100,000 euro spent on just one child, up to the murders in which the former presi...

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden
x
BREAKING NEWS

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list of "non-women", will the oligarchs who finance Sali Berisha be sanctioned like the case of Dodik in Bosnia?

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list
x

Opinion / Editorial

Volunteering is the purest expression of conscience

Volunteering is the purest expression of conscience

Edi Rama: "There was a person (decades ago) who followed me in Lushnja with a hammer wrapped in newspaper and said: I will kill him!" But I had my guardian angel there, Gjergji Velon".

While we were talking among friends, someone who saw him moving there next to Gjergji Velo, head of the Organization of Martyrs of LANÇ and other Martyrs of the Fatherland, asked:

- What salary is Mr. Gjergji paid for the work he does as chairman?!

Everyone gasped and one of us, just as cheerfully, answered:

- He doesn't get any money. It works for free. Volunteer...

- How is it possible?! I know that he moves around Albania with the family car! I see it in many historical events of the country's municipalities...

The one who had asked the question, it seems, was not even aware of the activity of the elected officials in the numerous social, patriotic and cultural organizations.

But who is Gjergji Velo, for several years at the head of the Organization for Martyrs of LANÇ and other Martyrs of the Motherland? Born in Eskaj in the former district of Lushnje, Gjergji is the grandson of three LANÇ Martyrs; of his uncle and grandfather: Vasil e Todi Velo, as well as his uncle: Prof. Boçit from Rrupaj. Graduated as an agronomist at the Higher Agricultural Institute of Kamza and specialized in plant protection, Gjergji would soon be elected first secretary of the Youth Committee of the former district of Lushnje. A few years later, he was elected secretary of the district Party Committee for the problems of Agriculture. Staying away from the dogmas of the time, the boy from Eskaj continued to keep his feet on the ground. At the root of his conversations was wheat, corn, cotton, cows and sheep... In fact, in some cases, he was even criticized for not looking at the problems in a political prism! Because he was not seriously dealing with the bureau and the basic organizations of the Party, but continued to "double" the affairs of the government! Undetached from his academic work, he would earn the degree of Doctor of Science at this time. Two or three years in the Party Committee, while in the future he was elected to the office of the chairman of the Executive Committee of the People's Council of the district. In other words, they found their place. His hands would be freer now. We say "more resolved", because not every task could be carried out without the prior intervention of the district Party Committee. Gjergji has manifested his passion to deal with the glory of history as early as that time when he was called up to report on bread grains or the realization of the industrial production plan.

Ndërsa zbresim shumë vite më parë, natyrshëm na freskohet kujtesa për Varrezat e Dëshmorëve të LANÇ të rrethit. Të vendosura aty në hyrje të qytetit, mbi shpatullën e një kodrine, ato ngjajnë si një amfiteatër lavdie. Për nga ana arkitektonike, arkitekti i talentuar Kostandin Mone i trajtoi moderne dhe monumentale. Sipër, në qendër është vendosur monumenti “Partizania fitimtare”, vepër e skulptorit të njohur Maksim Bushi.

Gjatë ndërtimit të këtij objekti, deri ditën e përurimit, 18 tetor 1984, kryetari i Komitetit Ekzekutiv e hapte dhe e mbyllte ditën e punës pikërisht këtu. Kishte zëra nga intelektualë lushnjarë, që në qëndër të qytetit të vendosej një simbol myzeqar i përmasave të mëdha. E dëgjoi dhe e mori parasysh këtë zë Komiteti i Partisë i rrethit. E mbështeti fuqishëm Komiteti Ekzekutiv i KP të rrethit, personalisht edhe kryetari i këtij Komiteti, Gjergji Velo. Skulpturën e mori përsipër ta realizonte artisti me shumë emër, Perikli Çuli.

Tani “Toka jonë” i jep hijeshi sheshit para Bashkisë.

– Grurë, misër e pambuk kemi mbjellë e do të mbjellim çdo vit, - na qe shprehur një herë Gjergji atyre viteve, - sepse, sikur edhe të mos duash të merresh me to, të tundin këmbët të tjerët, por objektet historike, sociale e kulturore duhet t’i kesh parasysh vet. Të ngulësh këmbë për to.

Në janarin e vitit 1985, me rastin e 65 vjetorit të Kongresit të Lushnjës, do të organizohej një veprimtari e gjerë, ku do të merrnin pjesë edhe autoritete nga organet qendrore të Partisë e të Shtetit. Gjatë vjeshtës së vitit 1984 nisi e vazhdoi puna për restaurimin e godinës së këtij Kongresi, për sistemimin e mjediseve rreth këtij objekti historik, si edhe për plotësimin e mjediseve të brendshme me sende sa më të përafërta me ato të kohës së Kongresit. Për këtë Gjergji u kujdes që të silleshin restauratorë të kualifikuar nga Tirana.

Me këtë rast u sistemua edhe Muzeu Historik i rrethit, ku pat kontribuar edhe piktori i ri, Edi Kristaq Rama. Këtu le të hapim një parantezë: Piktori i ardhur nga kryeqyteti mbante një veshje disi të ndryshme nga ajo e të rinjve lushnjarë. Kjo pat tërhequr vëmendjen e disa të moshuarëve, që nuk patën munguar t’i kundërviheshin djaloshit simpatik nga Tirana. Disa dekada më vonë, pikërisht ca muaj më parë të këtij viti, Edi Rama, tashmë kryeministër i vendit, do të shprehej: “Ishte një person që më ndiqte në Lushnjë me çekiç të mbështjellë në gazetë dhe thoshte: unë atë do ta vras! Por unë kisha ëngjëllin tim mbrojtës, Gjergji Velon”. Në zbatim të një plani kombëtar urbanistik, ishte planifkuar që të krijohej një rrugë e gjërë, më sakt, një bulevard, që fillonte nga qëndra e qytetit dhe përfundonte te Uzina e Plastmasit. S’do të qe një punë e lehtë. Përkundrazi, do të ishte një detyrë e vështirë. Sepse do të duhej të shpronsoheshin shumë familje. Veç se iu duhej paguar një sasi e madhe të hollash, por atyreve iu duhej gjetur edhe strehimi.

Dhe bulevardi, në qoftë se do ta quanim të tillë, u realizua. Kuptohet, meritë patën të gjithë, deri edhe rinia e qytetit, që u mor vullnetarisht me sistemimin e disa prej mjediseve. Gjithësesi, meritë të veçantë pati kryetari i Komitetit Ekzekutiv të KP të rrethit, i cili mëngjes – darkë mbeti përgjatë trasesë së këtij objekti shumë të rëndësishëm urbanistik. Le të shënojmë këtu, se edhe sot e kësaj dite mjaft nga ata që janë mbi pesëdhjetë vjeç, kur vjen puna të flitet për këtë objekt, shprehen: bulevardi i Gjergji Velos. I dashuruar mbas asaj që lidhet me traditat historike, me artin e me kulturën, kryetari i Komitetit Ekzekutiv ftoi në një rast për një bisedë me intelektualë e kuadro shkrimtarin e madh, Ismail Kadare. Ishte një ftesë personale e tij. Biseda e gjeniut të letrave shqipe qe vërtet interesante. Në mbarim të saj, në pamundësi ta shoqëronte vet, Kryetari ngarkoi kryeinspektorin e Kultures Jovan Jano dhe kryetarin e degës së shkrimtarëve e të artistëve të rrethit, Maksim Bushi, që mysafirin e nderuar ta shoqëronin në disa objekte të traditës historike.

- E çuam edhe në Manastirin e Ardenicës, - pat treguar Jovani, - ku shkrimtari i madh sugjeroi që Manastiri të ruhej dhe të mos vandalizohej qoftë edhe nga ndonjë repart ushtarak, që ndodhej aty pranë.

Në të hyrë të Manastirit, majtas, në katin e dytë, me porosi të Gjergjit ishin sajuar nja dy dhoma me pajisje interesante. Ishte kujdesur për këtë detyrë sidomos drejtori i Shtëpisë së Kulturës të rrethit, Kristaq Papa. Para pak muajësh në Sheqishtë të Fierit Gjergji organizoi një veprimtari të gjerë, ku morën pjesë deri edhe Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu, si dhe figura të tjera të njohura. Përkujtoheshin tre dëshmorë të rënë në këtë fshat, dy prej të cilëve: xhaxhaj dhe gjyshi i Gjergjit. Menjëherë mbas solemnitetit, Gjergji shtroi një drekë të gjerë, për mbi tetëdhjetë njerëz, vetëm me shpenzimet e veta.

- Kur është fjala për të kujtuar e nderuar të rënët për Atdhe, - na u shpreh Gjergji, - çdo shpenzim i bërë për ta nuk është lek i shkuar dëm, përkundrazi.

Dhe, në vazhdim të po këtij mendimi, shton:

- E vërteta është, se shteti nuk i ka mundësitë për shumë organizime të tilla, por ama mjaft prej familjarëve nuk u mungojnë mundësitë për veprimtari të kësaj natyre, ku shpalosen mesazhe dhe rrezatohen frymëzime atdhetare.

- Sa shumë detyra kemi këtë vit, që është i 80 vjetorit të çlirimit! – shprehet kryetari i Organizatës. – Por të tëra do t’i realizojmë. Ja, ashtu, mes nesh do t’i gjejmë fondet që do të na duhen...

Janë disa botime historike të Organizatës që kanë dalë në qarkullim kohët e fundit, për të cilat janë dashur të shpenzohen goxha fonde monetare.

- Përderisa e kam pranuar detyrën e drejtuesit kryesor të Organizatës për Dëshmorët e LANÇ dhe Dëshmorët e tjerë të Atdheut, - na shprehet Gjergji, - do të bëj të gjitha përpjekjet për ta kryer me sukses, qoftë edhe duke sakrifikuar diçka nga buxheti familjar.

We brought only a few special details of Gjergji Velo's work over the years, keeping in mind the fact that nostalgia stems only from respect for people of honest work.

Eh, paid, who doesn't work?! Volunteerism is conscience.