BREAKING NEWS

Frrok Çupi reveals the dark plan that Meta and Berisha hatched the night before the murders in "January 21": Here are the secrets of Aleks Nika's execution that could pave the way for SPAK to reveal dozens of victims who have "got rid of" the two bosse...

Frrok Çupi reveals the dark plan that Meta and Berisha hatched the night
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari tells Ilir Meta's "coup" for Sali Berisha, the former president brings his cousin into the game, who is the politician who is trying to put him at the head of the opposition and the position that the chairman of the Party of FREEDOM

Evi Kokalari tells Ilir Meta's "coup" for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here is the reversal that Rama is expected to make with the political leaders of the SP districts, from the departure of Pelesh, Balluk and Gjiknuri, to the relocation of Taulant Balla and the approach of Erion Braçe, Benet Beci and Pjerin Ndreu, the l...

Here is the reversal that Rama is expected to make with the political leaders of
x
BREAKING NEWS

Other details about the increase in pensions are revealed, it is revealed how much money will end up in their pockets, from bonuses to how they will receive their pension, experts say

Other details about the increase in pensions are revealed, it is revealed how
x
BREAKING NEWS

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been sewing up the files of affairs with properties in the army for 3 years, the "VIP" names that are being thoroughly investigated, the scandals that threaten to sink Bajram Begaj and wh...

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been
x
BREAKING NEWS

The arms industry is a big fraud, all the factories have been destroyed in Albania, Nasip Naço bluffs Niko Pelesh and exposes the scandals of the Ministry of Defense, how the ammunition factories ended up for scrap   

The arms industry is a big fraud, all the factories have been destroyed in
x
BREAKING NEWS

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic changes that will take place from the vice presidents to the appointments of supporters who are in the position of members of the Presidency

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from NATO, the summit for Ukraine was not an advertisement for the prime minister, here is the American plan that is being woven in complete secrecy for Albania

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from
x

Politike

This is how the secretary betrayed Aldo Bumçi, directly implicated the former minister as Shkëlzen Berisha's soldier in the dismantling of weapons in Gërdec, SPAK is questioning him for the first time today

This is how the secretary betrayed Aldo Bumçi, directly implicated the

The Special Structure Against Organized Crime and Corruption is expected to shock the Berisha family and especially the son of the former prime minister, Shkëlzen, who is suspected of being involved in the "Gërdec" affair, where 15 years ago they were killed and left alive 26 innocent citizens, while hundreds of others were injured. The process for the tragedy of Gërdec has entered the phase of the main witnesses, after the confrontation of former minister Fatmir Mediu with some of them in the Special Court on Thursday, November 30, which we just left behind. In that session, the former employee of the Ministry of Defense, Anila Lala (Georgia) admitted that the fax of the former Minister of Justice, Aldo Bumçi in 2007 with the note "for Shkëlzen Berisha", had arrived in that form at the Ministry of Defense. The next witnesses, who are on the list to be questioned at the session of December 7, i.e. today, seem to have to do with this document, exchanged between the Ministry of Justice and the Ministry of Defense in 2007 regarding the project - the government's decision to establish the dismantling factory in Gërdec. "SOT" newspaper has learned that Plarent Ruka, Sokrat Papadhima, Liza Maksuti, Alma Zili and Anjola Agolli are the next witnesses called in today's session. Anjola Agolli is the former secretary of the Minister of Justice at the time, Aldo Bumçi, who in the preliminary investigations, has admitted that for the "Gërdeci" case faxes were sent from the Ministry of Justice to the Ministry of Defense and this happened specifically from the Directorate of Codification. . It is even learned that her testimony before the prosecutors at the time when the tragedy was investigated, directly implicated Bumçi as a soldier of Shkëlzen Berisha in dismantling the weapons in Gërdec. Agolli has admitted that she sent the fax with the note "For Shkëlzen Berisha..." to a fax number of the Ministry of Defense, and remembers that "Shkëlzen Berisha came to the office and met with the minister before starting the fax..." Agolli explained the procedure how he logged the fax and how it was sent to the Ministry of Defense. It is about a private fax that former minister Aldo Bumçi sent to Shkëlzen Berisha for information, to remind her that he signed the "Memo" approving the business of dismantling weapons in Gërdec. However, it remains to be seen today how the hearing will go and what the testimony of Bumçi's former secretary will produce, which is expected to rock Sali Berisha and his son, Shkëlzen, who is in danger of being handcuffed as he is suspected of being involved in the "Gërdec" affair.

Other witnesses

However, Bumçi did not report to Shkëlzen only via fax, but also directly. The meetings are confirmed by the cable that the American embassy in Tirana sent to the American State Department a few years ago. "In a testimony, the secretary of the Minister of Justice, Aldo Bumçi, told about at least two meetings between Bumçi and Shkëlzen in 2007. And when she was asked about a letter that Bumçi sent to Mediu for the approval of the draft law that would pave the way for the dismantling in Gërdec, she confirmed that Bumçi had written on the cover 'For Shkëlzen Berisha'", the cable says. After this testimony, Bumçi accused his former secretary of defamation and sued her. "Frightened, the secretary publicly declared that the testimony had been falsified," says a cable from the American embassy several years ago. And actually Bumçi sued his secretary. Likewise, the American embassy reported to DASH that everyone reported to Shkëlzen, including Mediu himself. Meanwhile, it is learned that after Agolli, the list of witnesses of the Special Prosecutor's Office (SPAK) includes Aldo Bumçi with serial number 51 and Shkëlzen Berisha with number 52 who, according to the calendar of sessions, are expected to appear in the special court on December 14. Bumçi and Berisha were also questioned during the preliminary investigations regarding the fax marked "for Shkëlzen", while SPAK suspects that the son of the former prime minister had meetings with ministers before and phone calls immediately after the explosion in Gërdec. After the reopening of the process for the tragedy of March 2008, with 26 dead and over 300 injured, about 40 witnesses have testified in court so far. The former Minister of Defense himself, Fatmir Mediu, accepted the moral responsibility, but exempted himself from the legal responsibility related to the event.

Struktura e Posaçme Kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit pritet të tronditë familjen Berisha dhe veçanërisht djalin e ish-kryeministrit, Shkëlzenin, i cili dyshohet se është përfshirë në aferën e “Gërdecit”, ku 15 vjet më parë u vranë dhe u poqën të gjallë 26 qytetarë të pafajshëm, ndërsa mbetën të plagosur qindra të tjerë. Procesi për tragjedinë e Gërdecit ka hyrë në fazën e dëshmitarëve kryesorë, pas përballjes së ish-ministrit Fatmir Mediu me disa prej tyre në Gjykatën e Posaçme të enjten e 30 nëntorit që sapo lamë pas. Në atë seancë, ish-punonjësja e Ministrisë së Mbrojtjes, Anila Lala (Gjergji) pranoi se faksi i ish-ministrit të Drejtësisë, Aldo Bumçi në vitin 2007 me shënimin “për Shkëlzen Berishën”, kishte mbërritur në atë formë në Ministrinë e Mbrojtjes. Dëshmitarët e radhës, që janë në listë për t’u pyetur në seancën e 7 dhjetorit, pra ditën e sotme, duket se kanë të bëjnë pikërisht me këtë dokument, të shkëmbyer mes Ministrisë së Drejtësisë dhe Ministrisë së Mbrojtjes në vitin 2007 lidhur me projekt-vendimin e qeverisë për ngritjen e fabrikës së demontimit në Gërdec. “Gazeta “SOT” ka mësuar se Plarent Ruka, Sokrat Papadhima, Liza Maksuti, Alma Zili e Anjola Agolli, janë dëshmitarët e radhës të thirrur në seancën e sotme. Anjola Agolli është ish-sekretarja e ministrit të Drejtësisë të kohës, Aldo Bumçi, e cila në hetimet paraprake, ka pranuar se për çështjen “Gërdeci” janë nisur fakse nga Ministria e Drejtësisë për Ministrinë e Mbrojtjes dhe kjo ka ndodhur konkretisht nga Drejtoria e Kodifikimit. Madje ajo mësohet se dëshminë e saj para prokurorëve në kohën kur u hetua tragjedia, implikoi direkt Bumçin si ushtar të Shkëlzen Berishës në demontimin e armëve në Gërdec. Agolli ka pranuar se ajo ka dërguar faksin me shënimin “Për Shkëlzen Berishën…” në një numër faksi të Ministrisë së Mbrojtjes, dhe kujton se “Shkëlzen Berisha erdhi në zyrë dhe u takua me ministrin para se të niste faksin…” Agolli ka shpjeguar procedurën si e ka protokolluar faksin dhe si është dërguar në Ministrinë e Mbrojtjes. Bëhet fjalë për një faks privat që ish-ministri Aldo Bumçi i ka dërguar për informim Shkëlzen Berishës, për t’i kujtuar se ia ka firmosur “Memo”-n që aprovonte biznesin e demontimit të armëve në Gërdec. Megjithatë mbetët të shihet sot se si do të shkojë seanca dhe çfarë do të prodhojë dëshmia e ish-sekretares së Bumçit, e cila pritet të tronditë nga themelet Sali Berishën dhe djalin e tij, Shkëlzenin, i cili rrezikon të prangoset pasi dyshohet se është përfshirë në aferën e “Gërdecit”.

Dëshmitarët e tjerë

However, Bumçi did not report to Shkëlzen only via fax, but also directly. The meetings are confirmed by the cable that the American embassy in Tirana sent to the American State Department a few years ago. "In a testimony, the secretary of the Minister of Justice, Aldo Bumçi, told about at least two meetings between Bumçi and Shkëlzen in 2007. And when she was asked about a letter that Bumçi sent to Mediu for the approval of the draft law that would pave the way for the dismantling in Gërdec, she confirmed that Bumçi had written on the cover 'For Shkëlzen Berisha'", the cable says. After this testimony, Bumçi accused his former secretary of defamation and sued her. "Frightened, the secretary publicly declared that the testimony had been falsified," says a cable from the American embassy several years ago. And actually Bumçi sued his secretary. Likewise, the American embassy reported to DASH that everyone reported to Shkëlzen, including Mediu himself. Meanwhile, it is learned that after Agolli, the list of witnesses of the Special Prosecutor's Office (SPAK) includes Aldo Bumçi with serial number 51 and Shkëlzen Berisha with number 52 who, according to the calendar of sessions, are expected to appear in the special court on December 14. Bumçi and Berisha were also questioned during the preliminary investigations regarding the fax marked "for Shkëlzen", while SPAK suspects that the son of the former prime minister had meetings with ministers before and phone calls immediately after the explosion in Gërdec. After the reopening of the process for the tragedy of March 2008, with 26 dead and over 300 injured, about 40 witnesses have testified in court so far. The former Minister of Defense himself, Fatmir Mediu, accepted the moral responsibility, but exempted himself from the legal responsibility related to the event.

 

Most read