BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim Gazidede with him, why Ilir Meta and Kryemadhi abandoned the February 20 protest and the reason why SPAK is not putting Sali Berisha behind bars

Spartak Ngjela: Here is the list of Albanian UDB and KGB agents who took Bashkim
x
BREAKING NEWS

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta Manastirliu, the "dark spot" for which the former minister is being investigated is revealed, the journalist reveals the behind-the-scenes, within a month the sterilization file goes to court

Here is the "bombshell" that Beqaj broke in SPAK about Ogerta
x
BREAKING NEWS

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that BKH agents will follow to investigate officials after Rama's order to "block" the doors of offices and institutions

SPAK new scheme to fight corruption at high levels, this is the strategy that
x
BREAKING NEWS

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and strong movements in the government after Manastirliu's call to SPAK, Gonxhe "rising star" in the Socialist Party

March 16 radical reform of Edi Rama in SP, changes of district leaders and
x
BREAKING NEWS

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also on transatlantic lines, says the director of "TIA" and reveals that "Kastrati Group" will invest 6 billion euros only in 2024

Rinas airport will reach 10 million passengers within three years, flights also
x
BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x

Politike

"Corruption, a disturbing phenomenon in Albania"/ Head of SPAK for La Repubblica: Crime in our country is linked to politics, here are the sectors where gangs' money is laundered

"Corruption, a disturbing phenomenon in Albania"/ Head of SPAK for La

The head of the Special Prosecutor's Office against Organized Crime and Corruption, SPAK, Altin Dumani, gave an interview to La Repubblica , where he talked about criminal organizations, corruption in Albania, illegal immigration and computer fraud.

Dumani has said that the mafia in Albania has strong ties with the police, but also with politics, and according to him, the money of criminal organizations is mostly laundered in construction, gambling, etc.

Altin Dumani, in Albania you are the head of the Special National Prosecutor's Office against Organized Crime and Corruption (SPAK) and you are one of the most exposed magistrates in your country for the fight against the Albanian clans that have spread in Europe and, in particular, in Italy. Here they became partners in various criminal organizations. What unites these organizations and what is their work?

"Like any criminal organization, the goal of these groups led by Albanian citizens is illegal enrichment through criminal activities. In this context, their goals and objectives, even in the context of cooperation with the Italian clans, do not change, but aim at collecting money in violation of the law".

In which Italian cities, your investigations show the presence of strong Albanian criminal groups?

"The joint investigative activities with the Italian judicial authorities reveal that in your country there are Albanian citizens involved in criminal offenses that are mainly related to drug trafficking, money laundering, human trafficking, illegal immigration and computer fraud. These criminal activities are suspected to have been carried out in several cities such as: Rome, Milan, Florence, Venice, Ancona, Turin, Bari, Brescia, Bergamo, Pordenone, Pisa and Lecce".

Me cilat grupe kriminale apo mafioze italiane kanë lidhjet dhe interesat më të mëdha?

“Hetimet e deritanishme kanë zbuluar bashkëpunime të grupeve shqiptare me klanet puliane, kryesisht në trafikun e drogës. Për më tepër, një hetim paralel i kryer me magjistratët e prokurorisë së Katanias zbuloi se një grup kriminal shqiptar bashkëpunonte me persona të lidhur me Cosa Nostra për të pastruar një shumë e madhe parash. Kemi indikacione dhe të dhëna, të cilat i ndajmë me autoritetet gjyqësore të vendit tuaj, nga të cilat dalin sesi grupet shqiptare bashkëpunojnë me klane apo mafioze italiane”.

A ka një zgjerim të klaneve shqiptare në vendet evropiane?

“Është e vështirë të thuhet nëse ka një zgjerim, por ajo që vërejmë është se këto grupe kanë arritur të ndikojnë në tregun e kokainës dhe kanabisit në vendet e BE-së, duke qenë kryesisht aktivë në Greqi, Itali, Spanjë, Belgjikë, Luksemburg, Holandë, Gjermania, Danimarka dhe Britania e Madhe. Në Shqipëri u kapën sasi të mëdha kokaine me destinacion tregun europian”.

A është zgjeruar aktiviteti i këtyre grupeve edhe në Amerikën e Jugut?

“Dekadën e fundit ka pasur një rritje të dërgesave me shumicë të kokainës nga Amerika e Jugut të kontrolluara nga grupe shqiptare të destinuara kryesisht për vendet e BE-së. Ky zhvillim është rezultat i lidhjeve të forta që ata kanë arritur të krijojnë me kartelet e drogës nga Ekuadori, Kolumbia, Peruja, Brazili dhe Meksika”.

A mund të flasim për ekzistencën e një “mafie shqiptare”?

“Termi “mafia shqiptare” është më tepër një term i përdorur nga media dhe qarqet akademike, pasi nuk është një term ligjor në legjislacionin penal shqiptar. Për t’iu rikthyer çështjes, nuk mund të thuhet se sot kemi struktura kriminale që ngjajnë me mafien italiane si organizata të tilla si Cosa nostra, ‘Ndrangheta, Camorra ose Sacra Corona Unita. Grupet kriminale shqiptare karakterizohen nga lidhje të ngushta familjare dhe shoqërore, por pa një hierarki të qartë. Ato veprojnë kryesisht në grupe të vogla dhe në bashkëpunim me organizata vendase ose me grupe të tjera të organizuara shqiptare”.

A ka një kryetar të klanit shqiptar në Itali apo ka grupe të pavarura autonome?

“Me sa dimë sot nuk mund të themi se kemi një udhëheqës të vetëm të grupeve shqiptare apo një “shef liderësh”. Shqiptarët dallohen për stilin e tyre autonom operativ, ku sigurisht janë rastet e bashkëpunimit me klane të tjera të përbëra nga shtetas shqiptarë, ku nuk përjashtohen dhe kombësi të tjera”.

A mund të konsiderohet korrupsioni në Shqipëri një armë në favor të klaneve, me të cilën arrihen përfitime “institucionale”?

“Klanet shqiptare, si çdo grup tjetër kriminal, përpiqen të dobësojnë forcën e ligjit dhe për këtë qëllim përpiqen vazhdimisht të krijojnë lidhje me institucionet nëpërmjet ryshfetit apo shantazhit. Në Shqipëri jemi përballur me këtë fenomen sigurisht shqetësues dhe është një nga prioritetet e punës së SPAK-ut. Gjatë hetimeve që kemi kryer janë konstatuar disa raste ku anëtarë të krimit të organizuar kanë rekrutuar apo korruptuar punonjës policie të ndryshme gradë”.

Në çfarë nivelesh ka arritur korrupsioni?

“Korrupsioni është një fenomen shqetësues për vendet në tranzicion dhe Shqipëria nuk mund ta shmangë këtë problem. SPAK e konsideron thelbësore për funksionimin e shtetit ligjor luftën kundër korrupsionit të zyrtarëve të lartë të shtetit dhe një nga prioritetet kryesore të punës së tij. Që nga themelimi i tij, Spak ka sanksionuar disa magjistratë, prokurorë, oficerë policie, kryetar bashkie dhe ish-kryetar bashkie, një zëvendësministër, një ish-prokuror të përgjithshëm, një ish-ministër të brendshëm për korrupsion ose shpërdorim detyre dhe aktualisht ka arrestuar një ish-ministër dhe një deputet të Kuvendit të Shqipërisë”.

A ka politikanë apo magjistratë, pra, që bashkëpunojnë me krimin e organizuar në Shqipëri?

“Lidhjet e krimit me politikën, përfshirë drejtësinë, janë një fenomen shqiptar dhe nuk është rastësi që në vendin tonë është ndërmarrë një reformë e gjerë në sistemin gjyqësor”.

Ku riinvestohen të ardhurat e trafikut të drogës, prostitucionit dhe trafikimit të qenieve njerëzore?

“Ka institucione të tjera që bëjnë analiza të detajuara për të vlerësuar rrezikun e pastrimit të parave. Por në përgjithësi, bazuar në hetimet e kryera nga SPAK, mund të themi se sektorët më të prekur nga pastrimi i parave janë ndërtimi, pasuritë e paluajtshme, drita, industria, lojërat e fatit dhe turizmi hotelier. Kohët e fundit është vënë re edhe përdorimi i kriptomonedhave. Një rast interesant i hetuar nga Spak ishte ai i ndërtuesit palermitan Francesco Zummo (ai është një nga protagonistët e mafiozit të nga Palermo mbi të cilin gjyqtari Giovanni Falcone kishte hetuar), i cili tentoi të pastronte rreth 18 milionë euro përmes institucioneve bankare shqiptare. SPAK e ka sekuestruar këtë shumë dhe procedimi po shqyrtohet nga gjyqtarët me qëllim sekuestrimin përfundimtar të të gjithë shumës prej 18 milionë e 400 mijë eurosh”.

Cili është rreziku më i madh që përfaqëson sot ajo që ne e quajmë mafia shqiptare?

“Rreziku kryesor i krimit të organizuar shqiptar është ndikimi i tij në ekonominë e vendit. Pastrimi i parave nëpërmjet investimeve të ndryshme deformon ekonominë e tregut dhe konkurrencën e lirë. Forcimi i grupeve kriminale sjell edhe shtimin e konflikteve të dhunshme mes tyre, me pasojë duke dëmtuar sigurinë e qytetarëve”.

Cila është strategjia juaj për të luftuar këto klane?

Duke qenë se krimi i organizuar është transnacional, SPAK i ka kushtuar vëmendje të madhe forcimit të bashkëpunimit me autoritetet e huaja gjyqësore (si vendet e BE-së apo më gjerë). Bashkëpunimi me autoritetet e huaja gjyqësore përfshin krijimin e ekipeve të përbashkëta hetimore, procedimet paralele dhe ndihmën e ndërsjellë juridike. Aktualisht, Prokuroria Speciale ka disa ekipe të përbashkëta hetimore me autoritetet gjyqësore italiane, britanike, franceze, gjermane dhe spanjolle. Sondazhe paralele janë kryer edhe me vende si Danimarka dhe Norvegjia. Sekuestrimi dhe konfiskimi i produkteve të veprës penale janë gjithashtu në kuadër të kësaj strategjie. Për këtë, Departamenti i Hetimit Financiar filloi punën, i përbërë nga hetues të përzgjedhur pas një procesi shumë rigoroz. Në këto tre vite SPAK ka arritur të sekuestrojë dhe të konfiskojë pasuri të luajtshme dhe të paluajtshme, kompani dhe shuma parash për mbi 100 milionë euro”.

Most read